Ne každý zažívá ASMR, ale ti, kteří ano, ho popisují jako příjemné mravenčení, které začíná na temeni hlavy a často pak putuje podél páteře až do končetin. Tento proces provází pocity blaženého uvolnění a ospalosti. No ano, tak trochu se to vážně podobá orgasmu při milování.

Ovšem pozor, ne každý, komu běhá mráz po zádech při poslechu dojemné hudby, zažívá ASMR. Spousta lidí si symptomů, které ASMR provázejí, všimnou nejdříve v mladém věku, třeba ve chvíli, kdy jim někdo věnuje velkou osobní pozornost.

Mravenčení nebo chvění

A jak zjistit, že právě prožíváte mozkový orgasmus? Podle odborníků si musíte cíleně uvědomovat, zda míváte zimnici nebo pocit chvění v reakci na určité konkrétní podněty. Jestli příjemné pocity špendlíků zažíváte, když něco slyšíte, vidíte, čicháte nebo se někoho dotýkáte, pak hurá, pravděpodobně ASMR zažíváte.

Mezi nejběžnější spouštěče, které reakci ASMR vyvolávají, patří situace, doteky nebo zvuky. Orgasmus mozku tedy můžete zažít při žvýkání, hře s vlasy, masáži, otáčení stránek v knížce (potvrzuji, funguje to!), šeptání, škrábání nehty po proutěném košíku, ale třeba i při zkoušení lodiček v obchodě s obuví, u kadeřníka nebo odbavování na letišti. Nikdo nejsme stejný, takže různí lidé mají různé spouštěče a ASMR zažívají s různou intenzitou.

Reálný svět i virtuální

Mozkový orgasmus lze navodit nejen v reálném světě, ale také v online prostředí. Na YouTube najdete tisíce videí, které vás údajně snadno dovedou až k ASMR. Z ASMR se stala doslova virální touha a pro ty nejzapálenější „asmrtisty“ se z toho stala lukrativní práce na celý úvazek. No kdo by nechtěl zažívat mozkový orgasmus každý den.

Navzdory neoficiálním důkazům a velké popularitě, není stále úplně jasné, jak nebo pro ASMR funguje. Někdo je v tom zběhlejší a slastné pocity si navodí téměř okamžitě po kontaktu se spouštěčem, pro jiné je to tak moc nepolapitelná aktivita, s níž si jejich mozek neumí poradit.

Méně úzkosti, více dobré nálady

A proč je fajn pokoušet se o mozkový orgasmus? Výzkumy jsou sice v plenkách, ale neoficiální zprávy o ASMR naznačují některé podobné rysy s „flow“, což je stav intenzivního soustředění a sníženého povědomí o plynutí času, který je často spojen s takovými činnostmi, jako je sport.

Studie zatím zjistily, že ti, kteří aktivně zažívají ASMR, mají méně úzkosti, lepší náladu, jsou všímavější, mají sníženou bolestivost, lépe spí a celkově jsou pozitivnější. Výzkumy taky ukazují, že mozkové orgasmy mají za následek snížené tepové frekvence a zvýšení vodivosti kůže. Pokud tedy toužíte po zlepšení zdravotního stavu, vyhledávejte situace, které ASMR mohou spustit.

Zdroj: https://www.verywellmind.com/what-is-a-brain-orgasm-5092957