1. Micelární voda na mastnou pleť

Potřebujete: 200 ml vody, 3 lžičky fenyklových semínek, skleněnou lahvičku

Semínka zalijte horkou vodou a nechte aspoň 20 minut louhovat. Přeceďte a nalijte do lahvičky. Na tvář aplikujte pomocí vatového tamponu.

TIP: Stejně si můžete připravit další výluhy, které výborně poslouží jako čisticí pleťové vody. Například z květů heřmánku získáte vodu, která pleť zklidní a pomůže zahojit případné ranky.

TIP: Stejně si můžete připravit další výluhy, které výborně poslouží jako čisticí pleťové vody. Například z květů heřmánku získáte vodu, která pleť zklidní a pomůže zahojit případné ranky.

2. Jablečná čisticí maska

Potřebujete: 1 jablko, půl lžičky mleté skořice, 1 lžičku ovesných vloček, 1 lžičku medu, 1 lžičku bílého jogurtu

Jablka a voňavá skořice nejsou jen ideální kombinací chutí na jarní a zimní období, ale díky svým antiseptickým účinkům výborně stahují póry a čistí pokožku. Všechny ingredience dobře vymíchejte na kašičku a naneste ji na vyčištěnou pleť. Nechte 10–15 minut působit a opláchněte.

3. Osvěžující odličovač

Salátové okurky obsahují vitaminy C a B, draslík, hořčík, síru, fosfor a jiné látky, které na pokožku působí zklidňujícím způsobem. Rovněž ji hydratují a čistí. Z kousku okurky si připravíte účinný odličovač. Stačí, když z ní vymačkáte šťávu, tu smícháte s trochou vody a vatovým tamponem se zbavíte make-upu.

Zdroj: Youtube

4. Meduňkový zklidňující zábal

Pokud se vám pleť na tváři zdá mdlá a unavená, dopřejte jí zábal se zklidňující meduňkou. Stačí, když do velké mísy přidáte hrst sušené bylinky a zalijte ji vroucí vodou. Plátnem nebo utěrkou si zakryjte hlavu a tvář napařujte.

5. Mátová maska na unavenou pokožku

Potřebujete: šťávu z poloviny pomeranče nebo lžičku citronové šťávy, hrst lístků máty, 2 lžíce bílého jogurtu, 1 vaječný bílek

Z bílku vyšlehejte sníh. Ostatní suroviny promixujte a smíchejte se sněhem. Masku nechte působit 20 minut, potom tvář opláchněte vlažnou vodou.

6. Pročištění s kopřivou

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je jednoznačnou volbou při pročištění organismu. Tato bylinka výborně čistí a detoxikuje. Stačí, pokud si z ní dopřejete šálek čaje každý den po dobu tří týdnů. Na přípravu čaje můžete použít čerstvou i sušenou kopřivu.

7. Petrželová očista

Také pomůže s pročištěním. Dopřejte si týdenní kúru. Nalačno si každé ráno připravte zelený nápoj: stačí, když v mixéru rozmixujete v 200 ml vody hrst čerstvé nebo mražené petrželové natě a přidáte k ní šťávu z poloviny citronu. Tato směs tělo nejen pročistí a tím prospěje pokožce, ale kúra pomáhá i při shazování přebytečných kilogramů.

8. Obklady z heřmánku, měsíčku a jitrocele

Při problematické pokožce je třeba myslet na stoprocentní hygienu. Dbejte na to, abyste se tváře či jiných postižených míst dotýkali rukama co nejméně, abyste nešířili bakterie. Přikládejte výluhy z heřmánku pravého, měsíčku lékařského nebo jitrocele.

9. Česneková tinktura

Přírodní antibiotikum s výbornými antibakteriálními účinky, jako je česnek, se dá využít jako lokální tinktura. Pár stroužků česneku prolisujte a smíchejte s trochou vody. Směs můžete ještě promixovat a aplikovat na postižená místa.

10. Zbavte se herpesu...

Asi víte, že herpes (opar) se obyčejně objeví v tom nejnevhodnějším čase. Nejčastěji se vyskytuje v oblasti úst, případně jinde na tváři. Pokud se ho chcete zbavit co nejrychleji, pomůže vám meduňka lékařská, která zabraňuje, aby se herpes šířil. Doporučuje se několikrát denně přikládat na postižené místo lístky meduňky nebo její šťávu či silný výluh.

... s podbělem

Pomohou i listy podbělu lékařského. Stačí je jemně naklepat, aby pustily šťávu, a přiložit na postižené místo aspoň na 30 minut.

... s česnekem

Běžný česnek kuchyňský má antibiotické účinky a pomůže rychleji se zbavit oparu. Stačí, pokud z něj odkrojíte tenký plátek a ten pravidelně přikládáte na postižené místo. Nechte chvíli působit.

Péče o aknózní pleť

Péče o aknózní pleť

Problémy s akné se běžně spojují s obdobím dospívání, vždyť za to mohou zejména hormonální změny. Ne vždy však tyto starosti tímto obdobím končí a stále víc lidí se trápí s problematickou pletí. V tomto případě často pomůže i celková očista organismu.

Skvělý tip: Při aknózní pleti je vhodné zamyslet se nad změnou jídelního lístku. Vyhýbejte se tučným, mastným a nezdravým jídlům. Raději se snažte konzumovat víc čerstvého ovoce a zeleniny, co nejkvalitnější – ideálně ze zahrádky. Vyvarujte se i slazených nápojů, zkuste je nahradit ovocnými, zeleninovými šťávami či bylinkovými čaji.

ZDROJ: časopis Vlasta, Báječná žena

Související články