Obrázek Vlasta.cz

Máte kocovinu? vsaďte na sílu bylinek! pomůže nejen heřmánek a máta

Některá rána dokážou být náročnější, než jiná. Zejména, pokud jste si předešlý večer dali o pár skleniček alkoholu víc, než bylo v plánu. Po růžové tabletce, která by zahnala bolehlav a žaludek na vodě, ale hned sahat nemusíte. Na kocovinu lze vyzrát i jinak. Zkuste bylinky!

Petržel

Silný vývar se po alkoholovém večírku osvědčil snad úplně každému. Nemusíte se však spoléhat pouze na ten masový, dokonalý „vyprošťovák“ lze připravit i z petržele. Postup je snadný, stačí vyvařit pět stonků ve čtvrt litru vody a dochutit stroužky česneku. Tělo získá zpět minerály a bude lépe odbourávat alkohol.

Ostropestřec mariánský

Ne nadarmo se mu přezdívá bylinka opilců. Primárně se totiž užívá k očistě organismu a jater a ke zmírnění nejrůznějších onemocnění. „Ostropestřec napomáhá posilovat všechny orgány trávicího traktu, a to přímo svými protizánětlivými účinky, nepřímo tak, že odbouráním toxinů uvolní jeho účinné složky k boji s nežádoucími bakteriemi,“ vysvětluje lékař Jaromír Bertlík s tím, že by v bylinkové lékárničce rozhodně neměl chybět. Nejčastěji ho lze najít ve výživových doplňcích jako jsou tablety, čaje nebo extrakty.

Máta peprná

Pocity na zvracení a bolesti břicha. Kdo by tento stav po bujarém večírku neznal? Ideálním pomocníkem může být máta. Voňavé lístečky podporují trávení, zklidňují podrážděný žaludek a zrychlují metabolismus, díky čemuž naše tělo rychleji odbourává alkohol. Vyzkoušet můžete sirup, čaj nebo třeba nálev. Účinky máty umocní med.

Čtěte také

Hanka Mašlíková před pár měsíci v přípravě na soutěž bikini fitness

Čtěte také

Chcete zhubnout? Tyto rady od trenéra Hanky Mašlíkové vám pomůžou

Rakytník

Pokud jste během noci protančili střevíce, rakytník vám zaručeně podá pomocnou ruku. Přestože se nejedná o bylinku jako takovou, i tak s ním můžete kouzlit na několik způsobů – vyrobte si pečený čaj, šťávu, sirup, marmeládu nebo třeba olej. Rakytník stačí odšťavnit, usušit slupky a zrníčka a následně je nahrubo rozmixovat. Směs poté přendáte do uzavíratelné sklenice a zalijete nejlépe olivovým olejem. Zhruba po měsíci ji přecedíte a olej skladujete v chladu. Skvěle se hodí například do koupele, jelikož rakytník zmírňuje stres a pomáhá regenerovat po fyzické zátěži nebo jako pleťová maska, která díky rakytníkové složce skvěle bojuje proti vráskám, zlepšuje pružnost pokožky a udržuje ji mladou. 

Heřmánek

V neposlední řadě by krabička poslední záchrany měla obsahovat heřmánek, který tlumí bolesti hlavy a zklidňuje zažívání. Oblíbenou a účinnou formou bývá nálev, pro jehož výrobu jsou nejlepší sušené květy – sbírají se od května do září. Velmi dobrý je s trochou medu, protože mu dodá příjemnou nasládlou chuť.

TIP na závěr: Ať už vsadíte na jakoukoliv zmíněnou bylinku, nezapomínejte, že v ideálním případě je dobré kocovině předejít. Zkuste proto každý drink prokládat sklenkou vody - ranní vstávání pak bude o mnoho příjemnější. Pokud se ale přece jen bolehlav či nevolnosti dostaví, kromě bylinek pomůže také čerstvý vzduch a trocha pohybu.

Zdroj: prevention.com, botticceli.cz

Čtěte také

Únava, nevýkonnost a pocení...I tohle mohou být příznaky poruchy štítné žlázy

Čtěte také

Při únavě, zácpě či pocení raději zpozorněte! Může jít o poruchu štítné žlázy

Vegetariánské grilování může být zábava.

Vegetariánské grilování! zkuste zázračný květák s lilkem

Vegetariánské grilování si získává čím dál více příznivců. A není se čemu divit! Vždyť ze sezónní zeleniny se dá vykouzlit nespočet barevných, voňavých a chutných kombinací. Co takhle zkusit něco nového a ogrilovat třeba květák nebo lilek? Tyhle superpotraviny jsou totiž nejen chutné, ale především neuvěřitelně zdravé. Co všechno jste o nich nevěděli? 

Květák není nic jiného než zelí s vysokoškolským diplomem, prohlásil kdysi Mark Twain. A my musíme souhlasit. Tahle brukvovitá zelenina totiž obsahuje 14 různých minerálních látek a stopových prvků a 18 aminokyselin, které jsou nadmíru blahodárné pro naše zdraví. Pro svůj vysoce sytící efekt a množství vlákniny totiž pomáhá nejen zhubnout, ale díky obsaženému biotinu dovede i odstranit lupy či posílit nehty. Mimo jiné je bohatým zdrojem vitamínu C, z něhož si po krátkém varu uchová až polovinu denní dávky. Podle nejnovějších studií poskytuje také značnou ochranu proti srdečním onemocněním, rakovině, cukrovce nebo revmatické artritidě. Používá se i při detoxikaci jater a tlumení nejrůznějších zánětů. A zajímavostí je rovněž to, že údajně pomáhá od skřípání zubů. Pokud vás proto tento neduh trápí, zkuste před spaním pochroupat kousek syrového květáku.

Čtěte také

Tankini

Čtěte také

Máte faldy na břiše, povislý zadek a plavky jsou noční můrou? Zkuste tankini

Věděli jste, že…

  • O původu květáku existují dvě konkurenční teorie? Jedna tvrdí, že jeho kořeny sahají na Kypr, ta druhá pak za kolébku květáku považuje Blízký východ.
  • Květák vznikl vyšlechtěním divoké brukve zelné, stejně jako kedluben, zelí a kapusta?
  • Původně byla růžice květáku velká asi jako tenisový míček? Až postupným šlechtěním se zvětšila do dnešní podoby. 
  • Díky šlechtění existuje také zelený, žlutý a fialový květák?

Grilovaný květák s marinádou z medu a hořčice

-        bio květák

-        100 g bio ořechů (např. lískové)

-        50 g bio vinného octa

-        2 lžičky bio hořčice

-        stroužek bio česneku

-        bio med

-        sůl, bio pepř

Nejprve se pusťte do marinády. V míse smíchejte hořčici, ocet, olej a dochuťte solí, pepřem, prolisovaným česnekem a medem. Dále opražte nadrcené oříšky. Květák rozdělte rovnoměrně na čtyři části, mírně osolte, opepřete a potřete zálivkou. Zabalte jej do alobalu a grilujte na mírném ohni rovnoměrně ze všech stran asi 30 minut, dokud nezměkne. Grilovaný květák pak vyjměte z alobalu, opět potřete zálivkou, posypte opraženými oříšky a podávejte.

Čtěte také

Eliška Balzerová slaví třiasedmdesát

Čtěte také

Eliška Balzerová slaví narozeniny! Jaká byla jako mladá holka?

Grilovaný lilek s plísňovým sýrem

-        2 bio lilky

-        150 g bio plísňového sýru

-        3 lžíce bio olivového oleje

-        2 stroužky bio česneku

-        bio rozmarýn

-        bio petržel

-        sůl, bio pepř

Lilky omyjte, nakrájejte na kolečka tenká přibližně 1 centimetr, osolte, opepřete a nechte 30 minut odstát. Mezitím si najemno nastrouhejte plísňový sýr. V misce smíchejte olej, prolisovaný česnek a najemno nasekaný rozmarýn. Po 30 minutách lilky pomocí papírové utěrky zbavte přebytečné vody. Grilujte na mírném žáru pouze z jedné strany. Po 5 minutách lilky otočte, potřete ochuceným olejem a posypte sýrem. Grilujte zhruba dalších 8 minut, posypte nasekanou petrželkou a podávejte.

Čtěte také

Ručníkový den

Čtěte také

Ručníkový den! Víte, odkud se bizarní svátek vzal a proč je ručník tak nezbytný?

Věděli jste, že…

  • Konzumace syrového lilku může způsobit zažívací potíže?
  • Lilek obsahuje nikotin? Pouze ale nepatrné množství, asi 0,01 %. V jedné cigaretě je tedy stejné množství nikotinu jako v 9 kilech lilku.
  • Lilek patří mezi ovoce, ale řadí se tradičně mezi zeleninu?
  • Lilek byste neměli uchovávat v lednici, ale na chladném místě?

TIP na závěr

Zpestřit si grilování bezmasými pochoutkami je vždycky skvělý nápad. Pokud navíc víte, jak zeleninu správně upravit, aby byla co nejlahodnější, máte vyhráno! Naprostým základem výtečných pokrmů jsou ale bezpochyby kvalitní suroviny. Ty hledejte mezi produkty ekologického zemědělství, které v obchodech najdete pod logy biolistu a biozebry. Ekologičtí zemědělci nepoužívají nežádoucí chemii a půda tak zůstává živá, plná humusu a přirozených mikroorganismů. Přebujení plevelu zamezují střídáním plodin, vhodnou volbou a sousedstvím druhů či mechanickým ničením (např. pletím).

Zdroj: myjsmebio.cz

Čtěte také

Únava, nevýkonnost a pocení...I tohle mohou být příznaky poruchy štítné žlázy

Čtěte také

Při únavě, zácpě či pocení raději zpozorněte! Může jít o poruchu štítné žlázy