Tuhle zábavu u dětí chápu, ale co my, přestárlé akvabely a čerstvé babičky? Umíte si představit, že si necháte obě nohy připoutat k sobě monoploutví a za pomoci vlnění těla budete elegantně plavat pod (a doufejme, že místy i nad) vodní hladinou? V případě mermaidingu, jak se nový sport jmenuje, je potřeba jediné – nasadit si speciální ploutev na celou spodní polovinu těla a nebát se ponořit takto „utažená“ do bazénu.

Plavání v kostýmu je prý zábava

Nechci si z nových sportů dělat legraci, to ani náhodou, ráda zkouším nové věci a přijde mi naopak velmi dobrý nápad přilákat i zaryté nesportovce na hřiště nebo do vody nějakým fajn trikem. „Plavání stylem mořské panny je neuvěřitelné. Je to klidná, snová a roztomilá forma cvičení s krásným ocasem,“ popsala nezvyklý sport britská instruktorka Michelle Forsbreyová. Trendu propadly tisíce žen a dětí po celém světě, tahle netradiční zábava prý nenechává chladné ani muže! Ve Spojených státech, Kanadě, exotickém ostrově Anguilla v Karibiku, na Havaji, v Brazílii, Singapuru a ve Velké Británii jde o velmi oblíbený sport.

Kdo si hraje, netloustne

„Mermaiding ale není jen sport, je to zároveň i hra, a to je jeho největší výhoda, v tom je zásadní rozdíl mezi mermaidingem a klasickým plaváním. Hravost je naší nedílnou součástí už od narození, je pro nás přirozená, a proto mermaiding představuje velmi atraktivní pohybovou aktivitu, při které jde především o zábavu a relaxaci,“ říká instruktor plavání Mgr. Tomáš Michalica. Pokud si budete chtít tenhle zábavný sport vyzkoušet nebo to dopřejete svým dětem, můžete se přihlásit na zkušební lekci kdekoli, kde mermaiding provozují. „I začátečníci by ale měli mít už před první lekcí osvojené základní plavecké dovednosti, umožňující v případě nouze sebezáchrannou akci. K těmto dovednostem patří dýchání do vody a zadržení dechu, ponoření se a vylovení předmětu v malé hloubce, splývání na zádech a břichu, otočení se ze zad na břicho a zpět, uplavání alespoň 25 metrů a tzv. plavecký kop, tedy kraulové a znakové nohy,“ vysvětluje Tomáš Michalica.

Zdravé dítě = veselý rodič

Fyzioterapeutka Mgr. Zuzana Havlíková upřesňuje výhody sportu pro děti: „Při mermaidingu děti napodobují přirozený pohyb delfína, uplavou více, lépe splynou s vodou a stráví v ní delší dobu. Sportují, aniž by to braly jako sport. To všechno jsou příznivé faktory, které přispějí k tomu, aby dítě mělo z pohybu radost a těšilo se na něj. Díky mermaidingu se navíc i obézní děti mohou proměnit v okouzlující mořskou vílu nebo vysněného mořského prince.“

Nutná výbava mořské panny

Na zkušební lekci stačí plavky, ručník, maska nebo brýle a notná dávka odvahy. Monoploutev je lepší si nejdříve zapůjčit, kdo ví, jestli vás a vaše děti nebo vnoučata tenhle neotřelý sport chytne. Pokud ano a vy se budete chtít stát profesionálními mořskými pannami či rybími muži (pozor, nezaměňovat se žabími), na následný kurz si raději pořiďte ploutev vlastní, i když zápůjčky jsou také možné. Obzvlášť pro děti bude prima mít svůj vlastní kostým, ve kterém mohou dovádět i doma, možná jim to pomůže se do role lépe vpravit a třeba přes počáteční nejistotu se začít těšit na každou novou hodinu.

Co myslíte, kdy se objeví česká Siréna?

První singapurská mořská panna, která si říká Syrena, na svých lekcích učí i o historii a kultuře mořských panen. V netypických kurzech plavání vidí spoustu výhod: „Za prvé, je to skvělý způsob, jak se udržet fit a pracovat na formování hlavních svalů, zatímco se bavíte. Jako mořské panny klademe velký důraz na sesterství a přátelství. Budete mít možnost setkat se s dalšími mořskými pannami a vytvořit si s nimi silné pouto,“ píše na svých stránkách. Tak takhle daleko jsme se v Čechách ještě nedostali, o žádné české mořské panně jsem od pohádky Malá mořská víla neslyšela. Ovšem v tempu doby se dá očekávat, že se kromě umělé české Barbie nějaké slavné mořské panny z českého rybníčku dočkáme. Pokud to chytne za pačesy jako její singapurská kolegyně, jenom dobře. Sportovat a bavit se ruku v ruce je fajn!

Zdroj: Vlasta.cz, Luckyswim.cz, Kenny.cz