Vousáč z MasterChefa Martin Pecina: Sbírá foglarovky, fajfky a navrhuje knihy

Petra Šmídová | 30. 11. 2022

Pokud sledujete kulinářskou soutěž MasterChef Česko, jistě vám neunikl soutěžící Martin Pecina. Mezi ostatními finalisty totiž vyčnívá nejen dlouhým plnovousem, ale především netradičním, skoro až britským humorem bez emocí. Odkud se tento sympatický vousáč vyloupl?

Do televizní reality show o vaření se přihlásil, protože to jemu i jeho ženě přišlo jako dobrý nápad. A jak se ukázalo, byl to ten nejlepší! Martin se díky svému umu probojoval do základní finálové šestnáctky a lidé ho milují. Přízeň si získává nejen vtipem a skromným projevem, ale i láskou k tradiční české kuchyni. "K vaření mě inspirují jednoduché pokrmy, na kterých jsem vyrůstal. Českou a moravskou kuchyni mám spojenou s masem a omáčkami, s vnitřnostmi, sádlem, kváskovým chlebem, nakládanou zeleninou nebo slivovicí, s kulturou domácích zabijaček. Hledám způsoby, jak navázat na naši tradici, a zkouším do svých jídel vnést italskou jednoduchost a francouzskou techniku," popisuje svůj kulinářský záměr.

VIDEO: Martin Pecina povídá o MasterChefovi, o foglarovkách i typografii

Zdroj: Youtube

Ten ostatně předvedl i ve své vítězné bagetě, v níž se rozhodl spojit chutě marinovaného telecího masa, wasabi majonézy a nakládané zeleniny s náloží bylin, čímž vytvořil parafrázi na vietnamský salát Bún bò Nam Bộ. Bagetu následně již tradičně do své nabídky zařadil známý fastfood, který s pořadem o vaření spolupracuje už několikátým rokem. Přestože by se mohlo zdát, že je vítězství v soutěži o nejlepší bagetu snem každého účastníka, Martin při výhře příliš emocí neprojevil. "Nic jsem si v životě nepřál více, než dívat se na lidi, jimž kape slina a majonéza z koutku úst," okomentoval výhru svým suchým humorem, který k němu zkrátka patří. Díváci ho za to milují.

Vaření je pouze hobby, živí ho zajímavá práce

Asi jako každý soutěžící sní Martin Pecina o vítězství, jeho manželka to však s ohledem na konkurenci vnímá o něco střízlivěji. "Když se ptali Kristýny, jestli mám na to stát se masterchefem, tak řekla, že ne. To se mi líbilo - ta její brutální upřímnost," smál se potetovaný vousáč, kterému na soutěži živobytí nestojí, ani nepadá. Vaření je pouhým koníčkem.

Pracuje totiž jako typograf se zaměřením na knižní úpravu, zejména románů, poezie, dětské literatury, odborných knížek i výtvarných katalogů. Za dvacet let praxe v grafickém designu a patnáct let specializace na knižní grafiku realizoval více než tři sta knižních titulů. Pracoval pro celou řadu známých nakladatelství, dále pro Archiv města Brna, Národní galerii v Praze, galerii Vltavín, Villu Pellé, Národní památkový ústav, anebo třeba Skautskou nadaci Jaroslava Foglara. Takzvaných "foglarovek" je ostatně Martin Pecina vášnivým sběratelem. Za své grafické úpravy opakovaně získal cenu v soutěži o Nejkrásnější české knihy (2010, 2011, 2012, 2015, 2016, 2017, 2019) či mezinárodní European Design Awards. V neposlední řadě píše eseje a recenze písem do českých i zahraničních periodik, maluje obrazy, napsal knihu o typografii a provozuje blog o fajfkách.

Zdroj: vlasta.cz martinpecina.cz TV Nova

Vyspala jsem se s dceřiným přítelem, jsem nejhorší matka na světě
Příběhy

Vyspala jsem se s dceřiným přítelem, jsem nejhorší matka na světě

Svařák podle Emanuela Ridiho a Jamieho Olivera: Flambujte a přidejte vanilku
Cestování

Svařák podle Emanuela Ridiho a Jamieho Olivera: Flambujte a přidejte vanilku

Holka ze seznamky. Když jsem mu neodpovídala na zprávy, přišly urážky
Příběhy

Holka ze seznamky. Když jsem mu neodpovídala na zprávy, přišly urážky

Tagy Archiv města Brna Jaroslav Foglar kniha Martin Pecina MasterChef MasterChef Česko Národní galerie v Praze Národní památkový ústav soutěž vaření