Je pravda, že některé mléčné výrobky – kromě šlehačky jsou to ještě některé sýry nebo smetanové jogurty – obsahují příliš mnoho tuků a tím pádem i kilojoulů. Ale jiné jsou vyloženě dietní. Navíc i u těch tučnějších by byla škoda vzdávat se jich úplně, protože pokud jich jíme přiměřeně, mohou nám rovněž prospět.

„Mléko a mléčné výrobky jsou nedílnou součástí vyvážené stravy. Na zdraví nejlépe působí polotučné zakysané mléčné výrobky – jogurty, kefíry, podmáslí či jogurtová mléka, tvarohy a méně tučné sýry. Představují především zdroj kvalitních bílkovin a dobře využitelného vápníku. Mají také významný vliv na příjem potravy. Zvyšují subjektivní pocit sytosti, protože stimulují mechanismy, které signalizují nasycení,“ hájí mléčné výrobky ve stravě obezitoložka Karolína Hlavatá ze společnosti Vím, co jím.

Pokud jde o zmíněný vápník, řada studií podle Hlavaté už potvrdila vztah mezi zvýšeným příjmem vápníku a hubnutím přebytečných kil. Vápník totiž přímo podporuje spalování tuků, navíc přispívá ke zvýšení jejich vylučování z těla stolicí, zvláště u lidí, kteří bojují s obezitou a musí nasadit přísnější dietu. Pokud je v ní dostatek vhodně zvolených mléčných výrobků, hubne se jim snáze.

Zde jsou tři vhodné mléčné výrobky, které si můžete dopřát:

Jogurt

Pozor, rozhodně nemáme na mysli jogurty s příchutí, doslazované nebo zahušťované škrobem – na to poslední pozor zejména u těch nejlevnějších výrobků. Sáhněte po kvalitním bílém jogurtu, bio být nemusí. Nemusí nutně být ani odtučněný, ale více než tři procenta tuku také nepotřebujete. Pozor na to u doporučovaných řeckých jogurtů. Dejte si do něj ovoce nebo oříšky, případně semínka. Malý bílý jogurt si můžete dát i večer, když vás honí hlad a mlsná.

Tvaroh

100 gramů tvarohu obsahuje 11 gramů bílkovin. Tento mléčný výrobek pomáhá podporovat růst svalů a také vás udrží po delší dobu syté. Tvaroh, s výjimkou plnotučného, obsahuje málo energie, takže je skvělým základem třeba na pomazánky. A jahody s tvarohem jsou pro vás rozhodně lepší než jahody se šlehačkou.

Skyr

Je ve srovnání s jogurtem nabitější bílkovinami i vápníkem, protože výroba skyru vyžaduje troj- až čtyřnásobné množství mléka ve srovnání s produkcí klasického jogurtu. Původem islandský nízkotučný mléčný výrobek se podobá některým druhům řeckých jogurtů, ale je hustší. Vyrábí se z odstředěného mléka, z něhož byla odstraněna smetana. Mléko se zahřívá a přidávají se do něj živé kultury zdraví prospěšných bakterií. Jakmile jej svojí činností zahustí, odstraní se tekutina.

A co sýry?

Zejména o tvrdých, a ještě více o plísňových sýrech se donedávna mluvilo jako o potravinách, které by při hubnutí měly být de facto tabu, protože jsou příliš tučné. Zatímco plísňové jsou na indexu i nadále, tvrdé sýry typu ementál či eidam začínají odborníci brát na milost.

Nové studie totiž přinesly překvapivá zjištění. Ani poměrně tučné sýry podle vědců nemají negativní vliv na krevní tlak ani nezvyšují hladinu cukru v krvi. A co víc, jsou naopak spojovány s nižším rizikem úmrtí na nemoci srdce a cév, zřejmě díky obsahu vápníku a bílkovin.

„Sýry obecně jsou zdrojem vápníku, mléčný tuk je poměrně specifický, dříve se řešil jen z pohledu zvyšování hladiny cholesterolu v krvi, dnes se více zdůrazňuje pozitivní vliv mléčného tuku, který na rozdíl od rostlinných pomáhá vápník ze sýra ukládat do kostí,“ potvrdil změnu v pohledu na sýry v jídelníčku odborník na výživu Pavel Suchánek ze společnosti FitBee. Vápník je přitom minerál, kterého se mnoha lidem nedostává, a proto jim hrozí osteoporóza. Typicky ohroženou skupinou jsou ženy středního věku. Takže o důvod víc si občas sýr dát, například místo kousku šunky.