Meloun

Přestože jsou melouny obecně považovány za ovoce, ve skutečnosti patří mezi zeleninu příbuznou například s dýněmi či okurkami. Nejzdravějším druhem je meloun cantaloupe, kterému se díky chuti podobající se ananasu, občas přezdívá také ananasový meloun. Uprostřed dužiny se ukrývají semínka obalená slizkou hmotou, kterou je vhodné před konzumací odstranit. Meloun se hodí nejen k přímé konzumaci, ale také k přípravě salátů, koktejlů nebo smoothie. Ideální je však i k masným jídlům, nebo jako surovina pro výrobu dipů a marinád. Je možné ho vypěstovat i doma. 

Meloun cantaloupe je v neposlední řadě bohatým zdrojem živin a minerálních látek, například niacinu, vlákniny, draslíku, kyseliny listové anebo vitamínů C, A a B6. Jeho konzumace tak přináší mnoho zdravotních benefitů.

Věděli jste o melounu, že...?

  1. Zlepšuje zrak
  2. Zabraňuje rakovině
  3. Zvyšuje imunitu
  4. Pečuje o kůži
  5. Pomáhá při trávení
  6. Léčí artritidu
  7. Snižuje stres a úzkost
  8. Ovládá cukrovku

Čtěte také

Rovinatý terén cyklostezek ocení malí i velcí

Čtěte také

Aktivní dovolená za humny? Vyrazte k německým Lužickým jezerům

Salát s melounem a pršutem

Příjemnému salátu dominuje kontrast sladké chuti melounu, slaného parmazánu, delikátního pršutu a ostrého pepře.

Doba přípravy: 20 minut

Suroviny na 4 porce: Zdroj: časopis Gurmet

  • 200 g mixu salátových listů
  • 200 g melounu Cantaloupe
  • 100 g pršutu 
  • 50 g parmazánu
  • 1/4 lžíce drceného zeleného pepře 
  • 4 lžíce olivového oleje 
  • 1 lžíce citronové šťávy 
  • 1 lžíce medu 
  • sůl 

Postup:

1. Salát operte a osušte v odstředivce nebo utěrce. Meloun nakrájejte na kostičky nebo vykrajovátkem vytvořte kuličky, šunku natrhejte, parmazán naškrábejte na hoblinky, suroviny jemně smíchejte v míse.

2. Do zavařovací sklenice vlijte olej, citronovou šťávu a med. Osolte a přidejte drcený pepř. Sklenici uzavřete a energicky jí třepte, aby se tekutiny spojily v hladkou emulzi. Zálivku vmíchejte do salátu a podávejte.

Čtěte také

Grilování

Čtěte také

Dejte grilování nový rozměr a vsaďte na mladé maso. Je stravitelnější a bez tuku

Červená čekanka

Je možné ji dusit, zapékat, zadělávat na smetaně, restovat na másle, anebo její křupavé listy přidat do zeleninových salátů a konzumovat jen tak. Výborná bude vždycky. Zařadit do svých jídelníčků bychom ji měli zejména díky jejímu obsahu vitamínu C, B, vlákniny, minerálních látek a hořčin, které stimulují činnost jater, žlučníku a střev. Zanedbatelné není ani množství prvků jako draslík, vápník, fosfor, hořčík, sodík, železo, mangan, zinek a měď. Zajímavostí je také to, že přestože čekanku tvoří z velké části voda, obsahuje až jedno procento proteinu, což je u zeleniny významné množství.

Věděli jste o čekance, že...?

  1. Má zklidňující a analgetické účinky
  2. Působící na centrální nervový systém
  3. Podporuje hubnutí
  4. Podporuje tvorbu žluče
  5. Zlepšuje trávení
  6. Chrání zrak
  7. Snižuje hladinu cholesterolu
  8. Působí jako prevence proti neurodegenerativním chorobám jako Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba, roztroušená skleróza, stařecká demence a další

Čtěte také

Angličtina

Čtěte také

Češi propadli v celosvětovém testu angličtiny. Jak jste na tom s cizí řečí vy?

Salát z červené čekanky

Mírně nahořklá čekanka působí detoxikačně, a protože zrychluje metabolismus, prospívá i štíhlé linii.

Doba přípravy: 20 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 4 čekankové puky
  • citronová šťáva
  • 200 g méně tučného tvrdého sýra
  • 2 menší pomeranče
  • 100 ml bílého jogurtu
  • hrst opražených mandlí
  • bagetky
  • slané máslo
  • sůl 

Postup:

1. Čekanku rozeberte na lístky a v míse je zakapejte citronovou šťávou, aby nezhnědly. Přidejte k nim sýr nakrájený na proužky a oloupané pomeranče nakrájené na kolečka a zalijte je osoleným jogurtem. Nakonec posypte opraženými nasekanými mandlemi. Podávejte s bagetkami překrojenými na poloviny, nasucho opečenými a lehce potřenými slaným máslem.

Čtěte také

Pitný režim

Čtěte také

Hlad je opravdu převlečená žízeň. Poradíme, jak se propít k lepšímu tělu

Hruška

Hrušky jsou skvělým pomocníkem nejen při detoxikaci organismu, ale především při hubnutí. Jedna hruška má pouze cca 100 kcal. Obsahují také vyvážený poměr vitamínů a minerálů, jako například vitamín C, draslík a hořčík, a navíc jsou přímo nadupané vlákninou, která odbourává střevní potíže. Ve vaší stravě by proto rozhodně neměly chybět. Aby nám ovoce dlouho vydrželo čerstvé, je nejlepší ho uchovávat v tmavé, chladné a dobře větrané místnosti s vysokou vlhkostí vzduchu, která zabrání vyschnutí. 

Věděli jste o hrušce, že...?

  1. Díky obsažené vláknině zlepšuje trávení, pomáhá při zácpě a snižuje pocit hladu
  2. Má pozitivní vliv na zdraví očí
  3. Udržuje zdravé srdce
  4. Pomáhá snižovat krevní tlak
  5. Působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním
  6. Je vhodným zdrojem pro doplnění rychlé energie po fyzickém výkonu
  7. Vyplavuje toxiny a pomáhá při dně
  8. Podporuje imunitu
  9. Zmírňuje horečky a bojuje s nachlazením
  10. Hojí modřiny
  11. Má schopnost neutralizovat a vylučovat z těla těžké kovy a jedovaté látky
  12. V některých kulturách se používá při kocovině nebo i nadměrnému kašli

Čtěte také

Bodyshaming je problémem dnešní doby

Čtěte také

Ústí v deprese i sebepoškozování. Body shaming jako problém dnešní doby

Salát s pošírovanou hruškou

Běžný zelený salát se doplněním o karamelizované ořechy, sýr a pošírované hrušky posune z nízkokalorické přílohy ve variantu, která poskytne (a zdravěji) dostatek energie i jako hlavní chod.

Doba přípravy: 20 minut

Suroviny na 4 porce: Zdroj: časopis Gurmet

  • 200 g mixu salátových listů
  • 4 pevnější hrušky
  • 200 g sýra s modrou plísní
  • 750 ml vína odrůdy Chardonnay
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/8 lžičky mletého kardamomu
  • 1 hrst sušených brusinek
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička cukru krupice 

Zálivka:

  • 2 lžíce vína
  • 1 lžíce bílého vinného octa 
  • 2 lžíce medu 
  • 1 lžíce dijonské hořčice 
  • 3 lžíce olivového oleje 
  • sůl 
  • pepř

Postup:

1. Víno vlijte do hrnce (2 lžíce si ponechte do zálivky). Hrušky oloupejte, vložte do vína a při teplotě 75 až 95 °C pošírujte asi 10–12 minut. Mezitím v pánvi rozpalte máslo, přisypte cukr a koření a opečte ořechy – lehce zkaramelizují. Pak je nechte zchladnout na plechu vyloženém pečicím papírem.

2. Salátové listy operte a osušte, přidejte k nim rozdrobený sýr, brusinky a ořechy, a nakonec i na plátky nakrájené hrušky. V zavařovací sklenici prošlehejte suroviny na zálivku a vmíchejte ji k salátu.

Zdroj: časopis Vlasta jimeto.cz zdravizone.cz vyvazenezdravi.cz

Čtěte také

Marek Vašut

Čtěte také

Tajemství Marka Vašuta: Proč nesnáší léto? V žilách mu koluje severská krev