Na úvod je fér říci, že zhubnout jen ruce tak úplně možné není, ale naštěstí takový požadavek je jen výjimečný, většinou potřebujeme zeštíhlit a vytvarovat i jiné partie našeho těla. U rukou nás obvykle trápí dvě věci, nejsou to totiž jen tukové zásoby, ale zároveň také povolená kůže – obojí jde ale ruku v ruce. Pokud tu budeme mít aspoň trochu svalů, povolené partie zmizí. Jak na to?

1. Zaměřte se na celkovou ztrátu hmotnosti

Nevěřte cvičením, která vám slibují, že shodíte na jednom vybraném místě, nefungují. Proto je nejlepší zaměřit se na celkovou ztrátu hmotnosti a místo cvičení na spalování tuků vsadit na pohyb posilující.

„Jakmile správně hubneme na úkor uloženého tuku, ne vody a svalů, úbytek tuku se promítne prakticky do všech částí organismu, kde se nachází,“ říká výživový poradce Ivan Mach. Zároveň upozorňuje, že se nedá vyhnout zhubnutí i tam, kde o to ani nestojíme, třeba v obličeji. Podle něj nicméně ruce patří mezi místa, kde se naše snaha shodit projeví dříve než třeba na břiše či zadku.

2. Posilujte s náčiním

Zaměřte se na posilovací cvičení, které vám pomůže alespoň trochu vyrýsovat svaly. Skvělé je například posilování s činkami – do každé ruky vezměte jednu, klidně si na začátek pořiďte nějaké lehké, půlkilové. Později je můžete měnit za těžší.

Díky posilování s činkami – návod najdete na webech či YouTube – budete posilovat svaly a tím zpevňovat paže. Budování svalové hmoty navíc zrychluje metabolismus a vy tak v klidu spálíte více energie než dříve.

3. Zvyšte příjem vlákniny

Myslete na vlákninu, skvělým zdrojem je zelenina, případně ovoce, ale také třeba celozrnné výrobky či luštěniny. Můžete jíst vlákninu také jako potravinový doplněk, každopádně nezapomínejte na dostatečný příjem tekutin. Dostatečný příjem vlákniny může nastartovat hubnutí a pomůže vám shodit přebytečný tělesný tuk.

Vláknina je nestravitelná a trávicím traktem se pohybuje pomalu, takže si budete připadat déle sytější. O to méně toho sníte.

4. Bez bílkovin to nepůjde

Zvýšení příjmu bílkovin je dalším jednoduchým způsobem, jak zkrotit chutě a mít apetit pod kontrolou. Studie provedená mezi ženami nedávno zjistila, že konzumace snídaně s vysokým obsahem bílkovin lépe zahnala hlad a zasytila na delší dobu, mimo jiné proto, že poklesla hladina hormonu ghrelinu, který nás jinak nutí jíst, i když to třeba tak úplně nepotřebujeme. Kvalitní bílkoviny také zřejmě napomáhají k úbytku objemu břišního tuku a zřejmě i tuku v jiných partiích našeho těla.

Dopřávejte si libové maso, drůbež, mořské plody, luštěniny, vejce a mléčné výrobky.

5. Potřebujete vyšší tempo

Jako kardio označujeme pohybovou aktivitu, která zvýší vaši tepovou frekvenci a při níž dochází ke spalování kilojoulů. Pokud chcete zhubnout ruce, bez takového pohybu – ideálně denního, ale může stačit třikrát až čtyřikrát týdně – to nepůjde. Ideální je vždycky 40 až 45 minut v kuse, poslouží í chůze v hodně rychlém tempu. Když si do ruky vezmete nordic walking hůlky, bude efekt ještě větší. Pokud takto cvičíte denně, stačí dvacet minut.

6. Omezte sladkosti

Není nutné, abyste úplně vynechali sacharidy, klidně v přiměřeném množství dál jezte přílohy nebo pečivo, lépe tmavé než bílé. Ale zásadně byste měli omezit sladkosti, slazené pití a podobně. Pozor na chytáky v podobě snídaňových cereálií, většina z nich se zdravě a dietně jen tváří. Jednoduché cukry v nich obsažené úzce souvisí se zvyšujícími se tukovými zásobami.