Poslechněte si část rozhovoru Meghan Markle se slavnou Oprah Winfrey.

Zdroj: Youtube

Henry Charles Albert David se narodil 15. září 1984. Jméno Henry figuruje pouze v jeho rodném listě a na dokumentech, pro rodinu a přátele byl odjakživa Harry a dnes ho už nikdo jinak neosloví. Zatímco William je v následnictví na trůn první, Harryho z druhého místa odsunuli na páté tři Williamovy děti – George, Charlotte a Louis. Přestože princ Harry vyrůstal ve stínu svého staršího bratra, byl středem pozornosti a rád světu ukazoval různé tváře své osobnosti. Údajně existují tři Harryové: citlivý chlapec, bojovník a královský šašek.

Riskoval i život

V roce 2005 Harry nastoupil na Královskou vojenskou akademii Sandhurst. O rok později jeho jednotku odveleli do Afghánistánu a později do Iráku. Princ tehdy prohlásil, že by odešel z armády, kdyby měl zůstat v bezpečí, zatímco jeho jednotku by nasadili do boje. V následujících letech absolvoval sérii náročných výcviků pro piloty bojových vrtulníků a v roce 2012 se vrátil do Afghánistánu, kde se jednou dokonce ocitl v ohrožení života. Ve službách armády zůstal až do června 2015.

Rebel a pařmen

Když princ Harry vyrůstal, získal si pověst královského rebela. Jako teenager miloval večírky a nenáviděl pozornost médií. Jednou měl dokonce potyčku s fotografem před jedním londýnským nočním klubem. Navzdory mnoha přešlapům Harry patří k nejmilovanějším členům královské rodiny, údajně proto, že se vždy choval jako obyčejný chlap – občas se pobil, občas se opil. Na rozdíl od Williama se rád ukazoval se ženami. Pětiletou známost s Chelsy Davy, dcerou zimbabwského podnikatele, ukončil v roce 2009. Poté dva roky chodil s herečkou a modelkou Cressidou Bonas, rozešli se v dubnu 2014.

Afroameričanka mu zamotala hlavu

S herečkou béčkové kategorie Meghan Markle seznámila Harryho jejich společná přítelkyně v létě 2016, kdy se americká herečka vydala do Londýna hledat nového partnera. Prý ji vždy přiitahovali angličtí gentlemani. Z pohledu Harryho to byla láska na první pohled. Nedbal na varování blízkého přítele, aby se neukvapil, že Meghan pro něj není ta pravá. O tři roky starší a rozvedená Meghan vyrostla v blízkosti filmových studií a od puberty ji spalovala touha po hvězdné kariéře. S podporou prvního manžela, filmového producenta a agenta Trevora Engelsona, se jí to povedlo. Když ji však dostal mezi hollywoodskou smetánku, rozvedla se s ním a prstýnek mu vrátila poštou.

„Více než polovina

„Více než polovina Angličanů má plné zuby skandálů prince Harryho a jeho americké manželky Meghan Markle,“ napsal v květnu roku 2021 týdeník Newsweek. Celých 54 procent respondentů se v průzkumu vyjádřilo v tom smyslu, že je zprávy o rozepřích páru s britskou královskou rodinou už rozčilují. Přesně polovina dotázaných byla toho názoru, že by Harrymu a Meghan za jejich chování měly být odebrány britské královské tituly, informoval list.

A byla svatba…

Když královna Alžběta II. potvrdila souhlas se sňatkem Harryho a Meghan oficiálním dopisem, už jim nic nestálo v cestě. Harry a Meghan oznámili zasnoubení 27. listopadu 2017 a 19. května 2018 se konala královská svatba. Obřad měli v kapli sv. Jiří na Windsorském zámku. Pro prince Harryho to bylo výjimečné emoční místo, protože ve Windsoru prožil dětství a začal tam chodit do školy. Meghan prý nebyla nadšená, neboť v kapli cítila zatuchlinu.

Konfliktní herečka

Meghan se už před svatbou dostala do sporu s Kate kvůli stížnostem zaměstnanců královského paláce. Ti se nechali slyšet, že má Meghan přemrštěné nároky a je arogantní. Kate se postavila za zaměstnance a královna Alžběta II. Meghan vzkázala, že si má dobře promyslet, jak komunikuje s personálem. Meghan musela řešit i nepříjemnosti s vlastní rodinou. Na svatbu pozvala pouze své rozvedené rodiče Thomase Markla a Doriu Ragland. Nevlastní sourozenci Samantha a Thomas jí to neodpustili a odstartovali sérii útoků přes americká média. Otec na poslední chvíli zrušil účast na svatbě, proto Meghan nakonec odvedl k oltáři princ Charles.

Život v paláci

Svatbou Meghan získala titul vévodkyně ze Sussexu a Harry titul vévoda ze Sussexu. Prvních sto dní si Meghan užívala novou roli plnými doušky. Průměrná hollywoodská herečka, jejímž vrcholem kariéry byl televizní seriál, dosáhla svého: luxusního života, popularity i lásky skutečného prince. Zlé jazyky však od začátku tvrdily, že je Meghan pokrytecká a hraje největší roli svého života. Meghan a Harry nejprve bydleli v Clarence House, který patří Harrymu. Potom se přestěhovali do Nottingham Cottage, situovaného na pozemcích Kensingtonského paláce. Ani tam však dlouho nevydrželi. Neustálé třenice mezi Williamem a Harrym a jejich manželkami a následující těhotenství Meghan vyústily v rozhodnutí osamostatnit se.

Dar od královny

Těsně před porodem se Meghan a Harry přestěhovali do zrekonstruovaného sídla Frogmore House ve Windsoru, který jim darovala královna. Oprava stála miliony liber z veřejných peněz. Archie Harrison Mountbatten-Windsor se narodil 6. května 2019, Meghan tak stihla do roka porodit první dítě, jak se to od královské nevěsty očekává. Malý Archie si však luxusní domov dlouho neužil. Na veřejnost pronikly informace, že vévodkyně ze Sussexu zvažuje návrat do USA spolu s princem Harrym a se synem, protože chce vystoupit ze stínu Kate Middleton. Kdyby zůstala ve Spojeném království, byla by stále jen „druhá“. A Meghan je typ ženy, která chce být stále vpředu.

Megxit tehdy nikdo nečekal

Meghan Markle, princ Harry a Archie strávili šestitýdenní vánoční dovolenou na Vancouverském ostrově v Kanadě a hned po návratu šokovali prohlášením na svém instagramovém účtu. Měli v úmyslu odstoupit ze svých královských pozic a pracovat, aby se stali finančně nezávislými. Sussexovi v té době hodlali žít střídavě ve Spojeném království a v Severní Americe. Královna Alžběta II. po setkání s Charlesem, Williamem a Harrym vydala jen krátké prohlášení, ve kterém dala najevo, že chápe touhu Meghan a Harryho začít nový život jako mladá rodina a že je podporuje, nicméně by byla ráda, kdyby nadále zůstali pracujícími členy královské rodiny na plný úvazek. Harry údajně dostal dvě možnosti: tvrdý Megxit – vzdát se všeho a odjet do Severní Ameriky; nebo měkký Megxit – v rámci Commonwealthu plnit úkoly, které souvisejí s královskými povinnostmi.

Skandální rozhovor s Oprah Winfrey

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu poté k poslednímu březnu 2020 skončili v dosavadních funkcích předních členů britské královské rodiny a ztratili své královské tituly HRH (Jeho/Její královská Výsost). Harry se spolu s manželkou a synem přemístil do Kanady a poté do Kalifornie, konkrétně Los Angeles. Popularita slavného páru každopádně výrazně klesla, za což mohl mimo jiné i rozhovor manželů s americkou moderátorkou Oprah Winfrey. Oprah se po smrti královny Alžběty II. nechala slyšet, že cítí naději, že by se královská rodina mohla dát zase dohromady. Tyto její komentáře však vyvolaly ostrou kritiku u příznivců britské monarchie, kteří Oprah vyčítají, že to byla právě ona, kdo svým interview vyhrotil napětí mezi princi.

Jak to bude dál?

Dne 4. června 2021 se manželům narodila dcera Lilibet Diana. Jméno dostala po královně Velké Británie a po královně lidských srdcí. A ač by si na to nikdo nevsadil, rodiče dceru přijeli představit královské rodině v době jejích prvních narozenin. I v tuto chvíli jsou Harry a Meghan na starém kontinentu, kam se původně vypravili kvůli propagaci Invictus Games, uprostřed cestování však byli odvoláni do Balmoralu, kde královna Alžběta II. naposledy vydechla. Ač Harry spěchal, jak mohl, s milovanou babičkou už se rozloučit nestihl.

Manželé se zúčastnili pondělního pohřbu a podle webu Daily Mail nyní přemýšlejí nad tím, že by matka Meghan Doria, která jim v Americe hlídá děti, přicestovala i s Archiem a Lilibet do Velké Británie. Harry a Meghan původně plánovali zůstat kvůli charitativním činnostem v Británii jen týden, ale po úmrtí královny se jejich pobyt v zemi prodloužil. Na jak dlouho, to zatím nikdo přesně neví. Meghan prý poslala králi Karlovi III. žádost o schůzku. Že by se blýskalo na lepší vztahy v rodině a na pořadu dne bylo zakopání válečné sekyry?

Šokující momenty královské rodiny

Šokující momenty královské rodiny

  • 1936: britský král Edward VIII. abdikoval, aby se mohl oženit s rozvedenou Wallis Simpsonovou, čímž způsobil ústavní krizi.
  • 1952: mladší sestra královny Alžběty II. princezna Margaret způsobila skandál románkem s rozvedeným důstojníkem Královského letectva Peterem Townsendem. Pod tlakem rodiny, vlády a anglikánské církve vztah ukončila.
  • Srpen 1996: problematické manželství prince Charlese a Diany skončilo rozvodem. Diana ztratila šlechtický titul. O rok později, v srpnu 1997, zemřela při havárii auta v Paříži.
  • Listopad 2019: druhý syn královny Alžběty princ Andrew se vzdal šlechtických pravomocí po televizním rozhovoru, v němž vyšly najevo jeho přátelské styky se sexuálním predátorem Jeffreyem Epsteinem.
  • Leden 2020: princ Harry a Meghan Markle oznámili, že se vzdávají šlechtických pravomocí i peněz z veřejných zdrojů a zříkají se titulů.
  • Březen 2021: Harry a Meghan poskytli šokující rozhovor Oprah Winfrey, v němž Meghan uvedla, že jeden ze členů královské rodiny se zajímal o barvu kůže jejich syna Archieho. Přiznala také, že chtěla spáchat sebevraždu.

Zdroj: www.vlasta.cz https://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/meghan-markle/index.html Newsweek časopis Emma

Související články