Obdivuju Karolínu Four, která dokáže tak jednoduše vysvětlit, proč je ketodieta nesmysl a proč dětem neškodí škrob v pribináčku. Mám ráda Shopaholic Nicol, která je prostě tak milá, a jsem nadšená z každého kilometru, který uběhne, protože k pohybu inspiruje stovky dalších. Napjatě koukám na dvě Holky od Berounky, které samy zachraňují krásnou sušárnu ovoce na Křivoklátsku.

A samozřejmě s pýchou sleduji i svou dceru Foodpioneer, když fotí farmáře a ukazuje lidem, že práce na poli je sice dřina, ale že ji zemědělci prostě milují. Stejně jako její dědeček, se kterým od mala jezdila na traktoru.

S radostí se také dívám na všechny ty šikovné švadlenky, které začínaly na Design marketech s několika bavlněnými šaty, a dneska jsou to návrhářky, které udávají módní směr. Když se tak někdy nezdravě dlouho probírám Instagramem, mám prostě pocit, že Česko je plné šikovných mladých žen, které mají nápady, odvahu, a ještě jsou pracovité. A navíc mají sebevědomí.

A to je možná prazdroj všeho, co je tak rychle posunuje dál. Tyhle holky se prostě narodily maminkám, které je chválily a dodávaly jim odvahu. Maminkám, které vyrostly v době, kdy se to úplně nenosilo, a tak jim v dětství pochvala možná trochu chyběla. Proto se v Česku v mojí generaci padesátnic asi nenajde influencerka, která by, po vzoru holek Tři v jednom, dokázala rozjet akci „ukaž břicho a nestyď se za něj“, jako to udělala Nikol Štíbrová i Veronika Arichteva.

Dnešní mladé holky prostě ukazují břicho, které po dětech není dokonalé, nestydí se za to, že mají strie, a jsou schopné se bavit dokonce o tom, že už jim trochu visí prsa. Nechtějí se dál nechat vláčet ideálem dokonalého těla, bez červenání si povídají o menstruaci, vagína je vagína, a ne „to tam dole“, a tak se jednou možná ani nebudou stydět za to, že mají návaly a břicho, co se prostě v tomhle věku shazuje hůře než to poporodní. Moc bych jim to přála. Protože vzájemné sdílení strastí i radostí je to, co nás holky posiluje. V každém věku a navždy.

Autorka, vedoucí webu Vlasta.cz, novinářka, scenáristka, matka dvou dcer a babička jedné vnučky. S otcem druhé dcery žije v Praze.