Běžně se perimenopauza (období, kdy žena přechází z plodného období do období poklesu funkce vaječníků) objevuje po 45. roce. Poznáte to snadno. Můžete mít návaly, můžete se v noci potit, špatně spát, jste protivné, menstruace je nepravidelná nebo došlo ke zkrácení cyklu. A protože procesy a změny v období přechodu nemají často jasně dané hranice ani data, používá se termín perimenopauza, která v sobě podle gynekoložky Heleny Máslové zahrnuje období „kolem menopauzy“, tedy od prvních změn v cyklu, přes menonopauzu až po postmenopauzu. Příchod menopauzy je pak velmi individuální, většinou nastává mezi 48. a 51. rokem věku, ale přijít může kdykoli. A menopauza je vlastně datum vaší poslední menstruace.

Když přijde dřív

Může se ale stát, že vám ještě není ani čtyřicet, a začnou se ozývat příznaky typické pro menopauzu. Jak říká gynekoložka Helena Máslová, jde vlastně o předčasné ovariální selhání, tedy nedostatečnou činnost vaječníků. „Je to situace, kdy vaječníky přestanou uvolňovat vajíčka a ustane ovulace. Počet vajíček je limitovaný, vzniknou jednorázově ještě v době, kdy byla žena plodem v děloze své matky, a na rozdíl od mužů ženy žádná další vajíčka v průběhu života nevyrábějí,“ říká. Vajíčka se můžou v pubertě či plodném věku zničit nebo vyčerpat hormonální stimulací. K ovariálnímu selhání tak může dojít v různém věku, někdy i ve třiceti. A žen, u nichž činnost vaječníku pomalu uhasíná před předpokládaným menopauzálním věkem, a dokonce před prvním otěhotněním, bohužel stále přibývá.

Kdo za to může?

K předčasné menopauze může dojít z mnoha důvodů, třeba po odstranění celé dělohy i s čípkem spolu s odstraněním vaječníků. Dojde k výrazné hormonální změně, a to vlastně ze dne na den. K časné menopauze ale může dojít i z důvodu autoimunitního problému (máte-li například lupus nebo revmatoidní artritidu), brzo menstruovat přestávají taky silné kuřačky. U nich za to pravděpodobně mohou zplodiny z cigaret, které vajíčka poškozují, takže jim jejich „zásoba“ dojde dřív než ženám, které nekouří. Rizikovou skupinou jsou i ženy s cukrovkou či onemocněním štítné žlázy. A podle odborníků je možným důvodem i to, že se období nástupu první menstruace posouvá do nižšího věku – z 17 let na 12,5 roku. Dalšími důvody může i rodinná anamnéza či syndrom chronické únavy. Být ve čtyřiceti v přechodu vás může dost zaskočit, protože je to nečekané. „Je potřeba si ale tělo víc hlídat, gaučové a kavárenské typy žen na tom odteď budou hůře než ženy zvyklé fyzicky pracovat nebo sportovat,“ říká gynekoložka Máslová. A pozor na hormonální antikoncepci, ta totiž může navodit falešný pocit pravidelnosti menstruačních cyklů, takže třeba už u vás předčasná menopauza probíhá, ale skrytě.

Demence a časná menopauza

Jen málokdo ve čtyřiceti asi dumá o tom, zda je adeptem na Alzheimera. Alzheimerova choroba je v současnosti stále nevyléčitelná nemoc, která se projevuje poškozením intelektu a jiných kognitivních funkcí. Člověk začíná zapomínat, později bývá člověk dezorientován, neví, kde se nachází a přicházejí další poruchy, které vedou k úplnému rozpadu osobnosti člověka. Předběžná studie, která byla nedávno prezentovaná na výroční konferenci American Heart Association, která zkoumala zdravotní údaje asi 160 tisíc žen ve věku kolem 60, u nichž byla diagnostikovaná demence. Výsledek byl dost zajímavý. Výzkumníci zjistili, že ženy, které měly menopauzu před 40. rokem věku, což je věk pro předčasnou menopauzu, měly o 35 procent vyšší pravděpodobnost, že u nich propukla demence. Ženy, které vstoupily do menopauzy před 45. rokem, pak měly 1,3x vyšší riziko, že jim bude diagnostikována demence ještě před 65. rokem života. Ovšem ženy, které měly menopauzu ve věku 52 let nebo více, na tom byly jako běžná populace, pokud jde o vznik Alzheimerovy choroby. Souvislost mezi předčasnou menopauzou a demencí vidí odborníci v nižších hladinách estrogenu, které jsou typické pro menopauzu. „Nedostatek estrogenu zvyšuje v dlouhodobém horizontu oxidační stres, který může urychlovat stárnutí mozku a vést ke kognitivním poruchám,“ uvedla spoluautorka studia Wentig Hao z Shandong University v Jinanu. Profesorka gynekologie Lauren Streicher z Nortwestern University Feinberg School of Medicine ale říká, že i když pokles estrogenu hraje významnou roli, jeho deficit nemusí být jediným důvodem. „Spousta žen má málo estrogenu a nevyvine se u nich demence.“

Možnosti řešení

Co tedy dělat, když už se vás předčasná menopauza týká? Jak snížit riziko vzniku časné demence? Lauren Streicher doporučuje mimo jiné zaměřit se na své zdraví jako celek. To znamená pravidelně kontrolovat krevní tlak, hladinu krevního cukru v krvi, udržovat si přiměřenou hmotnost, mít vyvážený jídelníček, pravidelně se hýbat aspoň 150 minut týdne, zůstat duševně aktivní a pokusit se kvalitně spát aspoň sedm hodin. Vhodné je taky přemýšlet o vhodné suplementaci estrogenu, která může snížit riziko nejen klasických příznaků pro přechod, ale taky demence. A estrogen není jen v tabletkách, najdete ho i v přírodě. Napříkad extrakt z červeného jetele je úžasný přírodní prostředek, který "nakopne" produkci estrogenu.

ZDROJ: Ivana Ašenbrenerová, Menopauza, tělo a duše v harmonii, Esence 2020

https://www.prevention.com/health/a39297345/premature-menopause-dementia-risk-link/