Zdraví prsou vám bohužel nezajistí ani cviky, ani drahé krémíky. Jediné, co vám může opravdu pomoci, je prevence! Rok co rok zkomplikuje rakovina prsu život více než 6500 ženám. Nemocí jsou zasaženy jak ženy po padesátce, tak mladší ročníky.

Koho může karcinom prsu postihnout proto není možné přesně říci. Díky bohu už ale v dnešní době existuje tzv. screeningový program, který umožňuje včas zachytit zhoubný nádor a znatelně zvýšit úspěšnost léčby.

Přitom nechat se takto vyšetřit není nic těžkého. Pokud jste na screeningové mamografii nikdy nebyla nebo jste ji absolvovala před více než dvěma roky, stačí, když si zajdete pro doporučení ke svému gynekologovi.

Sono a mamo

Že byste si měla prsa vyšetřovat sama jednou měsíčně, nejlépe po skončení menstruace, snad netřeba připomínat. Důležité jsou ale i pravidelné kontroly na sonografii a mamografii.

Sonografie funguje na principu odrazu vysokofrekvenčních zvukových vln, není to rentgenové záření. Můžete na ni přijít sama od sebe i na doporučení lékaře jednou ročně. Věk nehraje roli.

Mamografie se provádí jednou za dva roky u žen nad 45 let, s cílem včas podchytit nádorové onemocnění. Pravidelné kontroly snižují riziko vzniku karcinomu prsu až o 30 %.

Samovyšetření krok za krokem

Před zrcadlem

1. Zvedněte ruce a podívejte se, zda nedošlo k nějakým změnám ve tvaru prsou či odstínu pokožky, např. dolíčky, otoky nebo zčervenání. To samé zkontrolujte s rukama v bok.

2. Jemně si zmáčkněte bradavku, abyste se přesvědčila, že z ní nic nevytéká (pokud nekojíte).

3. Dejte pravou ruku pod levý prs a levou na něj položte shora. Pomocí prostředních tří prstů stlačte levý prs a pohybujte jím kolem bradavky. Přesvědčte se, že necítíte žádné ztvrdliny či bulky. Stejným způsobem zkontrolujte i pravý prs.

Vleže

1. Lehněte si na záda, levou ruku připažte a pravou rukou prozkoumejte levý prs.

2. Levou ruku si dejte za hlavu. Pomocí prstů pravé ruky prozkoumejte krouživými pohyby celý prs, počínaje v podpaží. Stejný postup opakujte s pravým prsem.

3. Položte si levou ruku vedle těla a zkontrolujte, zda uzliny nejsou příliš velké. Stejným způsobem zkontrolujte pravé podpaží.