Zvýšená chuť k jídlu před menstruací je běžným příznakem, který postihuje více než 90 procent žen. Není to tak dávno, co vědci přišli na to, co my ženy známe už dlouho – že přirozeně jíme více či méně během různých fází našeho menstruačního cyklu. Zatímco někdy nám k snídani stačí ovocné smoothie a jogurt, jindy máme takový hlad, že si musíme dopřát ještě druhou snídani. Zní vám to povědomě?

Menstruační cyklus ženy má 4 fáze a každý z nich ovlivňuje nějaký způsobem chuť k jídlu. Ovlivňuje také to, kolik jídla se tělo žádá, aby se cítilo plné a spokojené. Během jednotlivých fází se také mění chuť na konkrétní potraviny, které budeme chtít co nejvíc doplňovat. Obecně se délka menstruačního cyklu pohybuje mezi 21-35 dny. Pokud je váš cyklus 28 dní, je to skvělé.

Sexuální hormony ovlivňující hlad

Hlavní roli ovlivňující chuť k jídlu hrají dva hormony, estrogen a progesteron, které během měsíce stoupají nebo klesají. Estrogen posiluje a zlepšuje náladu a snižuje chuť k jídlu. Zvyšuje taky citlivost na inzulín, což znamená, že pokud jste fanynka sacharidů, estrogen ve správném množství je na vaší straně. Progesteron je hormon, který uklidňuje a vyrovnává. Zvyšuje taky tělesnou teplotu a zrychluje metabolismus a chuť k jídlu.

Raná fáze menstruační (zhruba 1.-6. den cyklu)

První den vašeho cyklu je den, kdy se dostaví menstruace. V této době cyklu jsou estrogeny i progesteron na nejnižší úrovni. Spousta žen může mít otoky, nadýmání nebo mít nepříjemné pocity v podbřišku. Chuť k jídlu se liší žena od ženy v závislosti na menstruaci. Některé kvůli nevolnosti a únavě na jídlo nemají ani pomyšlení, ale jiné mají touhy po čemkoli.

Potraviny, které byste měla v této fázi jíst

Protizánětlivé potravin, jako je listová zelenina, kurkuma, losos, olivový olej. Dále potraviny bohaté na železo, jako je červené maso, listová zelenina, jako je špenát, kapusta, luštěniny a bezlepkové potraviny. Dobře vám udělají také zklidňující potraviny, které zahřejí a zklidní, třeba obilná kaše či bramborová kaše.

Druhá folikulární fáze – (zhruba 6.-13. den cyklu)

Menstruace skončila, stejně tak bolesti břicha či nadýmání, únava a nevolnost. Estrogen a progesteron jsou na vzestupu, díky tomu se budete cítit sebevědomě, energicky a sexy. Jste víc extrovertní a společenské. Vyšší hladiny estrogenu mohou způsobit, že máte možná menší chutě k jídlu. Vaše tělo touží po lehčích, zdravějších a čerstvých potravinách, jako jsou saláty, smoothie a podobně. Další skvělou funkcí estrogenu je jeho vliv na citlivost na inzulin. V první polovině cyklu bude vaše tělo využívat obecně sacharidy jako palivo efektivněji, což znamená, že si klidně můžete do jídelníčku přidat komplexní sacharidy, jako jsou sladké brambory, celozrnné potraviny a podobně.

Potraviny, které byste měla v této fázi jíst

Jezte duhu. To znamená, že budete do jídelníčku zařazovat červené, oranžové, žluté, zelené a modro-fialové druhy ovoce a zeleniny. Jsou bohaté na bioaktivní látky, vitaminy, minerály a antioxidanty. Prospějí taky potraviny bohaté na zinek, jako jsou ústřice, dýňová semínka, červené maso. Zinek vyživuje ovariální folikuly a podporuje zdravou ovulaci a produkci progesteronu, což je důležité pro přípravu na další fázi cyklu. Jezte taky lněná semínka, která podporují rovnováhu estrogenu.

Třetí fáze ovulace a raná luteální fáze (zhruba 14.-22. den cyklu)

V druhé polovině cyklu, který následuje po ovulaci, dochází k poklesu hladiny estrogenu a zvýšení hladin progesteronu. Nárůst progesteronu, ke kterému dochází po ovulaci, zvyšuje teplotu vašeho těla. Když se zvýší teplota těla, zvýší si i metabolismus. Z tohoto důvodu mají ženy obecně větší chuť k jídlu v druhé polovině svého cyklu. S nižšími hladinami estrogenu se snižuje citlivost na inzulín a tolerance sacharidů. To znamená, že vaše tělo nyní upřednostňuje tuk jako palivo před sacharidy.

Potraviny, které byste měla v této fázi jíst

Především zdravé tuky, jako je avokádo, losos, ořechy, olivový olej. To udrží váš krevní cukr stabilní a taky vaše chutě na uzdě. Po celou dobu této fáze byste se měla vyhnout řepkovému a slunečnicovému oleji. Důležitá je vláknina a tekutiny (voda). Progesteron může ovlivnit taky střeva a zpomalit je natolik, že dojde k zácpě.

Pozdní luteální (premenstruační) fáze (zhruba 23. – 28. den cyklu)

Dny těsně před menstruací, kdy se začíná projevovat PMS. Estrogen a progesteron jsou na ústupu, přičemž dominantním hormonem zůstává progesteron. To je důvod, proč většina žen se v této fázi cítí mnohem hladovější než předtím. Jakmile klesá hladina hormonů, mění se i energetická hladina, která má vliv na psychiku. V této fázi je důležité poslouchat svoje tělo a odpočívat, když to potřebujete.

„Hladina progesteronu dosahuje svého maxima přibližně týden před začátkem menstruace. Právě to může vést ke zvýšené chuti k jídlu a kompulzivnímu přejídání. Ženy se cítí méně spokojené a sacharidy jim pomáhají zmírnit špatnou náladu. Cukry způsobují v těle uvolňování serotoninu, který zvyšuje pocit štěstí,“ říká gynekolog Pavel Turčan. Není divu, že právě v této době saháme po čokoládě. To, že zvýšení chuti k jídlu dochází v tomto období, potvrdila i japonská studie, do níž se zapojilo 311 studentek. Přejídání v rámci premenstruačního syndromu potvrdilo 86 procent zapojených žen.

Potraviny, které byste měla v této fázi jíst

Kvalitní zdroje bílkovin, jako je drůbež, mořské plody, vejce a luštěniny. Jako bonus navíc jsou luštěniny plné vitaminu B6, který podporuje produkci serotoninu a detoxikaci přebytečného estrogenu, který vaše tělo už nepotřebuje. Vhodné jsou potraviny na hořčík, jako je listová zelenina, avokádo, kakao, ořechy a semena.

Zdroj: Vlasta.cz, https://engage.evewellness.com/blog/super-hungry-before-your-period-this-is-why

https://www.health.com/condition/menstruation/the-truth-about-your-cycle-and-your-appetite

Související články