Žampiony mají antivirotické, protizánětlivé a antidiabetické účinky, takže pomáhají na lupenku a jsou vhodné i pro diabetiky. Při pokusech s laboratorními zvířaty na University of Surrey (Velká Británie) bylo dokázáno, že žampiony výrazně zlepšují průběh cukrovky. Selen obsažený v žampionech podporuje imunitu a vitamíny B podporují metabolismus a činnost nervových buněk. Zabírají také na alergie a atopický ekzém. Obsahují hodně vlákniny, která snižuje cholesterol, a jsou zdrojem proteinů.

Velmi zajímavou látkou v houbách je ergothionein, který má nejen silný antioxidační účinek, ale velmi účinně chrání kůži před UV zářením. Navíc tato látka podporuje spalování tuků podobně jako karnitin. Žampiony také obsahují málo sacharidů, takže z hub můžete udělat dobrého spojence při hubnutí. Při vaření se ale rozhodně nevyplatí tepelně nezpracované žampiony ochutnávat. Podle některých studií mohou mít karcinogenní a mutagenní účinky, jiné studie tuto skutečnost sice vyvracejí, ale obecně se doporučuje si počkat až budou dostatečně tepelně upravené.

Žampiony se sýrem, batáty a zeleninou z jednoho plechu

Doba přípravy: 60 minut

Suroviny na 2 porce:

  • 300 g syrových batátů
  • 300 g dýně hokkaidó
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky chilli vloček
  • 400 g čerstvých bílých žampionů
  • 100 g sýru Feta
  • 2 lžíce petrželové natě (najemno nasekané)
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Batáty a dýni zbavte slupky a nakrájejte je na menší kostičky (cca 1 cm x 1 cm). Na jednu stranu připraveného plechu položte batáty a na druhou dýni. Dýni zakápněte lžící oleje a dochuťte chilli vločkami, solí a pepřem. Batáty zakápněte zbylým olejem a osolte. Poté stranou na plechu vytvarujte mísu z alobalu, kterou lze zavřít (tvarem by měla připomínat měšec). Žampiony nakrájejte na čtvrtky, vložte do alobalové mísy, osolte, opepřete a rozdrobte na ně fetu.

2. Alobalovou mísu uzavřete, plech vložte do předehřáté trouby a vše pečte 35–40 minut při 180 °C.

3. Po vytažení plechu z trouby rozbalte alobalovou mísu a žampiony s fetou promíchejte vidličkou – vznikne tak jemná sýrová omáčka bez dalších ingrediencí. Opečenou dýni a batáty rozdělte do talířů a každou porci podávejte s připravenou omáčkou a najemno (či nahrubo – dle vaší preference) nasekanou petrželovou natí.

Související články

Frittata s cuketou a těstovinami

Doba přípravy: 1 hodina

Suroviny na 7 porcí:

  • 400 g celozrnných pšeničných kolínek v suchém stavu (nebo jiných těstovin)
  • 1 velká cuketa (cca 400 g)
  • 2 větší žluté cibule (2× 80 g)
  • 20 g čerstvé hladkolisté petrželové natě
  • 16 vajec velikosti M
  • 1 lžička chilli vloček
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 2 velká rajčata (2x 150 g)
  • sůl
  • pepř

Související články

Postup:

1. Nejprve uvařte těstoviny: Do hrnce nalijte dostatečné množství vody, osolte a přiveďte k varu. Poté do hrnce nasypte těstoviny a vařte dle návodu na obalu (cca 8–10 minut).

2. Troubu předehřejte na 180 °C, formu (40 cm x 40 cm) vyložte pečicím papírem.

3. Cuketu nahrubo nastrouhejte, cibuli nakrájejte na kostičky a petrželovou nať najemno nasekejte. Do větší mísy vyklepněte vejce, vyšlehejte je a poté k nim přidejte cuketu, cibuli a petrželovou nať. Směs následně dochuťte chilli vločkami, sladkou paprikou, solí a pepřem.

4. Uvařené těstoviny sceďte, propláchněte pod studenou vodou, zbavte přebytečné vody a přidejte do mísy s vejci a zeleninou. Vše promíchejte a nalijte do připravené pečicí formy. Následně nakrájejte rajčata na silnější plátky, poklaďte jimi povrch frittaty a pečte 25– 30 minut při 170–180 °C.

ZDROJ: časopis Vlasta, https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/zampiony-z-pohledu-zdravi/, www.jimezdrave.cz, https://www.bylinkovo.cz/zampion-zahradni/

Související články