Vyhlášení jubilejního 60. ročníku ankety Český slavík 2022 se neúprosně blíží a zajímavější letos bude ještě o to víc, že loňský vítěz Marek Ztracený ohlásil přerušení hudební kariéry. Důvody pro to má prý velké a až je odtajní, což bude prý příští rok po jeho rozlučkovém mega koncertu na fotbalovém stadionu v pražském Edenu 17. června, je si jistý, že ho fanoušci pochopí a podpoří.

Připravovaný koncert by měl být jeho největším počinem v životě (kapacita stadionu je totiž až 38 tisíc diváků) a údajně půjde o jediné veřejné vystoupení v příštím roce. Zda se bude Ztracený více věnovat skládání songů pro jiné interprety, zůstává otázkou. Zpěvačce Lucii Bílé by ale další song od Marka určitě nevadil. V minulosti si spolupráci s talentovaným zpěvákem a skladatelem nemohla vynachválit a prozradila, že jí psal texty přímo na míru: "Někteří autoři je psali přímo na mé zadání. Nejlepší v tom byl Marek Ztracený. Napsal to i slovy, která jsem mu řekla, takže jsem měla pocit, že jsem to napsala sama. On je báječný autor! Jsem moc ráda, že od něj mám na CD tři písničky, protože ty jsou do puntíku moje."

Živě si však Ztracený zazpívá ještě i letos, a to právě na Slavících, kde na pódiu společně s ním zazáří i další loňští víťězové Ewa Farna a kapela Mirai. Nebudou však chybět ani stálice české pop music, jako jsou Jiří Korn nebo Olympic, a poprvé na galavečeru zahraje i skupina Lucie.

Podívejte se na videoklip jedné z novějších písní Marka Ztraceného:

Zdroj: Youtube

Odkud se anketa popularity vzala?

Za vším stojí redaktor časopisu Mladý svět Ladislav Smoljak. Ten anketu popularity českých zpěváků a zpěvaček nejen vymyslel, ale především jí vdechl název podle tehdejší dětské hračky. Anketu poté časopis v letech 1962 - 1991 uveřejňoval na svých listech. Avšak do pádu komunismu v roce 1989 byly její výsledky z politických důvodů falšovány.

A jak to bylo dál?

Pět let bylo ticho po pěšině, až se nakonec ankety chytla Česká televize, dala jí nový kabát i název Český slavík a od roku 1996 ji vysílala na svém kanálu. V roce 2017 však pořadem otřásl skandál - na stříbrné příčce se umístila kontroverzní skupina Ortel, ovšem pořádající agentura jí ocenění odmítla předat, jelikož hlasování údajně neproběhlo fér. Nemalý rozruch pak vzbudilo i vyškrtnutí rapera Řezníka, známého svými silně explicitními, s ničím se nepárajícími texty. Po těchto skandálech i zákulisních taškařicích proto Český slavík na následující tři roky utichl a s novým nadechnutím se na obrazovkách objevil až v roce 2021, tentokrát pod taktovkou televize Nova.

Kdo má slavíka, ten něco znamená

Asi nebude překvapením, že nejvíce sošek za svoji pěveckou kariéru posbíral Karel Gott, kterému se doma na poličkách lesklo neuvěřitelných 42 zlatých slavíků (1963–1966, 1968–1981, 1983–1984, 1989–1990, 1996–1997, 1999–2011, 2013–2017), 5 stříbrných slavíků (1967, 1982, 1991, 1998 a 2012) a 3 bronzoví (1985, 1986 a 1987). Ze zpěvaček pak pomyslné žezlo drží Lucie Bílá, která je dvacetinásobnou zlatou slavicí a dvacetinásobnou držitelkou Absolutního slavíka. Zpěvačka, kterou lidé milují nejen pro její hlas jako zvon, ale především pro její dobré srdce, navíc nedávno představila nový videoklip k písni Fénix, kde si zahrála se svým životním partnerem Radkem Filipi. Uvidíme, zda jí letos přibyde do sbírky další soška...

Podívejte se na nový videoklip k písni Fénix, kde si Lucie Bílá zahrála se svojí láskou Radkem Filipim:

Zdroj: Youtube

Návrat do minulosti

Historicky prvním vítězem v anketě Zlatý slavík byl v roce 1962 Waldemar Matuška, poté anketu popularity na dlouhá léta ovládl Karel Gott. Jen párkrát prvenství přenechal Miroslavu Žbirkovi, Daliboru Jandovi, Peterovi Nagyovi, Pavolu Haberovi, Danielu Hůlkovi či Tomáši Klusovi. V minulém roce, již po smrti mistra Gotta, si pak zlatou sošku odnesl Marek Ztracený. Na druhém místě skončil Pokáč a bronz vybojoval Richard Krajčo.

V roce 1964 byla poprvé vyhlášena i kategorie neoblíbenější zpěvačky, v níž na plné čáře zabodovala Eva Pilarová. Rok na to zvítězila Helena Vondráčková, která v dalším roce předala štafetu Martě Kubišové. Mnoho let po sobě se sběratelkou zlatých sošek stala také Naďa Urbánková, kterou následně vystřídala Hana Zagorová, Petra Janů a Iveta Bartošová. V roce 1996 však na scénu Českého slavíka vkročila Lucie Bílá a na nejvyšší příčce se usadila až do roku 2004. V letech 2005 - 2006 si prvenství "půjčila" Aneta Langerová a od dalšího roku se na výsluní vyhřívala opět Bílá. V minulém roce však královnu české pop music sesadila Ewa Farna.

Časy se mění a s ním i moderátoři Slavíka

Zatímco letos bude, stejně jako loni, formu celé události udávat osvědčené moderátorské duo Ondřej Sokol a Aleš Háma, jenž nově doplní také Tereza Pergnerová, v minulosti večerem provázel například Jan Čenský, Jiří Suchý, Hana Zagorová, Vilém Čok, Adéla a Dalibor Gondíkovi, Lucie Borhyová, Štefan Margita, Lucie Vondráčková, Jan Révai, Gabriela Partyšová, Leoš Mareš, Ondřej Brzobohatý, Těžkej Pokondr, Libor Bouček nebo Jan Kraus.

Podle Aleše Hámy je moderování Slavíka absolutním vrcholem hlasatelské kariéry. „Pamatuju doby, kdy jsme stávali frontu před trafikou na Mladý svět, kde vycházel hlasovací lístek do Slavíka, a modlili se, aby se na nás dostalo. Tím chci říct, že je to pro mne skutečně legendární anketa s velikou historií. A proto k ní pochopitelně přistupuji s dostatečnou pokorou. Myslím, že Slavík může být vnímán i jako určitá moderátorská meta.“ A příležitosti podílet se na divácky oblíbené anketě si velmi považuje i Ondřej Sokol. „Slavík je pro mě natolik součást dětství, že to vnímám jako strašně důležitou událost a této práce si velmi vážím,“ svěřil se.

Zdroj: vlasta.cz TV Nova eprehledy.cz

Související články