„Byla jsem ráda, že nám nejstarší děti zůstaly poblíž. Co bychom v tak velkém baráku také dělali. Samozřejmě že Pražáci na návštěvy jezdí, ale nejsou hned za rohem, tak se nevídáme tak často. U ‚místních‘ máme o to větší kliku, že mají kouzelné děti,“ říká Marcela.

Nejstarší Petra je na mateřské dovolené s prvním synkem. Péči maminky tak vítá všemi deseti. Roman coby druhé dítě do dospěláctví naskočil trochu rychleji a obdaroval rodiče vnoučaty jako první. A má děti rovnou tři, osmiletou Markétku, šestiletou Sofinku a dva a půl roku starého, vymodleného Tadeáška. S partnerkou se nevzali, Leona si totiž přála pohádkovou svatbu, na kterou nebyly peníze. A tady začal problém. Marcele vadilo, že Roman maká od rána do večera, aby rodinu uživil, protože jeho partnerka žije ráda v luxusu.

„Nerada jsem to viděla, Roman byl z práce hrozně sedřený, a když přišel domů, měl druhou službu. Nechtěl děti zanedbávat, hrál si s nimi, učil se s nimi, koupal je a uspával. To koneckonců dělá stále, i za nové a hrozné situace. Děti ho milovaly a milují a já jsem vždycky měla pocit, že s ním měly daleko lepší vztah než s Leonou.“ Leona byla na mateřské, a přestože jí Marcela několikrát nabízela pomoc s hlídáním Tadeáška přes den, aby měla čas také pro sebe a nevytěžovala tolik Romana po večerech, ona o to nestála.

Přišel velký obrat

„Potěšilo mě, že se Leona najednou ozvala a chtěla mi dát Tadeáška na hlídání. Ten den jsme si užili jen ve dvou a bylo to skvělé. Za týden mě Leona o hlídání poprosila znovu a pak se z toho stalo pravidelné babičkování i dvakrát týdně. V práci mi vycházeli vstříc, hodiny jsem si vždycky napracovala. Nikdy jsem se nevyptávala, kam Leona vlastně chodí nebo co v tu dobu dělá. Roman mluvil o břišních tancích, které prý začala navštěvovat.“

A tanec Leonu opravdu nadchnul. Do kurzu chodila stále častěji, občas jezdila na workshopy a jiná taneční soustředění. Roman měl radost, z dříve často otrávené Leony byl nový člověk, sálala energií a Roman se napodruhé zamiloval.

Jedna velká lež

„Jednoho dne za mnou přišel Roman a suše konstatoval, že se s Leonou rozcházejí. Myslela jsem si, že jde jen o nějakou hádku, vždyť to bývá běžné. Snažila jsem se syna uchlácholit, že se problémy vyřeší a vše bude jako dřív. Pak přišel šok. Roman se prý začal více zajímat o Leoniny kurzy tanců, chtěl ji překvapit na tréninku, vidět, jak jí to jde… Zjistil ale, že kurzy se nekonají, ani soustředění, všechno je jedna velká lež jménem Jiří,“ říká Marcela.

Jiřího poznala Leona prý úplnou náhodou, ale jiskra mezi nimi přeskočila okamžitě. On žije v Německu a do Karlových Varů se jen občas vrací za rodiči. Leona, která vždy chtěla žít v luxusu, se do pohádkově bohatého Jiřího zamilovala. Když na ni Roman udeřil, jak že to je s jejím tancem, vše přiznala a řekla, že chce s Jiřím žít. Roman se z představy, že by přišel o děti, kterým se věnuje každou volnou chvíli, zhroutil, ale to, co mu partnerka řekla, ho rozhodilo ještě víc.

Stěhuju se, děti si nech, nemám o ně zájem!

„Byla bych schopná pochopit, že se chce Leona s Romanem rozejít. Takové věci se stávají. Co ale naprosto nechápu, je její rozhodnutí, že se do Německa stěhuje sama. Nechce prý děti vytrhnout z naší rodiny a je přesvědčená, že péči o ně zvládne Roman líp než ona. Jednou za měsíc prý bude jezdit na návštěvu.“

S nově vzniklou situací se Romanova rodina nemohla smířit. Jak mají dětem vysvětlit, že jim maminka odjíždí? Co si počne na ní závislý Tadeášek, kterému jsou necelé tři roky? Jak Roman zvládne celou situaci, aby dal dětem vše potřebné, ale zároveň se jim i na sto procent věnoval?

„V současné chvíli už je vše zaběhnuté, děti má v péči můj syn, který stále dře, jak může. Leona na návštěvy skoro nejezdí, žije si svůj život, jen posílá peníze. My se snažíme Romanovi se vším pomoci, ale zvládal by to i bez nás, nemá na výběr. Jediný problém máme s dětmi, které situaci stále nechápou. Často zažíváme proplakané večery, chybí jim maminka a ptají se, co provedly, že už s nimi nechce být, jak to můžou napravit… Nechceme o ní mluvit špatně, snažíme se situaci zlehčovat, ale i kdyby se Leona někdy vrátit chtěla, Roman to už nikdy nedovolí, vybrala si sama.“

Pohled odborníka: Mgr. Tamara Sembol, Online psychologická poradna Mojra.cz

Pohled odborníka: Mgr. Tamara Sembol, Online psychologická poradna Mojra.cz

Paní Marcelo, situace, ve které se nacházíte, je pro vás určitě velmi těžká. Je dobře, že se synovi i vnoučatům snažíte být oporou a pomáháte jim překonat to, co právě teď všichni prožívají. Je dobře, že vás mají.

Rozchod rodičů je pro děti vždy velmi těžkým a stresujícím obdobím. O to horší je situace, kdy jeden z rodičů odejde a nechce se s dětmi vídat. Malému dítěti nejde moc vysvětlit, proč matka odešla a už ho „nechce“. Čím je dítě mladší, tím je jeho myšlení egocentričtější, to znamená, že neumí přijmout jiný pohled na svět než ten svůj. Myslí si, že ono je středobodem všeho, nechápe důvody dospělých, proto si často připisuje vinu za odchod rodiče. Pouto s matkou mu velmi chybí, proto se může taky upnout na nějakého jiného člena rodiny, ale zároveň taky může prožívat strach z toho, že jej zase někdo opustí.

Starší Markétka možná lépe porozumí tomu, že maminka odešla, ale v její hlavě může převládat smutek, vztek na matku nebo taky nedůvěra vůči dospělým. Proto je důležité ujistit děti v tom, že nejsou příčinou rozpadu vztahu. Mluvit s nimi o pocitech, emocích a obavách, které právě prožívají. Pro pocit bezpečí u dětí je klíčová předvídatelnost. V momentě, kdy jeden z rodičů odchází, všechno to, na co dítě bylo zvyklé a co pro něj bylo známé/bezpečné, se najednou mění a ztrácí svoji předvídatelnost.

Je důležité mluvit s dětmi taky o tom, jak teď bude vypadat jejich život a co se změní. Konkrétní odpovědi na všechny nové a neznámé situace zvyšují pocit předvídatelnosti. Příkladem: kdo teď bude dělat snídani, kdo jej bude uspávat, kdo s ním půjde do školy atd. Je důležité, abyste o situaci mluvili pravdivě, ale s přihlédnutím k věku dítěte. Neslibujte, co nemůžete splnit. I když jako rodina pociťujete mnoho hněvu a vzteku na paní Leonu, snažte se před dětmi o ní nemluvit špatně, abyste z ní neudělali potvoru, která je ta nejhorší na světě. Pro děti je to pořád jejich máma. Nevědomky můžete taky vštípit dětem špatný vzorec matky nebo ženy. To může mít vliv na jejich pozdější vývoj, vnímání role ženy v životě a taky chování k ženám.

Kontakt: www.mojra.cz