Rostlinné výtažky zklidňují, dezinfikují, pečují. Není to nic složitého. Oplachováním umytých vlasů bylinkovou vodou dokonale odstraníte zbytky šamponu, který by mohl dráždit vlasovou pokožku. Výtažky všeobecně navracejí pokožce přirozené pH, které se mytím narušuje. Už po prvním použití vlasy ožijí a pokožka se zklidní. Pravidelným dlouhodobým používáním se objeví i další efekt, řešící konkrétní problémy.

Máta na lupy

Aromatická bylinka má dezinfekční účinek, který se násobí pravidelným používáním, vede od zmírnění tvorby lupů často až k jejich úplnému vymizení. Ulevuje od svědění hlavy. Regeneruje poškozenou kůži, kterou si způsobíte, když se na hlavě škrábete. Po prvním opláchnutí umytých vlasů může máta stahovat pokožku. Zanechává svěží pocit.

Rozmarýn proti padání

Tajná zbraň babiček, které voňavou rozmarýnovou vodou omlazovaly kštici sobě i dědečkům. Omezuje hromadění mazu na pokožce, které vede k ucpávání vlasových váčků. Obsažená kyselina rozmarýnová také snižuje tvorbu látek, které v těle způsobují zánět. Zkombinujte oplachy vlasů s pitím rozmarýnového čaje.

Heřmánek vrací lesk

Specialista pro světlé vlasy, které často vypadají trochu matně, především ty delší. Při oplachování heřmánkovou vodou se vyhněte vlasové pokožce, kterou by příliš vysušovala. Dlouhodobé používání projeví efekt mírného zesvětlování přirozeně světlých vlasů, především v kombinaci se slunečními paprsky. Oplach vlasy mírně zpevňuje, je to přírodní tužidlo.

Šalvěj pro rozčesávání

Má silné očistné vlastnosti, které odstraní vše, co na vlasech ulpělo a ztěžuje jejich rozčesávání. Na vlasech ponechá šalvěj jemnou ochrannou vrstvičku, která pracuje jako klasický kosmetický kondicionér, což znamená, že uhladí povrch. Ovšem odstraněním nečistot se vlasy odlehčí, takže se nemusíte bát, že by ztrácely objem a nadýchanost.

Měsíček posiluje

Tradiční favorit přírodního pečování je nabitý minerály a antioxidanty, které prospívají vlasovým kořínkům. Promasírováním se pokožka také prokrví a předá pramínkům výživu. S větší energií se pustí do tvorby kolagenu a keratinu, základních stavebních látek, zodpovědných za pevnost a pružnost vlasů. Vlasy jsou silnější a účes získá bohatost.

Bazalka pro růst

Stojí na okně v nejedné kuchyni. Boduje díky vysokému obsah hořčíku, který podporuje tvorbu nových buněk. Bazalkový výtažek předá minerál pramínkům. Současně posílí prokrvení pokožky a kořínků. Mimo růst nových vlasů se také posílí růst těch, které už máte a budou se méně lámat. Pravidelné oplachování zmírní záněty kůže, které ani nevnímáte, ale které růst vlasů brzdí.

Podběl proti maštění

Mastnost pramínků začíná na vlasové pokožce, odkud se maz šíří dál, vlasy vypadají nečistě a nemají objem. Dotek podbělu, který detoxikuje, vrátí hlavě rovnováhu. Škodlivé látky, pot, maz, suché šupinky, vše se přirozeně odloučí. Vlasová pokožka získá svěžest, což se projeví nejen na objemu účesu, ale také zdravějším vzhledu.

Jak s bylinkami pracovat

Jak s bylinkami pracovat

To nejlepší z nitra bylin se dá transformovat do nálevu. Připravte 2-3 polévkové lžíce sušených bylin. Pokud dáte přednost čerstvým bylinkám, množství bude stejné, ale nejdříve je nasekejte nebo natrhejte, aby se daly odměřit a vydaly maximum síly. Ohřejte litr vody, ale konvici vypněte těsně před varem. Suché bylinky rozemněte v dlaních. Spařte v nádobě, kterou potom zakryjete. Za 15 minut přeceďte přes husté sítko. Přechovávejte ve skleněné nádobě v lednici, spotřebuje do 3 týdnů.

Zdroj: Vlasta.cz, floracurl.co.uk/blogs/curl-blog/herbs-for-natural-hair-10-of-the-best-herbs-for-curly-hair-growth www.bebeautiful.in/all-things-skin/everyday/uses-of-mint-leaves-for-hair-and-skin

Související články