Podle nutriční terapeutky Dany Šímové je vhodné jídelníček upravit už kolem čtyřicítky, ideálně ještě dřív a nečekat, až vás v menopauze překvapí číslice na vaší osobní váze. Psychogynekoložka Helena Máslová říká totéž a dodává, že pokud vážíte v padesáti o dvacet kilogramů více, zvyšuje se kardiovaskulární i onkologické riziko. Na druhou stranu byste se ale neměla snažit hubnout moc. „Hubené ženy mají vyšší riziko osteoporózy a odvápnění. Ženy potřebují v životě i něco vydržet. Ženská, která má trošku fortel, zvládne i psychický stres,“ říká Helena Máslová. Bohužel lidé s velkou nadváhou mají větší kapacitu kumulovat toxické látky, takže ideální je mít váhu „tak akorát“.

Hormony, nadváha a lymfa

Kilogramy navíc jsou jedním z největších strašáků, kterého se ženy v období menopauzy bojí. Mnohé přibírají, aniž by změnily nějak výrazně jídelníček, některým se dokonce zvětší prsa o dvě velikosti. Opět za to „mohou“ hormony, konkrétně nepoměr estrogenu a progesteronu. „Narůstá tuková hmota, což je způsobeno právě tímto nepoměrem, a prsa se zvětšují. Nevýhodou je, že se tukem zalijí i ty důležité lymfatické cesty, což znamená, že žena, které se tohle stane, by si na to měla dávat pozor a rozhodně by neměla nosit podprsenky, co ji škrtí,“ vysvětluje psychogynekoložka Helena Máslová.

Jak zrychlit metabolismus

Nejdůležitější je odlehčit trávicí systém. Jakmile odstraníte překážky v trávicím systému, všechno bude fungovat lépe, včetně trávení a taky metabolismu. Jezte více vlákniny a enzymů, naopak uberte v konzumaci mléčných výrobků, lepku a rafinovaných cukrů, které vás snadno „ucpou“. Odbornice na výživu Kimberley Snyderová doporučuje začít den s citronovou šťávou. „Voda podporuje metabolismus tím, že indukuje termogenezi, což je metabolický proces, při němž jsou vyplavovány kalorie. Citrony zrychlují metabolismus a pomáhají při hubnutí,“ vysvětluje.

Kromě toho je zapotřebí se hýbat. Pohyb usnadňuje trávení, a tedy i zrychlení metabolismu. Po čtyřicítce a po padesátce mnohem intenzivněji, začnou ženy ztrácet svalovou hmotu, což zpomaluje metabolismus. Svalové buňky potřebují energii, takže pokud máte svaly, spálíte více kalorií, a tedy i tukových buněk. K tomu vám pomůže také dostatek kvalitních bílkovin. Na ty nesmíte po čtyřicítce nikdy zapomínat!