Lucka se vdávala v pětatřiceti, i tohle možná ovlivnila její nerozhodnost. Vybrat si partnera pro život, u kterého by si byla jistá, že s ním chce založit rodinu, to byl pro ni velký oříšek. Kluci a později muži ji obletovali neustále, na první dobrou pohodová a krásná Lucka je přitahovala jako magnet. Ale po několika týdnech a někdy „zářezech do pažby“ ji ti motýli zase houfně opouštěli. S Luckou totiž nebyla moc velká zábava. Než se k něčemu rozhoupala, bylo po…

Snadná kořist

V dospělosti k ní její nerozhodná povaha a jakási potřeba nechat zásadní odpovědnost na druhých přitahovala muže majetnické, dominantní, ale zároveň v mnoha ohledech neschopné navázat vztah se sebevědomou ženou, která ví, co chce a jak toho eventuálně dosáhnout. Byli to spíš takové nesebevědomé figurky, které se potřebovaly vozit po někom v tomto ohledu ještě slabším. Takové partnerství nemohlo nikdy vydržet.

Tonda to s ní umí

Manžel Lucky Tonda je ale jiný kalibr! Sebevědomí má na rozdávání, do Lucky se tehdy upřímně zamiloval a vlastě jí chtěl trochu pomoci nalézt sebedůvěru. Nenápadně ji směroval k úkonům, kde bylo třeba rychle a nekompromisně řešit věci, když on nebyl nablízku. Už už to vypadalo, že se Lucka lepší a začíná sama sobě věřit, ale pak přišly děti a ten obrovský tlak a strach o to, aby neselhala, ji vrátil zase o pár kroků zpět. Všechno za ni vyřizoval manžel, od výběru porodnice po mateřskou školku.

Rekonstrukce. Zvládne to?

Dnes mají manželé dvě předškolní děti, Lucie nastoupila do účetní firmy jako administrativní pracovnice. V podstatě zakládá faktury a řeší pohledávky. I to ji hodně vyčerpává, ale vyhovuje jí, že nemá žádné zvláštní pravomoci a řeší věci v zajetých kolejích. Nikdo po ní nechce, aby se zabývala nějakými problémy a kauzami. „Kamenem úrazu je ale rekonstrukce domu,“ říká Lucie. „Bydlíme v domku po Alešových rodičích, odstěhovali se na chalupu. Kdyby to bylo na mně, určitě bych se přikláněla k tomu nechat ho tak, jak je. Ne že by nebylo co zlepšit, ale už předem mě stresovala byť jen představa, že budu s manželem vybírat nové dlaždičky a kuchyňskou linku. Vím, že jiné ženy by byly doslova nadšené, ale já jsem měla z rekonstrukce obavy. A co myslíte? Jasně, že byly oprávněné.“ Extrémně pracovně vytížený Aleš totiž hodil starost o probíhající stavební úpravy na svou ženu.

Manžel se snaží

„Vím, že to udělal schválně, a také vím, že je to v mém zájmu začít se svojí nerozhodností bojovat, ale je to horší a horší. Dřív jsem aspoň věděla, že nemůžu nic moc zkazit, ale dneska? Díky mému špatnému úsudku nebo zbytečným odkladům se nám stavba může mnohonásobně prodražit…“ Lucie ví, že ji Aleš z dálky kontroluje, ale zároveň si uvědomuje, že její manžel coby hlavní živitel rodiny fakt nestíhá a ona by měla přiložit pomyslnou ruku k dílu. Většinou to ovšem končí tak, že si situace vyžádá rychlejší řešení a ve hře je zase Aleš, protože musí. Lucie se nenávidí a připadá si čím dál nemožnější. Jediné, co jakž takž s pomocí manžela zvládá, je péče o děti. Ale i tady má velké mezery.

Pohled odborníka: mentorka a terapeutka Jana Neuwerthová Šmýdová, online Akademie úspěšné osobnosti

Pohled odborníka: mentorka a terapeutka Jana Neuwerthová Šmýdová, online Akademie úspěšné osobnosti

Rozhodování je náročné pro spoustu lidí. Obava, že udělají chybu, vede k úzkostem, které mají leckdy i negativní fyzické projevy. Pokud potřebujete víc času, respektujte svoje tempo. A domluvte se i s manželem. Jestliže on se rozhoduje rychle – to je jeho povaha. Vaše povaha je jiná. Vysvětlete mu, že ráda převezmete část rodinných povinností, jen to potřebujete vědět víc dopředu.

Z čeho vaše obava rozhodovat se pramení? Máte za sebou špatné rozhodnutí, kterého jste litovala? Není nikdo, kdo by se rozhodoval pořád správně. Každý dělá chyby. Podívejte se na to jinak – kolik dobrých rozhodnutí jste dosud udělala? V případě rekonstrukce zkuste s dodavateli domluvit dopředu, kdy budou potřebovat vaše schválení, nenechte se tlačit do okamžitých rozhodnutí. Sledujte plán prací a řešte to předem. A nebuďte na rozhodování sama. Pokud váš manžel nemá čas, ptejte se právě vašich dodavatelů. Pokud jste si vybrali odborníky, mají zkušenosti, pracují se zákazníky každý den.

Je poměrně časté, že žena na mateřské dočasně ztratí část svého sebevědomí. A dá hodně práce je získat zpátky! Pokud je váš manžel vstřícný, požádejte ho o podporu, pokud ho nenapadne vás pochválit, svěřte se mu. Zaměřujte se na to, co vám v životě jde. Jestliže je pro vás náročné se rozhodovat, nenechte tento „problém“ narůst do obřích rozměrů. Věřím, že vám spousta jiných věcí jde. Není důvod, aby rozhodování kazilo váš celkový pocit ze sebe. Posilujte svoje silné stránky, navažte na to, v čem jste se cítila dobře, než jste měla děti. Buďte k sobě laskavá a sama se pochvalte za každý posun, kterého dosáhnete. Budujte svoji vnitřní sílu, nespoléhejte jenom na ocenění od druhých.

Kontakt: www.neuwerthova.cz