Zdroj: Youtube

Psoriáza, lidově lupénka, je geneticky podmíněné chronické zánětlivé onemocnění celého organismu, které se viditelně projevuje na kůži. Často však postihuje také klouby a nehty. Pokud se neléčí, může podmínit vznik cukrovky a vést až k infarktu. Jedná se o autoimunitní onemocnění, kdy se imunitní systém obrátí proti vlastnímu organismu. Predispozici má asi každý desátý z nás, ale onemocnění se nemusí nikdy projevit.

Podle přednostky I.

Podle přednostky I. dermatovenerologické kliniky LFUK a UN v Bratislavě, profesorky Šimaljakové, psoriáza postihuje 2–4 % Evropanů. „Asi 70 % pacientů má psoriázu prvního typu, která se většinou projeví před čtyřicítkou a vrchol výskytu má mezi 15 a 22 lety. Psoriáza druhého typu mívá mírnější průběh a objevuje se po čtyřicítce, vrchol výskytu má mezi 57 a 60 lety života.“

Nebojte se doktorů

V Česku trpí lupénkou více jak 200 tisíc lidí. Velká část psoriatiků, zejména těch, kteří mají středně těžkou nebo těžkou formu onemocnění, je přitom nedostatečně nebo nevhodně léčena. Do péče specializovaných pracovišť, která mají k dispozici škálu moderních a vysoce účinných léků, se navíc dostávají s velkým zpožděním. „Lupénka je onemocnění se závažnými dopady na kvalitu života. Včasně zahájená a správně zvolená léčba umí zabránit nejen zbytečnému tělesnému a psychickému strádání, ale chrání také před rozvojem přidružených onemocnění, jako je psoriatická artritida a další autoimunitní onemocnění nebo nemoci srdce. Je proto potřeba zvýšit povědomí o současných terapeutických možnostech a nasměrovat pacienty do ordinací dermatologů specializujících se na léčbu psoriázy včas,“ říká dermatolog a primář kožního oddělení v Nemocnici České Budějovice MUDr. Jiří Horažďovský, Ph.D.

Pokud mají psoriázu oba rodiče, pravděpodobnost, že ji bude mít i jejich dítě, je 41 %. U jednoho rodiče je to 14 %. A přestože ji nemá ani matka, ani otec, pravděpodobnost vzniku nemoci neklesá pod 2 %.

Pokud mají psoriázu oba rodiče, pravděpodobnost, že ji bude mít i jejich dítě, je 41 %. U jednoho rodiče je to 14 %. A přestože ji nemá ani matka, ani otec, pravděpodobnost vzniku nemoci neklesá pod 2 %.

Nevyléčitelná, ale léčitelná

Nejčastějším spouštěcím faktorem onemocnění bývá stres nebo bakteriální, většinou streptokoková infekce. Může to být také zápalová kožní nemoc, poranění kůže, nesprávná výživa, užívání některých léků… Prvním příznakem bývá většinou výsev flíčků velikosti od špendlíkové hlavičky až po minci, a to kdekoli na těle. Flíčky mohou splývat i do větších ploch. Na ložiscích se vytvářejí suché, stříbřité, odlupující se šupiny.

Od mastí k pilulkám

Přestože nemoc nelze zcela vyléčit, léčitelná je velmi dobře. Lokálně se k léčbě používají přípravky pro hydrataci a promaštění kůže, kortikosteroidy a další. Mnozí pacienti dobře reagují na léčbu světlem, která se kombinuje s lokálními přípravky nebo koupelemi v mořské vodě. Může se přistoupit i k systémové léčbě, kdy je třeba užívat léky, například k potlačení imunity. Nejnovější terapii představuje nebiologická tabletková forma léčby, která zasahuje do zánětlivých a imunitních dějů v buňkách.

Biologická léčba vede

Stále důležitější roli v léčbě lupénky má biologická léčba. „Biologické preparáty cíleně působí na proces psoriatického zánětu na kůži a kloubech. Jedná se tak o velmi účinnou a zároveň bezpečnou formu terapie, která je ale ekonomicky velmi nákladná. K jejímu zahájení proto musí být splněno několik indikačních kritérií. Jednou ze základních podmínek pro předepsání biologické léčby je například předchozí léčba klasickou systémovou léčbou,“ říká MUDr. Horažďovský.

Nestyďte se za svou nemoc

Důležitá je podle lékaře také efektivní komunikace pacientů s lékaři. „Aktivní přístup pacientů k léčbě zahrnuje vedle dodržování terapeutického režimu a pokynů lékaře také konstruktivní debatu o dalším léčebném postupu. Snažíme se pacientům pomoci překonat ostych nebo obavy, které jim často brání otevřeně mluvit o svých pocitech a přáních spojených s léčbou,“ dodává MUDr. Horažďovský.

Opalujte se, ale s mírou…

Opalujte se, ale s mírou…

Pacienti s psoriázou velmi dobře reagují na sluneční záření. Proto je škoda, že se za svou pokožku často stydí a raději i v létě nosí dlouhé rukávy i kalhoty. Přitom pobyt na sluníčku dělá nemocným dobře a nikoho svou geneticky podmíněnou nemocí nakazit nemůžou! Pokud postiženému na koupališti či jinde dáte najevo, že se ho štítíte, ublížíte mu. Deprese a stres léčení nemoci nepomůžou, pacienti, kteří jsou v psychické pohodě, se léčí snáze. I s psoriázou je ale třeba přistupovat k opalování rozumně a používat opalovací krémy. Spálení pokožky může nejen vyprovokovat tvorbu nových ložisek, ale také rakovinu kůže. Proto i fototerapie psoriatika musí probíhat pod dohledem lékaře.

Zdroj: www.vlasta.cz www.lupenkapodkontrolou.cz časopis Zdravie

Související články