Rybízová bublanina
Suroviny:
- 20 g másla (na vymaštění)
- 140 g cukru
- 4 žloutky
- citronová kůra
- vanilka
- 140 g mandlí
- 60 g strouhanky
- 4 bílky (na sníh)
- 250 g rybízu
Postup:
V míse dobře utřeme žloutky, cukr, citronovou kůru a tlučenou vanilku. Přidáme oloupané mleté mandle, strouhanku a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Těsto vlijeme do vymaštěné remoskové mísy, posypeme ovocem a pečeme asi 35 minut. Podle chuti můžeme posypat práškovým cukrem.
Koláč v závoji
Suroviny:
- 400 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 250 g másla
- 1 sáček vanilkového pudingu
- 6 žloutků
- 1/2 prášku do pečiva
- 300 g krupicového cukru
- 300 g rybízu (malin, borůvek)
- 6 bílků
Postup:
V míse smícháme mouku, práškový cukr, pudingový prášek, prášek do pečiva, přidáme změklé máslo a žloutky. Vypracujeme těsto, rozválíme, vložíme do remosky a pečeme dorůžova asi 10 minut. Připravíme si pevný sníh ze 6 bílků, do kterého postupně přidáváme krupicový cukr. Do hotového sněhu opatrně vmícháme rybíz. Na upečené těsto naneseme pravidelně sníh s ovocem a necháme znovu péci dozlatova 5-8 minut.
Míša řezy
Suroviny:
Těsto:
- 2 vejce
- 1 máslo
- 200 g hladké mouky
- 40 g kakaa
- 250 g práškového cukru
- 250 ml mléka
- 1 prášek do pečiva
Náplň:
- 2 balíčky tvarohu
- 1 hera (nebo máslo)
- 150 g cukru
Postup:
Z uvedených přísad utřeme těsto a dáme do vymazané a moukou vysypané remosky. Pečeme asi 35 minut. Necháme vychladnout.
Tvaroh, tuk a cukr utřeme dohladka a náplní potřeme dort. Můžeme přidat i rozinky namočené v rumu. Zvolna rozpustíme čokoládu na vaření a ozdobíme podle vlastní fantazie.