Kvalitní základ

Módní trendy se mění každou chvilku, je ale chyba slepě je následovat. Nejenže to stojí fůru peněz, ale ve finále ve skříni zůstane spousta kousků, které už si na sebe nevezmete. Pokud si navíc kupujete levný rychloobrátkový textil, málokdy vám v dobrém stavu vydrží déle než jednu sezonu. Spočítáte-li si, na kolik vás u takového oděvu vyšlo jedno nošení, rychle zjistíte, jak drahé takové oblečení ve skutečnosti je. A to ani nemluvíme o dopadech, jaké má na životní prostředí.

Z hlediska financí i stylu je daleko lepší strategií investovat do kvalitních nadčasových kousků, které budete s různými obměnami a při správné péči moci nosit ještě spoustu dalších let. Na mysli máme například oblečení z vlny, kašmíru, bio bavlny, bambusu nebo třeba lnu. Ano, vstupní investice je často násobně vyšší než u levného textilu, ale v čase se vám rozhodně vrátí. Nehledě k tomu, jak příjemně vám v takových kouscích bude.

Při hledání kvality nejspíš zjistíte, že stran nových kousků jsou nejspolehlivějším zdrojem malí lokální výrobci, u nichž je výrobní proces nejtransparentnější. Mnozí z nich navíc šijí v tuzemsku a snaží se používat české látky. Na kvalitu ale narazíte i u řady módních řetězců či na e-shopech. Chce to zkrátka hledat a nakupovat s rozmyslem.

Z druhé ruky

Skvělou možností, jak si vybudovat osobitý styl a ještě při tom ulevit planetě i peněžence, jsou nákupy v secondhandech. V nich navíc často můžete narazit na velmi kvalitní kousky za zlomek původní ceny. Některé secondhandy navíc nabízejí možnost přinést zboží takzvaně do komise, to znamená, že přes něj můžete prodat to, co už nenosíte. Na to jsou ostatně ideální i internetové secondhandové platformy. Nebojte se nakupovat z druhé ruky ani tak prodávat svoje staré oblečení, dáte tím textilu šanci na druhý život a zabráníte tomu, aby zbytečně skončil na skládce.

Ty mně, já tobě

Chcete-li do svého šatníku vnést čerstvý vítr, můžete zkusit také stále oblíbenější výměnu neboli swap. Stát vás to nebude skoro nic, zato nejspíš zažijete spoustu zábavy na lovu stylových kousků. Princip je jednoduchý: nabídnete věci, které už nenosíte, a za to si můžete odnést jiné. Většinou jde o řízené akce, na nichž se zaregistrujete, zaplatíte symbolické vstupné a pak už jen vyhlížíte nové přírůstky do svého šatníku. Pravidla swapovacích akcí závisí na pořadateli, často to ale funguje tak, že svůj textil odevzdáte organizátorům, kteří ho roztřídí a zařadí mezi oblečení, které přinesli ostatní účastníci swapu. Někdy se ani sami nemusíte věcí zbavovat, stačí jen zaplatit vstupné a vybírat. Co se nevyswapuje, to většinou putuje na charitu. Swapy probíhající ve vašem okolí najdete na internetu, narazit můžete i na swapovací facebookové skupiny, kde se výměna odehrává on-line.

Půjčte si to

Půjčte si to

Jedním z velkých trendů dneška, který odpovídá ekologickým zásadám, je minimalismus. V případě oblečení to znamená mít jen tolik věcí, které opravdu unosíte. Jenže co dělat v případě, že v oblékání zároveň milujete neustálou změnu? Zkuste si vysoce módní kousky půjčit! A na mysli teď zdaleka nemáme jen společenské nebo svatební šaty, ale třeba letní sukně nebo halenky. V zahraničí jde už o celkem běžný model, v Česku se půjčovny oblečení zatím rozjíždějí jen pomalu a nesměle. Do budoucna to ale může být skvělé řešení, jak vypadat dobře, neutratit za to příliš a ještě podpořit udržitelnou cirkulární ekonomiku.

Ze starého nové

Dalším ekologickým a velmi ekonomickým způsobem, jak si pořídit stylový outfit, je upcyklace neboli přešívání starých kousků na nové. Dřív jste k tomu potřebovali něčí šikovné ruce (nejčastěji svoje vlastní), dnes už ale narazíte i na lokální módní tvůrce, kteří si svou image postavili právě na upcyklaci. A jelikož v takovém případě platí, že co kousek, to originál, není divu, že jde upcyklovaný textil s designérskou vizí na dračku. Pusťte se do šití i vy!

10 kg

10 kg

Přibližně tolik textilního odpadu ročně vyprodukuje každý obyvatel Česka. Z toho více než 90 procent končí bez užitku na skládce. Vyplývá to z dat Ministerstva průmyslu a obchodu, konkrétně z dokumentu Politika druhotných surovin ČR pro období 2019–2022. A teď si představte to množství spotřebované vody, energie a lidské práce, které takto přijde vniveč, a přičtěte k tomu vyprodukované emise! Je-li vaše oblečení v kondici, snažte se ho poslat do dalšího kola. Řešením mohou být i sběrné kontejnery na textil, odkud oblečení putuje potřebným.

ZDROJ: časopis Vlasta, https://www.mpo.cz/cz/prumysl/politika-druhotnych-surovin-cr/

Související články