Mnoho lidí vnímá zapomenutý smartphone stejně jako klíče nebo peněženku. Zkrátka tak, že se to může stát a kromě toho, že nás to chvilkově naštve, to neznačí nic, z čeho bychom se měli hroutit. Existují však tací, pro něž je skutečnost, že v daný okamžik nemají u sebe své mobilní zařízení, opravdovým dramatem. Tato porucha je diagnostikována jako nomofobie, neboli závislost na telefonu. A v dnešní době jí bohužel trpí více lidí, než si dokážeme představit.

VIDEO: TOP 10 toho, jak moc nás ovlivňují telefony

Zdroj: Youtube

Věděli jste, že

  • Věděli jste, že 96 % rodin má alespoň jeden mobilní telefon a že 77 % lidí, kteří mají přístup k internetu, tak činí prostřednictvím tohoto zařízení? Svými daty to uvádí Národní statistický ústav.
  • Rafael Solares ve studii zveřejněné v mexickém Forbes poukazuje na to, že 46 % lidí považuje svůj mobilní telefon za nezbytný, a navíc by se vrátili domů, kdyby ho zapomněli.

Jak se chová člověk s nomofobií? A kolik bodů sedí i na vás?

1. Neustále kouká do mobilu (buď aby si zkontroloval, zda mu přišla zpráva, nebo aby zkontroloval novinky a sociální sítě).

2. Mobil nikdy nevypíná.

3. Vždy hledá zásuvku pro nabíjení.

4. Mobil ho okrádá o hodiny spánku, jelikož s ním i uléhá do postele.

5. Odmítá chodit do míst, která nejsou dostatečně pokryta signálem.

6. Když nemá u sebe mobil, nebo když mu dojde baterie, je podrážděný, naštvaný nebo smutný.

Stručně řečeno: osoba s nomofobií se jednoduše nemůže odpojit od mobilu, protože si na něm vytvořila skutečnou závislost. Objevit se může také symptom, který byl nedávno nazván "strach z odpojení".

Fyziologické a psychické příznaky nomofobie

– úzkost

– tachykardie

– pocení

– bolesti hlavy

– tlak na hrudi

– podrážděnost

– smutek

– obsedantní myšlenky

Odkud se termín nomofobie vzal

Termín „nomofobie“ je zkratkou anglického výrazu „no-mobile-phone-phobia“ a byl vytvořen během studie provedené britskou poštou Royal Mail. Studie byla zadána demografickému institutu YouGov s cílem odhadnout a prozkoumat úzkost, kterou trpí mnoho uživatelů mobilních telefonů.

Provedena byla v roce 2011 ve Spojeném království a měla vzorek 2163 lidí. Její výsledky byly následující: 53 % uživatelů mobilních telefonů ve Spojeném království mělo tendenci pociťovat úzkost, pokud ztratili telefon, došla jim baterie nebo kredit, anebo neměli dostatečné pokrytí signálem. Nomofobií pak trpělo 60 % mužů a 20 % žen. Dalších 9 % se cítilo ve stresu, když měli vypnutý telefon. Kuriózním faktem studie je to, že míra stresu nomofobika je srovnatelná s nervy, které má člověk den před svatbou nebo před návštěvou zubaře.

Proč se stres a úzkost u nomofobie objevují?

– 55 % účastníků studie uvedlo, že příčinou stresu je skutečnost, že jsou „izolováni“ od možných hovorů nebo zpráv od přátel a rodiny

– 10 % lidí pak uvedlo, že příčinou úzkosti je práce, která vyžaduje, aby byli vždy ve spojení

Kdo je k závislosti na telefonu nejnáchylnější?

Vypěstovat si ji můžeme všichni. Nomofobií ale bohužel nejčastěji trpí děti a dospívající, chlapci a dívky, kteří se narodili „připojeni“ k mobilním telefonům, internetu a sociálním sítím.

Zdroj: vlasta.cz Nomophobia: smartphone addiction is a reality and how to deal with it - Woman Magazine How long could you be without a mobile? Nomophobia and its symptoms - Woman Magazine

Související články