„S Pavlem jsem se seznámila v práci, byl to takový ten klasický vztah, kdy kolem sebe dva lidé krouží, jeden z nich je ale ženatý. Je vám tedy určitě jasné, že v manželství setrvával on. Už tehdy mi mělo dojít, že pro něj není tenhle svazek posvátný. Samozřejmě, že mi to tehdy nevadilo,“ vzpomíná Marika. Na jednom firemním večírku si spolu sedli na bar a Pavel začal Marice líčit, jak je v manželství nešťastný. Manželka nemá o nic zájem, upnula se na děti, on je páté kolo u vozu. Ještě by chtěl zažít vzrušení, lásku, rovnocenné partnerství, cestování, zábavu. Vzhledem k jeho postavení vedoucího marketingu, celkem ucházející vizáži a sebevědomí netrvalo dlouho a Marika v tom byla až po uši.

Tlačila jsem na pilu

„Táhlo mi na čtyřicet, chtěla jsem rodinu a děti. Teď, nebo nikdy, řekla jsem si a stala se tou nejroztomilejší a nejsvůdnější milenkou. Táhli jsme to spolu necelý rok a já začala tlačit na pilu kvůli rozvodu. Pavel se trochu vytáčel, nejdřív byla žena na smrt nemocná, pak měl syn problémy na vejšce, nikdy nebyl vhodný čas k tomu se doma přiznat a odejít. Nějakou ‚náhodou‘ s přispěním mé nejlepší kamarádky z práce Anety náš vztah prasknul a Pavlova žena svolila k rozvodu. Až později jsem se dozvěděla, že tohle byla verze ješitného chlapa určená pouze mně, ve skutečnosti si jeho paní našla nového partnera a záletníka poslala k šípku, tedy do mé náruče,“ pokračuje Marika ve vyprávění.

Marika byla šťastná jako blecha a hned začala usilovat o to, aby si s Pavlem pořídili rodinu. Ten se sice trochu cukal, dvě děti z předchozího vztahu by mu bývaly bohatě stačily, ale nakonec ho nová žena zlomila a na svět přišel malý Dan. Manželství fungovalo, Marika si svého muže hlídala jako oko v hlavě, přece jen si dobře pamatovala dobu, kdy zahýbal své první ženě právě s ní. Nakonec se ale ukázalo, že tak ostražitá zase nebyla.

Nejlepší kamarádka?

„Po mateřské dovolené jsem zůstala doma, díky Pavlovu zaměstnání jsme si to mohli dovolit. Do firmy bych se stejně nemohla vrátit, koukali by tam na mě skrz prsty, vlastně hlavně Pavel nechtěl, abychom poté, co jsme se vzali a rozbili jeho rodinu, pracovali spolu. Pár známých mi ale z bývalého pracoviště zbylo a hlavně Aneta zůstala mojí důvěrnicí číslo jedna. Taky mi na Pavla ‚dávala pozor‘, byla to naše rodinná přítelkyně. Ach bože, jak hloupá jsem byla. Ochotně jsem jí Pavla půjčovala coby ‚hodinového manžela‘. Kdykoli potřebovala něco přimontovat, přidělat, opravit, můj muž ochotně pomohl. Ani ve snu by mě nenapadlo, že spolu ti dva něco mají. Ne nadarmo se říká, že pod lampou bývá největší tma.“

Scéna jako ze špatného seriálu

Jednou, když byl Pavel na služební cestě, chtěla Marika zajít hned ráno za Anetou, aby společně vymyslely překvapení na Pavlovy blížící se šedesátiny. Protože Aneta nebrala telefon, vydala se Marika na neohlášenou návštěvu. Jaké bylo její překvapení, když u branky Anetina domu narazila na dvojici ve vášnivém objetí. Pavel se zrovna loučil s její nejlepší kamarádkou dlouhým polibkem. Prvotní šok vygradoval do strašlivé scény. Během okamžiku přišla Marika nejen o manžela, ale také o nejlepší kamarádku.

Co bude dál?

Teď je doma tichá domácnost, Pavel se sice snaží vysvětlit, že „o nic nešlo“, ale Marika ví své. Ovšem jak s danou situací dál naložit, netuší. Bolí ji zrada kamarádky i to, že je všem bývalým spolupracovníkům pro smích, protože se jí stalo přesně to, co kdysi způsobila sama. Jak dlouho jejich vztah trvá? A měl Pavel Mariku vůbec rád, nebo byla jen dalším zářezem na pažbě a vlastně ho jen uhnala? I kdyby chtěla situaci radikálně a s hrdostí řešit, je na Pavlovi závislá finančně. Jak z toho všeho ven?

Pohled odborníka: Mgr. Tereza Hartmannová, online psychologická poradna Mojra.cz

Pohled odborníka: Mgr. Tereza Hartmannová, online psychologická poradna Mojra.cz

Z popisovaného příběhu je cítit velké zranění Mariky, jak ze strany manžela, tak ze strany nejlepší kamarádky. Na celou situaci může navíc negativně působit i minulost partnera a jeho předchozí nevěra právě s Marikou. I když můžete vidět určité podobnosti, jedná se o novou situaci, vztah Mariky a Pavla, a je jenom na nich, jak se k této krizi postaví.

Je v pořádku v takto náročné životní chvíli cítit celou řadu emocí, někdy i protichůdných. Pro zorientování se a hledání optimálního řešení může být pro Mariku vhodné vyhledat poradenského psychologa nebo krizového interventa. Společně mohou nechat prostoupit v bezpečném prostředí silné prožitky a zároveň se zaměřit na to, zda Marika i přes tuto bolestivou zkušenost cítí určitou náklonnost k partnerovi a viděla by možnost na vztahu dále pracovat.

Narušenou důvěru není jednoduché obnovit, ale pokud jsou na tom ochotni pracovat oba partneři, mohou se pokusit o vztah bojovat. V tomto případě by mohla pomoci oběma podpora odborníků v manželské poradně. Pokud však i po určitém odeznění akutních emocí bude pro Mariku nepředstavitelné ve vztahu pokračovat, mohou společně s psychologem hledat možnosti ukončení vztahu i přes nepříznivou finanční situaci.

Kontakt: www.mojra.cz