Pokud si příště při konzumaci oblíbeného jídla všimnete následujících symptomů, může to být podle odborníků vodítko, že se ve vašem těle začínají odehrávat některé hormonální změny, spojené s menopauzou. Co vás všechno může překvapit?

Vaše jídlo může chutnat jinak

Každý má svoje oblíbené jídlo, já třeba milovala bramboráky nebo svíčkovou. Ovšem s nástupem perimenopauzy jsem zjistila, že tahle jídla nemůžu ani vystát a začala jsem upřednostňovat zcela odlišná jídla. A je to prý naprosto normální. Během menopauzy můžete zjistit, že vám nejenže přestala chutnat vaše milovaná pizza, ale také to, že některé pachy vás doslova od jídla odrazují. Někdy se chuť k jídlu mění nebo dokonce klesá (což třeba v mém případě není na škodu). Proč tomu tak je?

Klesající hladina estrogenu může ovlivnit sliznici v ústech, což přímo ovlivní chuťové pohárky, takže váš smysl a chuť na sladké, slané a kyselé, se může změnit. Znamená to také, že chuť velmi specifických potravin může být zcela odlišná od toho, na co jste byla zvyklá. Já jsem například začala v ústech pociťovat kovovou chuť, což nakonec signalizovalo nedostatek zinku. A zinek je velmi důležitý minerál během menopauzy. Pokud tedy máte málo zinku, může to mít přímý vliv na vaše chutě a také na váš čich.

Klesající estrogen může také způsobit vysychání úst, takže neprodukujete dostatek slin. To může ztížit konzumaci určitých potravin a suchost opět ovlivní chuť. Pokud tomu tak je, pak se zkuste užívat rakytníkový olej, který je opravdu skvělý na suchost sliznic kdekoli v těle.

Můžete mít averzi k jídlu

Druhým problémem je, že můžete zjistit, že náhle vynecháváte některá jídla, která jste obecně milovala a opravdu si je užívala. Vůně, které cítíte třeba při vaření, vám najednou můžou způsobit nevolnost a někdy se vám chce až zvracet. Není to vůbec neobvyklé, podle odborníků to může znamenat, že vaše játra jsou poněkud „pod tlakem“. Nepijete více alkoholu? Neužíváte některé léky, které mají vliv na játra? Podpořte je například zázvorovým čajem ideálně půl hodiny před jídlem. Tím zklidníte nervový systém a taky trávicí systém. Osobně doporučuji ostopestřec mariánský, nikoli v nálevových sáčcích, ale drcený, který je mnohem účinnější.

Můžete trpět přecitlivělostí nebo nesnášenlivostí

Zjistila jste, že vás některá jídla začala „rozčilovat“? Po konzumaci některých potravin vás svědí kůže nebo se objeví zažívací potíže nebo pálení žáhy? Trpíte mnohem víc nadýmáním, a často v noci? Spousta žen cítí v noci velký tlak v oblasti podbřišku. Mírná intolerance například na sacharidy je v menopauze velmi častá, takže pokud vám najednou vadí chléb, těstoviny, bílá rýže… je to jasné. V tomto případě si zkuste zapisovat všechno, co během dne sníte a jak se po tom cítíte. To je dobrá indikace, která vám pomůže rozklíčovat, jestli nejíte až moc sacharidových potravin. Jestli snídáte cereálie, ke svačině si dopřejte sušenku, k obědu si dáte sendvič a k večeři těstoviny, pak je téměř jisté, že jíte až moc sacharidů, což vede k přecitlivělosti. Někdy v této době zjistíte, že nesnášíte lepek, což znamená, že vašemu trávicímu traktu vadí potraviny z pšenice, ovsa, žita a ječmene.

Můžete mít přehnané chutě

Pro spoustu žen je právě tohle noční můra. Nejhorší příznak menopauzy. Věřte mi. Znám to. Pokud se vaše chutě opravdu vymknou kontrole, může to přispět k nárůstu hmotnosti. Problém není v tom, že nemáte dostatek sebekontroly (a mnoho žen kvůli tomu propadá depresi), je to trošku složitější. Nejde jen o chutě na sladké, které se vám vymknou kontrole, ale někdy i na slané. A není to o jedné sušence, kterou jste zbaštila během porady. Je to o tom, že si najednou uvědomíte, že je pryč celý balíček nebo celá bonboniéra, kterou jste sebrala synovi. Přestaňte se bičovat pocity viny, důvodem je fakt, že kontrola hladiny cukru v krvi se stává nevyzpytatelnější, jakmile procházíte menopauzou. Může se tedy často stát, že vám cukr klesne velmi rychle a to, co se děje pak, je vlastně jen přechod vašeho těla do režimu přežití. Vaše tělo si myslí, že nastává hladomor, takže to ve vás vyvolá touhu po sladkém. Nejde tedy o slabou vůli nebo nedostatek sebekontroly, bojujete s přirozeným instinktem, abyste přežila.

A jistě, dá se s tím něco dělat, protože jinak by to byla celkem super výmluva. Máte-li opravdu velké chutě na sladké, jednou z nejlepších věcí, kterou můžete udělat, je vyzkoušet nízkosacharidovou dietu. Měla byste se taky ujistit, že s každým jídlem přijímáte dostatek bílkovin a přiměřeně zdravých tuků. Jedná se o nejlepší fígl, jak stabilizovat hladinu cukru v krvi. K přibírání na váze v menopauze totiž může hlavně nadměrná konzumace sacharidů.

Máte chutě na slané? Důvodem může být únava nadledvinek. Znamená to, že váš nervový systém je zcela "down". Asi budete pociťovat úzkosti, záchvaty paniky, bušení srdce nebo nekvalitní spánek. Ukazuje se taky, že pokud toužíte po soli, může to znamenat, že vám chybí některé minerály, například hořčík, vápník a draslík. To je v menopauze taky běžná věc. Když vaše nutriční potřeby rostou, potřebujete jednoduše všeho více, tedy i minerálů.

Jídlo může vyvolat další příznaky

Některé potraviny mohou skutečně vyvolat určité příznaky menopauzy. Kofein může velmi rychle přivodit bolesti hlavy, bušení srdce, návaly horka a pocení. Totéž platí o vysoké spotřebě cukru, takže pokud si ráno dopřejte několik koblih, může to stačit ke spuštění těchto příznaků. Pokud tedy zjistíte, že se u vás objevují návaly horka nebo bolesti hlavy každý den zhruba ve stejnou dobu, pak pravděpodobně existuje souvislost s jídlem, které jste jedla. Obvykle k tomu dojde jednu až tři hodiny po konzumaci. Je fajn vést si jídelní záznamy, jedině tak budete mít větší kontrolu nad tím, jak udržet na uzdě menopauzální příznaky.

Zdroj: Vlasta.cz, https://www.womenfitness.net/surviving-symptoms-menopause/, https://www.avogel.co.uk/health/menopause/videos/5-surprising-menopausal-food-problems/

https://caltonnutrition.com/5-reasons-you-may-be-deficient-in-your-vitamins-and-minerals/