7. říjen 2015 - právě v tento vstoupila na televizní obrazovky poprvé ryze česká kulinářská show MasterChef, v níž soutěží amatérští kuchaři. Než se tak ovšem stalo, oťukla si televize v roce 2012 diváky česko-slovenskou verzí. Světově úspěšná show sklidila ovace a během krátké doby si získala nemalou oblibu, nic tak nebránilo tomu rozjet pořad velkém pouze pro jeden národ.

Pro první českou řadu byl vyhrazen pondělní a středeční vysílací čas, ovšem druhá a třetí řada se kvůli nízké sledovanosti musela spokojit pouze se středou. Od čtvrté řady se následně reality show přesunula na úterý a středu, kde setrvává dodnes.

Pořad prošel během let mnoha změnami. Tou nejvýraznější je ovšem výměna trojice moderátorů. Zatímco dnes estrádou provázejí michelinský kuchař Radek Kašpárek, trojnásobný vítěz ankety Zlatý kuchař Jan Punčochář a Zlatý kuchař roku 2019 Přemek Forejt, první dvě řady televize vložila do rukou Marka Raditsche, Miroslava Kaliny a Marka Fichtnera. Profesionálním kuchařům ale bohužel role moderátorů a porotců světové show MasterChef příliš nesedla, a tak byli po druhé řadě odejiti a nahrazeni. Vzpomínáte si na ně? A čemu se věnují dnes?

Čtěte také

Princ Harry s manželkou Meghan Markle

Čtěte také

Netflixový dokument: Jak Harry potkal Meghy. Zamilovaný princ a šokovaná Meghan

Marek Raditsch

Vařil pro Micka Jaggera, Brada Pitta s Angelinou Jolie i manžele Clintonovi. Marek Raditsch je zkrátka špička ve svém obou. Svoji gastro kariéru zahájil v roce 1992, kdy získal bronz na olympiádě mladých kulinářů v Německu. Po dostudování hotelového managementu, se poté uchytil v Brasserii Mozart v Obecním domě jako sous chef a jako šéfkuchař působil v restauracích Segafreso, Pravda nebo Barock. V roce 2000 zakotvil v Kampa Group, kde dnes šéfuje rovnou třem restauracím. Inspiraci čerpá od michelinských kuchařů ze severských zemí, Švédska a Norska, kam v minulosti často jezdil. Díky nim razí přesvědčení, že k dobrému jídlu nejsou potřeba drahé suroviny, ale spíš nápad. Miluje asijskou kuchyni, ryby a vnitřnosti a bytostně nesnáší smažák s hranolky.

Čtěte také

Žena v košilce

Čtěte také

Lovkyně mužů v šedesáti. Babi, ty máš vibrátor !

Miroslav Kalina

Uznávaný odborník na přípravu ryb i zvěřiny, to je Miroslav Kalina. Působí jako šéfkuchař a spolumajitel jedné z momentálně nejlépe hodnocených pražských restaurací Kalina Cousine &Vins, kde zhodnocuje své nabyté zkušenosti z evropských stáží. Dříve však působil také v zařízení Bazar, Aqua, Kampapark nebo v restauraci hotelu Hoffmeister. Pro tu nejnáročnější klientelu v minulosti společně s architektem Bořkem Šípkem otevřel Šípek Bistrot. Projekt ale neměl dlouhého trvání. Jako kuchař nedá dopustit na českou kuchyni, kterou rád obohacuje vlastními nápady. Jeho oblíbenou tajnou ingrediencí je víno.

Čtěte také

Zrada

Čtěte také

Partner mě přinutil k potratu. Rodinu totiž plánoval s jinou

Marek Fichtner

Unikátním stylem vaření se může pochlubit Marek Fichtner, který hned po škole vyrazil sbírat zkušenosti do světa a náhodou se ocitl na obří výletní lodi. Díky svému talentu a nekonečné studnici originálních nápadů se o tři roky později stal šéfkuchařem na lodi plující Karibikem. V roce 2005 se přemístil do Saúdské Arábie, kde chystal menu pro saúdského krále nebo připravoval bohaté hody pro čtyři tisíce hostů. Do širokého soupisu jeho úspěchů ovšem patří také stáž v nejlepší restauraci světa Noma v Kodani. V Česku poté působil v kuchyni pražského hotelu Kempinski, restauraci Le Grill a dlouhá léta jsme si na jeho receptech mohli pochutnávat i v pětihvězdičkovém zařízení Augustine Restaurant. Dnes obhospodařuje restauraci Červený jelen pyšnící se historickými salonky z období První republiky. Marek Fichtner klade ve vaření důraz na lokální a sezónní potraviny, se kterými dokáže doslova zázraky. Odjakživa zastává heslo, že v jednoduchosti je krása.

Účast v MasterChefovi byla pro trojici kuchařů skvělou zkušeností a rádi na ni vzpomínají. "Osobně jsem to bral nejen jako novou výzvu, ale také jako příležitost mluvit před spoustou lidí o tom, jak vypadá moderní a zdravé vaření," nechal se slyšet Marek Raditsch, který v posledních letech, stejně jako oba jeho kuchařští kolegové, zaměřil svoji pozornost na vlastní restauraci a kurzy vaření pro veřejnost.

Zdroj: vlasta.cz gourmetacademy.cz

Čtěte také

Imunita

Čtěte také

Imunita se tvoří ve střevech. Zkuste hlívu a další potraviny na podporu imunity

Čtěte také

Zapékané cereálie

Čtěte také

Škodlivé potraviny ve zdravé výživě: Pozor na agávový sirup, překvapí i cereálie

Čtěte také

Komedie Kdopak to mluví

Čtěte také

Tajemství filmu Kdopak to mluví: Kirstie Alley milovala Johna Travoltu