Pozdní léto hraje zahrádkářům do karet. Bohatá úroda rajčat, okurek, paprik a cuket je jim zaslouženou odměnou za odvedenou práci. A že je to odměna vskutku šťavnatá! Já si už odmalička ujížděla na rajčátkách utrhnutých přímo ze stonku. Když jsem si utrhla u tety Květy čerstvé rajče poprvé, jeho chuť se zcela vymykala mé dosavadní představě o tom, jak má rajče chutnat. I kdyby se zelináři na hlavu postavili, to čerstvě utržené rajčátko chutnalo úplně jinak.

Jak a kdy rajčata sklízet?

Rajčata můžete trhat prakticky kdykoli, ale když se je rozhodnete zavařovat nebo jinak tepelně upravovat, pro sklizeň je nejvhodnější časné ráno. Pokud je chcete uskladnit, trhejte je vždy v poledne nebo odpoledne za suchého a slunného dne. Plody by měly být podle odrůdy správně vybarvené – červené, žluté, oranžové nebo černé, ale vždycky pevné. Plody trhejte velmi opatrně odshora dolů, oddělujte je od rostliny v tzv. kolínku (když jsou zralá, jde to prakticky samo). Plody je třeba sklízet i se stopkou, protože jenom tak uskladněné déle vydrží. Pokud zjistíte, že už jsou rajčata natolik přezrálá, že odpadávají při sebemenším kontaktu sama, použijte zahradnické nůžky – stopku je třeba zachovat.

Rajčata mají poměrně dlouhou vegetační dobu, a tak se může snadno stát, že první podzimní mrazíky překvapí poslední, ještě nevyzrálá rajčata. Proto je lepší už teď odstranit vrcholky rostlin, i když ještě kvetou, jenom tak dodají veškerou svoji energii do dozrávajících plodů a úroda bude větší. V období, kdy začínají rajčata překotně dozrávat, je nutné je sklízet každý den. Nejchutnější jsou dozrálá rajčata za plného, teplého léta, chladné večery a dny již zhoršují jejich chuť.

Čerstvá rajčata do lednice nepatří

Před signalizovanými prvními mrazíky všechna rajčata skliďte, včetně těch nedozrálých. Můžete vytrhnout celé rostliny i s kořeny a ty pak očistit a zavěsit kořeny vzhůru třeba na půdu nebo do teplé předsíně, kde i nedozrálá rajčata postupně „dojdou“. Větvičky s rajčaty, které se odlomily, i nedozrálé odpadlé plody naskládejte do lísky nebo na tác v jedné vrstvě a uložte na nějaké světlé slunné místo.

Pokud chcete jejich zrání urychlit, položte někam vedle jablka nebo banány. Tohle ovoce uvolňuje ethylen, a ten – jak známo – pomáhá rajčatům přirozeně dozrát. Zralá rajčata nikdy neskladujte při nízkých teplotách, méně než 10 °C jim rozhodně nesvědčí, takže uskladnění v lednici je tabu. Svoji typickou chuť a vůni si rajčata udrží nejlépe při teplotě okolo 15 °C.

Sušička udrží rajčata chutná

Už vám lezou i ušima a chcete si dát od čerstvé rajčatové chuti chvíli „voraz“? Tak je prostě usušte. Zintenzivníte tak jejich chuť, a dokonce vám usušená zaberou daleko méně místa ve spíži. Sušená rajčata využijete v těstovinách, rizotu, rozličných salátech nebo jako náplň masových rolád a grilovaných sýrů. Krom toho jsou ta domácí nejlepší a nejlevnější!

Používáte-li sušičku, díky termostatu se o sušení nemusíte prakticky vůbec starat. Stačí vybraná rajčata omýt, osušit, ta malá rozkrojit na polovinu, ta větší nakrájet na plátky, rozmístit rovnoměrně po celém sítu tak, aby se navzájem nedotýkala, podle chuti posypat kořením, třeba sušenou bazalkou, osolit a sušit cca na 65 °C. Doba sušení záleží na tom, kolik vody rajčata obsahovala.

Nemáte sušičku? Vystačíte si s troubou

Elektrickou troubu předehřejte asi na 65 °C, plynovou zapněte na první stupeň. Na pečicím papíru na plechu rozprostřete pokrájená rajčata stejně jako v sušičce a zakápněte olivovým olejem. Plech vložte do rozpálené trouby a tu nedovřete úplně, aby mohla odpařující se vlhkost unikat ven. Nezapomeňte rajčata na plechu obrátit, jen tak opravdu dobře proschnou z obou stran. Ale pozor – tenhle proces sušení v troubě trvá 10 až 12 hodin.

Rajčata do omáček můžete i zmrazit

Kvalitní rajčata vydrží i pobyt v mrazničce. Omyjte je, velmi dobře osušte a v celku je naskládejte do uzavíratelných pytlíků. Z těch vytlačte pokud možno všechen vzduch a rajčata zamrazte. Ještě před úpravou zmrzlá rajčata vytáhněte ze sáčku, vložte do cedníku a spařte je vroucí vodou. Budou se vám pak skvěle loupat!

Jak rajčata naložit?

Čerstvá rajčata můžete zpracovat i jako kečup nebo si vyrobit třeba čatní, sugo, passatu nebo rajčatové pesto. Horkou směsí vytvořenou podle receptů, kterými se to na internetu jen hemží, naplníte vyvařené sklenice, ideálně ještě horké a právě vytažené z myčky. Sklenice zavíčkujete a postavíte dnem vzhůru. Po vychladnutí je poskládáte víčky vzhůru do pekáče vyloženého utěrkou, zalijete asi do poloviny výšky sklenic horkou vodou a sterilujete 30 minut v troubě při 100 °C. Vyrobíte si tak pochutiny, které vám vydrží v této sterilizované úpravě i několik let.