Ten hystericky negativní bývá slyšet od těch, co zažily v rámci menstruační nouze hrozné časy, a tak je podle nich zřejmě potřeba těm mladším zopakovat, jak mají být vděčné a hlavně tiše, protože o každoměsíčním krvácení se nemluví. Jenže zatímco u dní placeného volna pro ženy, které při menstruaci trpí bolestmi a dalšími zdravotními komplikacemi – mají v plánu je zavést ve Španělsku –, nemohu přijít na spravedlivou cestu, jak předejít zneužívání a nezhoršit tím krokem už tak křehkou situaci žen na pracovním trhu, u menstruačních pomůcek mi to připadá jako jednoduchá věc.

Zdroj: Youtube

Co kdyby byly k dispozici vložky, tampony a menstruační kalíšky základní kvality zdarma (každá žena má jiné potřeby, takže heslo: Ekologické kalíšky všem! nefunguje...)? Znamenalo by to pomoc nejen pro nízkopříjmové domácnosti, jak se často opakuje, ale mimo to i pro studentky, samoživitelky, rodiny s více dětmi a napjatým rozpočtem, ženy na mateřské a rodičovské a mimo to i single slečny, které pracují v podfinancovaných odvětvích. Protože když vyděláváte třiadvacet hrubého, čtrnáct dáte za byt a pět set za měsíční lístek na hromadnou dopravu, fakt vám helfne, když stovku až dvě ušetříte. Pro státní rozpočet to v kontextu jiných investic nebude olbřímí zátěž a jako celek nás podobný krok posune o podstatný kus z východu na západ.

Ono to bude celé asi na delší cestu, kéž bych se mýlila – avšak už teď je skvělé, že se o menstruaci mluví v širším společenském diskurzu. Jde přece o součást života, o níž se nemá „raději mlčet“. Když jsem jako sedmnáctiletá středoškolačka ve Spojených státech zjistila, že tam holky svou první periodu s rodiči a kamarádkami slaví, šokovalo mě to (a taky znechutilo). Ale ten tolik odlišný, otevřený a pozitivní, přístup se mi postupem času zalíbil. Ne, nejde mi o menstruační dort velikosti fotbalového hřiště, ale o to, aby se už dívky a ženy nemusely za své dny stydět, aby se menstruaci dehonestujícím způsobem neříkalo krámy, jakože jsme nad věcí a humor, a aby přestal všechen ten stres, když to holka nečekaně dostane a musí žebrat u spolužaček nebo spolupracovnic, co jen nerady dávají ze svých zásob, protože jde o drahé věci.

A co že by dostali muži, kdyby ženy měly ty menstruační pomůcky zdarma? Jednoduchá odpověď: dobrý pocit, že jejich matky, manželky, přítelkyně a dcery žijí ve společnosti, která je natolik vyspělá, že dokáže kompenzovat některé nepříjemné aspekty jednoho z nejúžasnějších zázraků lidského bytí.

P.S.: A ještě dodatek: kdyby na menstruační pomůcky byla nižší nebo nulová sazba DPH, šlo by o gesto, které by ale chudým ve výsledku příliš nepomohlo a bohatí by si nevšimli, takže asi tak...

JANKA RYŠÁNEK SCHMIEDTOVÁ

JANKA RYŠÁNEK SCHMIEDTOVÁ

Jako divadelní autorka a režisérka pracovala na mnoha inscenacích u nás i na Slovensku. Umělecky vedla Divadlo Petra Bezruče. Žije šťastně v dvoukariérním manželství, má mopse jménem Kapitán Antonín Kuře. Ráda čte, cestuje a pak o svých zkušenostech píše. 

ZDROJ: časopis Vlasta

Související články