Žampiony mají antivirotické, protizánětlivé a antidiabetické účinky, takže pomáhají na lupenku a jsou vhodné i pro diabetiky. Při pokusech s laboratorními zvířaty na University of Surrey (Velká Británie) bylo dokázáno, že žampiony výrazně zlepšují průběh cukrovky. Selen obsažený v žampionech podporuje imunitu a vitamíny B podporují metabolismus a činnost nervových buněk. Zabírají také na alergie a atopický ekzém. Obsahují hodně vlákniny, která snižuje cholesterol, a jsou zdrojem proteinů.

Velmi zajímavou látkou v houbách je ergothionein, který má nejen silný antioxidační účinek, ale velmi účinně chrání kůži před UV zářením. Navíc tato látka podporuje spalování tuků podobně jako karnitin. Žampiony také obsahují málo sacharidů, takže z hub můžete udělat dobrého spojence při hubnutí. Při vaření se ale rozhodně nevyplatí tepelně nezpracované žampiony ochutnávat. Podle některých studií mohou mít karcinogenní a mutagenní účinky, jiné studie tuto skutečnost sice vyvracejí, ale obecně se doporučuje si počkat až budou dostatečně tepelně upravené. 

Čtěte také

Cvičení na imunitu

Čtěte také

Zbavte se rýmy a nachlazení! 5 způsobů, jak cvičením posílit svoji imunitu

Žampiony se sýrem, batáty a zeleninou z jednoho plechu

Doba přípravy: 60 minut

Suroviny na 2 porce: Zdroj: se svolením Jíme zdravě pod jednou pokličkou

  • 300 g syrových batátů 
  • 300 g dýně hokkaidó 
  • 2 lžíce olivového oleje 
  • 1/2 lžičky chilli vloček 
  • 400 g čerstvých bílých žampionů 
  • 100 g sýru Feta 
  • 2 lžíce petrželové natě (najemno nasekané) 
  • sůl 
  • pepř

Postup:

1. Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Batáty a dýni zbavte slupky a nakrájejte je na menší kostičky (cca 1 cm x 1 cm). Na jednu stranu připraveného plechu položte batáty a na druhou dýni. Dýni zakápněte lžící oleje a dochuťte chilli vločkami, solí a pepřem. Batáty zakápněte zbylým olejem a osolte. Poté stranou na plechu vytvarujte mísu z alobalu, kterou lze zavřít (tvarem by měla připomínat měšec). Žampiony nakrájejte na čtvrtky, vložte do alobalové mísy, osolte, opepřete a rozdrobte na ně fetu.

2. Alobalovou mísu uzavřete, plech vložte do předehřáté trouby a vše pečte 35–40 minut při 180 °C.

3. Po vytažení plechu z trouby rozbalte alobalovou mísu a žampiony s fetou promíchejte vidličkou – vznikne tak jemná sýrová omáčka bez dalších ingrediencí. Opečenou dýni a batáty rozdělte do talířů a každou porci podávejte s připravenou omáčkou a najemno (či nahrubo – dle vaší preference) nasekanou petrželovou natí.

Čtěte také

O porodu už si dnes ženy rozhodují samy

Čtěte také

Porodní asistentky jsou teď členem rodiny. Co by za to daly naše mámy

Čtěte také

Zelenina je zdravá

Čtěte také

15 potravin a koření pro zdraví. Je tam i čokoláda a alkohol!

Frittata s cuketou a těstovinami

Doba přípravy: 1 hodina

Suroviny na 7 porcí: Zdroj: se svolením Jíme zdravě pod jednou pokličkou

  • 400 g celozrnných pšeničných kolínek v suchém stavu (nebo jiných těstovin) 
  • 1 velká cuketa (cca 400 g) 
  • 2 větší žluté cibule (2× 80 g) 
  • 20 g čerstvé hladkolisté petrželové natě
  • 16 vajec velikosti M 
  • 1 lžička chilli vloček 
  • 1 lžička mleté sladké papriky 
  • 2 velká rajčata (2x 150 g) 
  • sůl 
  • pepř

Čtěte také

Zdraví prospěšné páchnoucí potraviny

Čtěte také

Smrádek pro zdraví a krásu. Kimchi a další čtyři potraviny, které prospívají

Čtěte také

Zdravé jídlo pomáhá ke zdravému tělu

Čtěte také

Naše kůže: Víte, co jí škodí, prospívá a jaké potraviny platí na lupénku?

Postup:

1. Nejprve uvařte těstoviny: Do hrnce nalijte dostatečné množství vody, osolte a přiveďte k varu. Poté do hrnce nasypte těstoviny a vařte dle návodu na obalu (cca 8–10 minut).

2. Troubu předehřejte na 180 °C, formu (40 cm x 40 cm) vyložte pečicím papírem.

3. Cuketu nahrubo nastrouhejte, cibuli nakrájejte na kostičky a petrželovou nať najemno nasekejte. Do větší mísy vyklepněte vejce, vyšlehejte je a poté k nim přidejte cuketu, cibuli a petrželovou nať. Směs následně dochuťte chilli vločkami, sladkou paprikou, solí a pepřem.

4. Uvařené těstoviny sceďte, propláchněte pod studenou vodou, zbavte přebytečné vody a přidejte do mísy s vejci a zeleninou. Vše promíchejte a nalijte do připravené pečicí formy. Následně nakrájejte rajčata na silnější plátky, poklaďte jimi povrch frittaty a pečte 25– 30 minut při 170–180 °C.

ZDROJ: časopis Vlasta, https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/zampiony-z-pohledu-zdravi/www.jimezdrave.czhttps://www.bylinkovo.cz/zampion-zahradni/

Čtěte také

O úsměv se musí pečovat

Čtěte také

10 tipů pro zdravé dásně. Věděli jste, že pomůže chleba nebo propolis?

Čtěte také

Už rostou!

Čtěte také

Už rostou! Pravidla sběru hub a 6 nejčastějších mýtů o houbách nejen při vaření

Čtěte také

Psí oči

Čtěte také

Pejskaři, pozor! 9 lidských potravin, které jsou pro psy prudce jedovaté