Nemyslete si, že tím zahání nudu a samotu, Milena není single žena, kterou doma po návratu z práce vítá jen kočka. Kočky má sice dvě, také želvu, ale k tomu slušné manželství, plus tři děti. Nejstarší Monika už bydlí mimo, studuje vysokou ve městě vzdáleném 150 kilometrů, má pokoj na kolejích a jezdí domů zřídka. Zbývající ratolesti jsou trochu problematické. Šestnáctiletý Jarda má silnou dyslexii a zdá se, že se trápí i na nenáročném učilišti. Školačka Milča má problémy s autoritami, takže je Milena ve škole na konzultacích skoro stejně často, jako její dcera na vyučování.

Nejdřív jsem sjížděla jen Facebook

Práce ve velké firmě je vlastně pro Milenu relax. I když je náročná a nese s sebou velkou zodpovědnost, zvládá ji snadno, proto má dost času i na jiné aktivity na počítači během pracovní doby. „Nejdřív jsem jenom sjížděla Facebook, ale protože jsem také zaregistrovaná ve spoustě skupin a chodí mi různé informace, dostaly se mezi ně také různé inzeráty na e-shopy. Jestli si vzpomenu na první nákup, který všechno odstartoval? To asi ne, začalo to nenápadně, myslím, že ty první nákupy možná ani nebyly pro mne. Baví mě totiž hledat na netu různé věci, je to výzva, takže je možné, že jsem třeba hledala tipy pro kolegyně, samozřejmě že v rámci kolektivu řešíme třeba módu, kosmetiku, nebo nějaké věci do kuchyně, do bytu.“

Každý zbytečný nákup si umím obhájit

Naštěstí Milena hlídá domácí rozpočet, jinak by asi odliv peněz někdo odhalil. I když na druhou stranu možná by kontrola trochu ukočírovala utrácení. Když dostala za úkol spočítat, co pořídila jenom od nového roku, sama se vyděsila. „Koupila jsem si kozačky za 3 000 korun, jsou od mé oblíbené značky. Bot moc nemám, protože mám vysoký nárt a ne každé mi sednou, ale u téhle značky je to jistota. Jsou černé, kožené, takže se hodí ke všemu a určitě je budu nosit spoustu let,“ snaží se najít praktické argumenty. U kabátu už jí trochu docházejí. „Byl zlevněný na polovinu, takže stál 2 000 korun. Jestli to je můj jediný kabát? Ne, vlastně teď si vzpomínám, že jsem si hodně podobný koupila před rokem, vlastně je taky černý…“ Milena se trochu neochotně přiznává i k nejnovějšímu nákupu. „Bylo to v úterý, asi ve čtyři odpoledne. Konzultovala jsem to s kolegyněmi. Našla jsem stránky s pěkným kvalitním oblečením, tak jsem se zeptala na jejich názor, jestli pět pánských triček a kalhoty dohromady za 3 000 je dobrá cena. Kolegyně se šly podívat na fotografie v e-shopu a řekly mi, že zboží vypadá pěkně a cena je slušná. Lepší tričko pro chlapy už dnes stojí kolem sedmi set, o kalhotách ani nemluvě.“

Je třeba konzultace s psychologem?

Jestli vás zajímá, jak to mají u Mileny s příjmy, má teď nadstandartní plat, trojnásobek průměrné mzdy, ale nebylo to tak vždycky. Střední ekonomická škola, kterou vystudovala, a následná práce úřednice na městském úřadu moc nevynášela. Manžel pracuje jako skladník. K tomu tři děti… Vlastně celý život musela vyjít s málem. Před pěti lety se přihlásila na konkurs do mezinárodní firmy a vypracovala se na vedoucí místo. Vlastně by si trochu utrácení zasloužila, možná by si ho právě teď mohla i dovolit, ale kde je bezpečná hranice? Jak si ji má stanovit? Je to problém, který se dá vyřešit vlastními silami, nebo už se jedná o fázi, kdy vede cesta do pekla?

Mohlo by to prasknout v práci

Tím peklem by mohlo být vedle přehnaného utrácení také hrozba, kterou přinesla aktuální opatření v práci. Systém tři dny home-office a dva dny v kanceláři. Bude to chtít nový systém práce a zaměstnanci budou nejen na pracovišti, ale také na služebních počítačích a při poradách po internetu víc pod dozorem. Mohlo by to vyvrcholit tím, že Milena dá přednost nakupování a začne zaostávat s řešením pracovních úkolů. Nebo že se její nežádoucí trávení pracovní doby na lovu v e-shopech dostane k nadřízeným. Přijít o místo by byla katastrofa.

Pohled odborníka: Mediátorka Ing. Kateřina Bělková, Škola mediace

Pohled odborníka: Mediátorka Ing. Kateřina Bělková, Škola mediace

Dovolila bych si shrnout váš dotaz – máte pocit, že hodně nakupujete, zejména přes internet, a nejste si jistá, zda máte ještě situaci pod kontrolou nebo je již čas vyhledat odbornou pomoc. Nejsem odborník v problematice závislostí, proto bych vám určitě raději doporučila konzultaci s někým, kdo se těmito tématy zabývá. Bude pro vás velice důležitá vaše vnitřní komunikace, při které bude nezbytné, abyste byla sama k sobě co nejupřímnější.

Můžete si zkusit nastavit určité hranice, za které vy sama již nebudete chtít jít, ať už se bude jednat například o měsíční částku nebo dobu strávenou brouzdáním na internetu za den, pokud se vám podaří tyto hranice nepřekračovat, budete na dobré cestě a může vám to pomoci v otázce, zda ještě máte situaci pod kontrolou či ne. Přeji, aby se vám podařilo situaci co nejlépe zvládnout a nepřišla jste o nic, co je pro vás v životě důležité.

Kontakt: www.katerinabelkova.cz