Chystáte se k moři? Budete si užívat sluníčka naplno? Pak si kromě opalovacích krémů, osušky a plavek přibalte do kufru raději dvoje sluneční brýle – znáte to, někde je první den zapomenete a jste nahraná… Užijete také slamák, pareo, žabky a spoustu lehkých hadříků. A zmiňovaný kufr? Ten je alfou a omegou pohodlného cestování.

Zavazadlo

Do letadla se vám bude hodit příruční palubní kufřík, který se vejde do horní přihrádky a splní tak požadované rozměry a hmotnost. Na prodloužený víkend postačí, ovšem chystáte-li se na delší pobyt venku, pořiďte si skořepinový kufr na kolečkách s vychytaným vnitřním uspořádáním. Moderní kufry mívají zámek se systémem TSA, který lehce odemknete pouze vy a letištní kontrola.

Volte lehké nemačkavé materiály

„Není nic horšího než si na dovolené otevřít kufr a místo složených trendy kousků najít jen hromadu zmačkaného oblečení. Volte proto spíše lehké a nemačkavé materiály, a pokud přece jen trváte na kousku, který nejspíš po cestě ze zavazadla vyndáte pokrčený, mám pro vás tip! Takový kus oblečení si dejte na ramínko a vemte si jej s sebou do koupelny, až se půjdete sprchovat. Pára v místnosti by měla vše napravit,“ radí módní expertka Mária Padová. „Podprsenky, plavky a další choulostivé věci je užitečné zabalit do menších samostatných sáčků, aby se spony nebo jiné háčky nezamotaly anebo nevytvořily zbytečné dirky.“

Do hor přibalte trekové boty a funkční větrovku

Vyrážíte-li na akční dovolenou, kde nebude nouze o horské treky, nezapomeňte na kvalitní obuv a nepromokavou větrovku, ač se zdá být léto parné, v horách se počasí mění během pikosekundy. Chce to tedy více funkčních vrstev, nějaký ten batoh se spoustou vychytávek a možná i trekové hole. Na cesty po světových metropolích přibalte kromě pohodlných vycházkových bot i nějaké party šaty a střevíčky na podpatku, kdo ví, třeba budete mít příležitost zúčastnit se nějakého fajn večírku. Tak abyste ve světě nedělala ostudu!

Zacíleno na pláž

Aktuální kolekce plavek hrají všemi barvami. K opálené pokožce se vyloženě hodí neonky a pastelové tóny, ale pokud si na ně vzhledem k věku nebo proporcím netroufáte, nic nezkazíte „malými černými“ nebo klasikou s geometrickými potisky, které navíc pomůžou křivky vyrýsovat. Hitem jsou také kousky v neutrálních zemitých tónech v safari stylu. Ale nosí se i květinové, tropické nebo zvířecí vzory. V módě se zabydlely s vysokým pasem a stále oblíbenější jsou také tankini a plavkové sukně, takže ani baculky nepřijdou u vody zkrátka. Večer stačí přes plavky natáhnout šaty s prostřihy, lehoučkou sukni nebo šortky, přes ramena přehodit letní sako nebo pléd a hurá do přímořského baru!

Něco přes…

Kromě plavek nesmíte zapomenout na pohodlné a vzdušné šaty i jiné typy plážového oblečení. Ideální na dovolenou jsou lehoučké kaftany, kimona, bavlněné plážové sukně až na zem a maxi šaty, které využijete i na procházky po místních památkách. „Takový přehoz má hned několik výhod. Je skladný, takže si můžete dovolit sbalit více než jeden kus. Ráno si ho hodíte do plážové tašky a v průběhu dne vám poslouží, pokud si odskočíte od opalování na oběd do restaurace nebo na svačinu do hotelového lobby,“ říká Mária Padová.

Stylistka a módní návrhářka Klára Klempířová navrhla kolekci multifunkčních kaftanů, díky kterým se může každá žena cítit jako bohyně. „Prvotním účelem je nosit kaftan v létě přes plavky. Protože je vyroben z nemačkavého materiálu, na cestách se vám v kufru nezmačká. Další uplatnění pak nadchne ženy, které mají rády společnost. Když ho přehodí přes úzké šaty, vznikne fantastický party look,“ říká stylistka Klára.

… a něco na nohy

Dovolenou dopřejte i svým nohám a ke střevíčkům na podpatku přibalte do kufru pohodlné žabky, komfortní pantofle nebo nízké sandálky. Protože boty zabírají v zavazadle spoustu místa, řiďte se pravidlem – jeden pár bot na tři outfity. Na cestu do cílové destinace si obujte tenisky, které jsou objemnější. Tím si zajistíte více místa pro večerní nebo jiné boty. Ideálně se vyhněte závratně vysokým podpatkům ve prospěch dalšího páru pantoflí, sandálů či balerín. Ty lze skvěle nakombinovat do outfitu s dlouhými kalhotami.

Ještě klobouk a hurá na letiště

Nezapomeňte na pokrývku hlavy, takový dovolenkový úpal může chvíle oddychu pěkně zkomplikovat. V prázdninové výbavě by vám neměla chybět ani prostorná letní taška, do které ukryjete všechny plážové nezbytnosti. Na procházky mimo pláže zase využijete menší univerzální kabelku z přírodních materiálů.

Zdroj:

ZDROJ: Vlasta.cz, Factcool.cz, Klaraklempirova.com