Každá žena ví, že bez doplňků by nebyl outfit dokonalý. A pokud máte léta propíchnuté uši, velmi pravděpodobně bez náušnic nevycházíte. I vaše uši si zaslouží sem tam nějakou inovaci, střídání náušnic je to nejmenší, co pro svoji vizáž můžete udělat. Náušnice vybírejte podle tvaru obličeje a hlavně podle oblečení, které si ten den hodláte vzít na sebe. Jde totiž o detail, který je vidět na první dobrou.

Vsaďte na kamínky, korálky a perly

Na scénu se vrací masivní kruhy, náušnice s kamínky nebo korálky či nestárnoucí perly, které právě v sedmdesátých letech slavily úspěch. Výrazné a barevné kamínky vždycky zaujmou a vyladěné s topem nebo šátkem kolem krku určitě zabodují. Stejně tak i v kombinaci s jednoduchým, stroze střiženým oblečením v neutrálních barvách, tak dostanou ještě větší prostor. Když k takovým náušnicím použijete podobně barevně laděnou rtěnku, podtrhnete jejich zdobicí efekt.

Jak vybírat náušnice, abyste je hned neztratila?

Nejdůležitější je jejich zapínání. Existuje hned několik základních typů, které výrobci průběžně zdokonalují. Některé situace, jako například neobvyklé designové provedení náušnic nebo výjimečný tvar ušního lalůčku, vyžadují jiná řešení. Pojďme se na zapínání náušnic podívat.

1. Šroubovací balónek neboli šroubek

Je to nejspolehlivější, nejpevnější a opravdu stoprocentní zapínání. Náušnice se šroubkem si užijete i při aktivním pohybu. Zapínání sice chvilku trvá, ale určitě je hned tak neztratíte, musela byste si utrhnout celé ucho.

2. Dámský patent

Dámský patent je nejpoužívanější a nejznámější typ mechaniky. Nemusíte mít žádnou další zarážku, stačí zacvaknout a náušnice je sama o sobě pojištěná proti ztrátě. Ale dá se navíc opatřit pojistkou proti nechtěnému otevření. Obdobou dámského patentu je ruský patent, který se nejčastěji používá u náušnic, u kterých nesmí být vidět háček. Zaklapávací zapínání je samo o sobě bezpečné, ale záleží na pevnosti zaklapávání, paradoxně u zlatých a stříbrných šperků někdy dochází k ulomení.

3. Puzeta neboli zarážka

U puzet často ženy spoléhají na to, že kovová puzetka ve tvaru soudku nebo klasického motýlka jim zabezpečí náušnici dostatečně. Ze zkušenosti můžeme říct, že u levné bižuterie se motýlková puzetka časem ochodí a má tendenci sjíždět. Proto je u bižuterijních puzet lepší používat gumové zarážky ve tvaru kytičky. Díky flexibilitě gumy se taková puzeta kolem náušnice krásně obemkne a neklouže. A také se dobře nasazuje. Nerezové puzety drží celkem dobře a dlouho, kov svou pevnost nemění. Pokud v náušnicích sportujete, třeba plavete, běháte nebo cvičíte aerobik, je dobré dvojité zajištění. Přes kovovou puzetu je skvělé instalovat ještě puzetu gumovou.

4. Africký háček

Africký háček vzbuzuje už od počátku nedůvěru. Jde vlastně o provlečení dlouhého háčku ušní dírkou bez zpětného zajištění. I to ale můžete zařídit, třeba navlečením průhledné plastové trubičky z druhé strany ucha. Někdy na něm nedrží ani trubička, proto je ideální použít opět gumovou zarážku ve tvaru kytičky a posunout ji až k uchu. A afroháček trochu zmáčknout, aby neměl tolik otevřený úhel.

5. Klipsa pro nepropíchnuté ucho

Pokud nemáte propíchnuté uši, i tak si můžete náušnice užít. Klasická klipsa si vydobyla své místo na slunci především v bižuterii. Druhou možností je málo známý typ mechaniky, tzv. anglický šroubek. Anglický šroubek funguje na principu malého svěráčku a je vhodný pro velmi drobné náušnice.