Ne nadarmo se říká pigmentovým skvrnám stařecké, opravdu přidávají roky, ať už si našly místo na tváři, v dekoltu nebo na rukách. Platí na ně zesvětlující krémy, které odbourávají nahromaděné barvivo melanin. Proces způsobuje, že pokožka je trochu citlivější, především na sluneční paprsky, proto je aktuální podzimní období se zachmuřenými dny pro boj se skvrnami příhodné. Odborníci doporučují celoročně používat krém s UV faktorem, nyní postačí SPF 8. Speciální zesvětlující produkty tvoří ucelené kosmetické řady. Pro rychlejší efekt a jistější výsledek můžete používat navazující produkty – čistidla a krémy. Máte-li citlivou pokožku, vyberte si jen jeden, například noční péči, která pleť tolik nezatíží.
Tip: Rovnoměrnou barvu spolehlivě vrátíte tváři pomocí krycího make-upu. Vťukejte ho do pleti houbičkou. Místa s pigmentovými skvrnami bývají sušší než okolní pleť, proto vždy před použitím make-upu dopřejte pleti dávku denního krému a nechte ho pár minut vstřebat.

Konec puberty

Lámete si hlavu, proč máte v létě krásnou pleť, zatímco na podzim jako by se vrátila do puberty a trápí vás pupínky? Často je příčinou chladné počasí, proti kterému se pokožka přirozeně brání tím, že se víc mastí. Snadněji se zanítí, ucpávají se póry a objeví se komedony. A první, co nás napadne, je jejich likvidace.
Na vymačkávání ale radši zapomeňte, vede akorát k nepěkným jizvám.
Raději pupínek ukryjte pod korektor a nechte pokožku, aby se s ním vypořádala sama. Přispějte k tomu tím, že jí vrátíte rovnováhu. Pokud používáte výživný krém, nahraďte ho lehčí péčí, třeba hydratační. Nevynechávejte čištění pleti.
Tip: Po obvyklém večerním odstranění nečistot a make-upu použijte ještě pleťovou vodu určenou pro problematickou pleť. Postará se o dočištění pórů. Přidejte ji také do ranní péče, v průběhu dne ohlídá nadměrnou u tvorbu kožního mazu.

Červenání pod kontrolou

Název rosacea zní romanticky, ale zánět kůže, který způsobuje nepříjemné rudnutí, má k přirozenému něžnému červenání opravdu daleko. Zatímco ruměnec, který si přinesete domů z procházky na chladném vzduchu, brzy zmizí, červené skvrny na tvářích drží jako přilepené. Jde o zánětlivé onemocnění kůže, které postihuje neuvěřitelné množství lidí po celém světě, odhaduje se, že postižených je až 40 milionů, jen u nás jich žije půl milionu.
Nemoc nezpůsobuje jen červenání, dalšími projevy jsou pupínky a puchýřky, rozšířené cévky a zbytnělá kůže. Cévy pod povrchem kůže totiž nefungují tak, jak by měly, v důsledku čehož se do vrchních vrstev pokožky dostává příliš velké množství krve. Neprojevuje se to jen vnějšími příznaky, ale typické jsou i bolestivé stavy – pálení a píchání kůže a podráždění očí.


V počátečním stadiu je potíž s „růžovkou“ v tom, že lidé často ani netuší, že ji mají. Pokládají svou pleť jen za přecitlivělou a příznakům nevěnují pozornost. Zcela jasno má ovšem dermatolog, který si pacienta prohlédne. Jen on nemoc správně diagnostikuje a může zvolit vhodnou léčbu. A tu už naštěstí moderní medicína zná. Rosacea je sice stále nevyléčitelná, ale některé její příznaky se léčit dají. Nové léky účinkují přímo na krevní oběh, omezují nadměrný průtok krve a tím pádem i červenání.


Co dělat, když tuto diagnózu uslyšíte od lékaře i vy? Vyplatí se vyhýbat se všemu, co červenání podporuje – sauně, horkým nápojům, kořeněným jídlům. Zhoršuje ji i sport, vysoký tlak nebo chronický kašel.
Nakupte si zásobu vitaminů, zejména ty ze skupiny B – hlavně riboflavin udělá pokožce dobře „zevnitř“. A svůj podíl na zlepšení má i vitamin C. Pleť chraňte před útoky zvenčí lehčím krémem, ale protože bývá velmi citlivá, vybírejte péči bez dráždivých složek, jako jsou alkohol, parfémy, barviva či konzervanty. Při odličování používejte pleťová mléka nebo přírodní odličovací oleje, které nevyvolávají nežádoucí reakce.
Tip: Jako pohlazení zapůsobí na pleť se sklony k červenání krémy s přídavkem olejů, které tvář zklidní a posílí její přirozenou ochrannou bariéru. Navíc při pravidelném používání se stav pokožky viditelně vylepší.

Stop stárnutí

Letící čas se na každé tváři projeví jinak. Některou z nás překvapí, že pleť ztratí svou zářivost a najednou vypadá šedě a unaveně. Vás třeba začaly děsit viditelnější vrásky, kámoška si stěžuje, že si přestává být podobná, protože její pleť ochabuje a pod vlivem zemské přitažlivosti se sune dolů. Měnit kosmetické návyky a krémy není snadné, ale něco k nim přidat snadno zvládnete. Stačí mezi ranní čištění a nanášení krému propašovat omlazující sérum. Bude se vám to líbit, séra bývají gelová, takže jsou na pleti velmi příjemná a rychle vstřebávají. Díky koncentrovanému složení během pár dní uvidíte změnu k lepšímu. Navíc pokožka ošetřená sérem umí mnohem lépe využít i benefity následně naneseného krému.