Pokusům o znehodnocení byl obraz v hodnotě 750 milionů dolarů, což je v přepočtu neuvěřitelných 17,3 miliardy korun, vystaven v minulosti hned několikrát. Před třinácti lety na něj návštěvník hodil hrneček, v 50. letech ho pak útočník polil kyselinou sírovou. A v roce 1911 Monu Lisu dokonce ukradli. Zlodějem byl místní zasklívač obrazů Vincenzo Peruggia, který Monu Lisu vyřízl z rámu a odnesl si ji domů pod svým zaměstnaneckým pláštěm. V úmyslu měl dílo odvézt zpět tam, kam patří – do Itálie. Právě tam totiž tento unikát v letech 1503–1506 během Da Vinciho pobytu ve Florencii vznikl. Svůj lup pečlivě ukryl a po dvou letech, až nabyl dojmu, že se situace trochu uklidnila, zkusil obraz nabídnout florentskému obchodníkovi s uměním. Ten obraz odkoupil a zároveň vše nahlásil policii. Vykutálený zlodějíček byl poté odsouzen k sedmi měsícům vězení a Mona Lisa v lednu 1914 převezena zpět do Louvru, kde je do dnešního dne pečlivě střežena.

Od té doby musí každý návštěvník projít bezpečnostním rámem a ochranka šacuje příruční tašky a kabelky všech příchozích. Otázkou tedy zůstává, jak může někdo do galerie propašovat v batohu dort se šlehačkou a puget růží, jako se to stalo nyní? „Zní mi to neskutečně, ale muž převlečený za starou dámu vyskočil z invalidního vozíku a pokusil se rozbít ochranné sklo Mony Lisy. Poté potřel sklo dortem a házel kolem sebe růže, než ho zkrotila ochranka. Když ho vyváděla, křičel: „Myslete na Zemi! Lidé ničí tuhle planetu!“ podělil se o bizarní zážitek na Twitteru svědek incidentu, během něhož naštěstí drahocenná malba nebyla poničena. Jak se zdá, chybička v bezpečnosti se může vloudit kamkoli. Třeba i do nejnavštěvovanějšího muzea na světě.

Kdo je ve skutečnosti Mona Lisa?

Kdo je ve skutečnosti Mona Lisa?

Asi nejpravděpodobnější se dosud zdá teorie, že osoba z obrázku je třetí manželka florentského obchodníka s hedvábím Franceska del Gioconda, známá jako Lisa. Spekuluje se však i o vévodkyni Isabelle Aragonské, manželce milánského vévody Beatrice D’Este, pro jehož dvůr Leonardo na konci 15. století pracoval, či milence vévody Giuliana de’Medici Pacifici Brandani, která zemřela při porodu. Právě její památeční portrét si měl dle historiků vévoda u malíře objednat. Jenže co když na nás z obrazu po staletí shlíží muž? S domněnkou, že je tvář podobou Leonardova učedníka a milence Giana Giacoma Caprottiho, zvaného též Il Salaí, ve Francii pak Mon Salai, přišel italský vědec Silvano Vincenti. Je opravdu náhoda, že přesmyčkou milencova jména dostaneme Mona Lisa? Mladým gayem jsou ostatně inspirována i další Leonardova díla – například obraz svatého Jana Křtitele anebo socha v životní velikosti v Miláně. Nabízí se ale i možnost, že se jedná o autoportrét samotného da Vinciho. Dnešní technologie umí nakouknout pod velké množství barevných vrstev, a tak se ukázalo, že původní postava, kterou se Leonardo snažil zvěčnit, měla vousy. Ty následně přemaloval. Ale jak, když olejomalba nevykazuje žádné stopy štětcem? Obraz ukrývá nespočet tajemství…

Zdroj: louvre.fr twitter.com opojisteni.cz