Pochutnáváte si pravidelně na mrkvi? Pak děláte jedině dobře. Tahle zelenina, patřící mezi nejznámější a nejrozšířenější druhy, je totiž neuvěřitelně zdravá. Nevěříte? Tak čtěte:

1. Snižuje hladinu cholesterolu a riziko vzniku srdečních nemocí

Právě vysoký cholesterol je jedním z rizikových faktorů vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Dle studií ho však může snížit právě pravidelná konzumace karotky, a to až o 11 %.

2. Zpevňuje kosti

Už dávná lidová medicína o mrkvi věděla, že obsahuje vitamín K. Ten má význam nejen pro srážlivost krve, ale především pro zdravý metabolismus cév a zpevňování kostí.

3. Zlepšuje zrak

Věděli jste, že obsažený vitamín A vyživuje oční sítnici, čímž zlepšuje zrak? Pomáhá také při šerosleposti. Vysoký obsah betakarotenu pak snižuje riziko vzniku šedého zákalu.

4. Posiluje imunitu

Na imunitu bychom neměli zapomínat ani v letních měsících, kdy se snadno nachladíme střídáním venkovních parn a vnitřních klimatizovaných prostor. Na posílení obranyschopnosti je ideální čerstvá mrkvová šťáva, která obsahuje stopový prvek selen.

5. Syrová mrkev pomáhá na zácpu, vařená na průjem

Trpíte zácpou? Pak sáhněte po syrové karotce a snězte ji jen tak. Díky obsažené nerozpustné vláknině nebudou mít problémy s vyprazdňováním šanci. Pokud však naopak potřebujete zastavit průjem, mrkev tepelně zpracujte a připravte mrkvové pyré. Uvidíte ten zázrak!

6. Snižuje riziko rozvoje rakoviny

Jste aktivní či odnaučení kuřáci? Pak byste dle studií měli zařadit mrkev do svých jídelníčků jako pravidelnou prevenci rakoviny plic a slinivky břišní. Mrkev totiž obsahuje pektin, který na sebe dokáže vázat až osmdesát procent těžkých kovů z prostředí, čímž chrání organismus před intoxikací některými rakovinotvornými látkami. Příznivý vliv má i betakaroten, a to na snížení výskytu rakoviny hrtanu, jícnu, prostaty, močového měchýře a dělohy.

7. Pomáhá při hubnutí

Kromě vyprazdňování pomáhá obsažená vláknina v mrkvi i s hubnutím. Dodává totiž pocit sytosti a zrychluje metabolismus. Vzhledem k tomu, že mrkev tvoří z 90 % voda, je velmi málo kalorická. Připravit z ní můžete polévku, salát, šťávu nebo upéct zdravý dezert. Přinášíme hned několik inspirací!

Mrkvová roláda se skořicovým krémem

Díky přirozené sladkosti mrkve může recept obsahovat méně cukru. Zdravější je také použití kukuřičné, rýžové a mandlové mouky.

Doba přípravy: 30 minut + chladnutí, pečení 15 minut

Suroviny na 1 roládu:

Korpus:

  • 40 g rýžové mouky
  • 40 g kukuřičné mouky
  • 40 g mandlové mouky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • špetka soli
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • špetka mletých hřebíčků
  • 3 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 hrnky najemno nastrouhané mrkve
  • moučkový cukr na posypání

Skořicový krém:

  • 225 g krémového sýra pokojové teploty
  • 90 g másla pokojové teploty
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • špetka mleté vanilky
  • 1/2 lžičky mleté skořice

Postup:

1. Korpus: Do jedné mísy vsypte všechny suché suroviny a dobře promíchejte. V druhé míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny. Přidejte olej, vanilku, najemno nastrouhanou mrkev a promíchejte. Potom do této směsi zapracujte suchou směs.

2. Těsto vylijte na plech vyložený pečicím papírem a v troubě předehřáté na 190 °C pečte 13-15 minut. Nechte 5 minut vychladnout a potom korpus přikryjte čistým pečicím papírem. Pomocí druhého plechu ho překlopte. Papír odstraňte a korpus zarolujte. Přikryjte ho utěrkou a nechte vychladnout.

3. Krém: Všechny suroviny vložte do mísy a vyšlehejte z nich pevný krém.

4. Vychladlý korpus opatrně rozviňte, potřete ho skořicovým krémem a znovu zarolujte. Roládu dejte aspoň na hodinu do chladničky. Potom ji vyjměte, pocukrujte, nakrájejte a můžete podávat.

Věděli jste o mrkvi, že?

Věděli jste o mrkvi, že?

  • Přestože pochází až z oblasti jižní Asie, už po staletí ji považujeme za národní zeleninu, protože společně s celerem a petrželí patří do svaté trojice našich kořenovek, bez nichž by neexistovala spousta polévek ani třeba svíčková na smetaně.
  • Zářivě oranžová mrkev získala svoji barvu šlechtěním, stejně jako její červené, fialové či žluté varianty, původně byla totiž bílá.
  • Nejoblíbenější oranžovou barvu mrkev získala až díky holandským šlechtitelům v 17. století. Pramáti všech mrkví měla totiž tenký, bílý, nanejvýš nažloutlý kořínek. Také ostatní barevné verze vznikly šlechtěním.
  • Chuťově nejlepší je křehká, sladká a šťavnatá jarní mrkvička, která nepotřebuje žádnou úpravu – jen se zakousnout. Ovšem k tomu patří jedno velké ALE. Přestože nám chutná syrová, k lepšímu využití jejích prospěšných látek (v první řadě betakarotenu) je vhodné ji trochu povařit nebo aspoň nastrouhat a hlavně doplnit tukem, který zlepší vstřebávání důležitých vitaminů.
  • Před uskladněním z mrkve odřízněte nať, protože by z kořenů odčerpala živiny a s nimi křehkost. Pokud je svěží, nať nevyhazujte, ale zpracujte na pesto.

Řezy s mrkvovopomerančovým želé

Řezy hezky ozdobte – třeba kytičkami z marcipánu.

Doba přípravy: 40 minut, pečení 15 minut, chlazení 4 hodiny

Suroviny na 1 plech (o velikosti 25 x 35 cm):

Těsto:

  • 4 vejce
  • 180 g jemného cukru krystalu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 80 ml oleje
  • 150 g najemno nastrouhané mrkve
  • 200 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 40 g mletých mandlí
  • 2 lžíce pomerančového likéru

Jogurtový krém:

  • 6 plátků želatiny
  • 500 g bílého smetanového jogurtu
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 250 ml smetany na šlehání

Želé:

  • 6 plátků želatiny
  • 200 ml mrkvové šťávy
  • 400 ml čisté pomerančové šťávy
  • 100 g cukru krystalu

Postup:

1. Těsto: Vejce s cukry vyšlehejte do husté pěny, přidejte olej, mrkev, mouku smíchanou s kypřicím práškem a mandlemi a dobře promíchejte. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a v troubě předehřáté na 175 °C pečte asi 15 minut. Upečený plát nechte vychladnout. Pak opatrně stáhněte papír a dejte zpět na plech vyložený čistým papírem. Plát těsta pokapejte pomerančovým likérem.

2. Krém: Plátky želatiny namočte do studené vody a nechte nabobtnat. V jogurtu rozpusťte oba cukry. Z plátků želatiny vyždímejte přebytečnou vodu, rozpusťte pomocí teplé vodní lázně, přidejte 4 lžíce oslazeného jogurtu a promíchejte. Želatinovou hmotu smíchejte se zbylým jogurtem. Nakonec vmíchejte vyšlehanou smetanu. Krém dejte na 10 minut do chladničky. Vychlazený krém natřete na upečené těsto a dejte znovu na hodinu do chladničky ztuhnout.

3. Želé: Plátky želatiny namočte do studené vody a nechte dle návodu na obalu nabobtnat. Mrkvovou šťávu smíchejte s pomerančovou, přidejte cukr a rozpusťte. Z plátků želatiny vyždímejte přebytečnou vodu a rozpusťte pomocí teplé vodní lázně. Želatinu nařeďte trochou šťávy, pak celé nalijte do zbylé šťávy a dobře promíchejte. Když začne želé tuhnout, nalijte ho na krém a dejte aspoň na 3 hodiny ztuhnout.

Mrkvové buchty

O mrkvové náplni do buchet jste ještě neslyšeli? Zkuste a uvidíte, že se stane stálicí vašeho repertoáru.

Doba přípravy: 40 minut + kynutí asi 80 minut, pečení 25–30 minut

Suroviny na asi 20 kusů:

  • 30 g droždí
  • 100 g cukru krupice
  • 250 ml vlažného mléka
  • 2 žloutky
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 30 g rozpuštěného másla a 3 lžíce rumu na potření

Mrkvová náplň:

  • 2 lžíce másla
  • 500 g najemno nastrouhané mrkve
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • kůra a šťáva z 1 pomeranče
  • hrst nasekaných brusinek

Postup:

1. Těsto: Připravte kvásek – smíchejte droždí, 1 lžíci cukru a polovinu vlažného mléka. Misku přikryjte a nechte na teplém místě vzejít kvásek.

2. Kvásek přelijte do větší mísy, přidejte zbylé mléko, žloutky, mouku a sůl. Vypracujte hladké těsto, přikryjte ho a na teplém místě nechte kynout asi 45 minut.

3. Mrkvová náplň: V pánvi rozpusťte máslo, přidejte mrkev, cukr, skořici, pomerančovou šťávu a poduste doměkka. Nakonec přidejte nastrouhanou pomerančovou kůru a brusinky. Promíchejte a nechte vychladnout.

4. Vykynuté těsto přesuňte na pracovní plochu, rozdělte na 20 částí a vytvarujte kulaté placky. Na každou vložte část mrkvové náplně a těsto kolem ní pečlivě uzavřete, aby vám při pečení z buchty náplň nevytekla. Buchty potřete rozpuštěným máslem a spojem dospod je vyrovnejte do vymazaného pekáče. V něm je nechte ještě 20 minut dokynout. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 25–30 minut.

5. Ještě teplé buchty potřete rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Podávejte poprášené cukrem.

Mrkvovorozinkové sušenky

Vláčné mrkvové těsto vonící po skořici, vanilce a muškátu doplňuje krém s chutí javorového sirupu.

Doba přípravy: 30 minut, pečení 15 minut

Suroviny na asi 15 kusů:

Sušenky:

  • 115 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 50 g cukru
  • 1/2 lžičky mleté vanilky
  • 1 vejce L
  • 130 g ovesných vloček
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 120 g najemno nastrouhané mrkve
  • 40 g rozinek
  • mléko na zředění (dle potřeby)

Krém:

  • 225 g krémového sýra (např. Philadelphie)
  • 80 ml smetany na šlehání
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 3–4 lžíce moučkového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Postup:

1. Sušenky: Troubu předehřejte na 170 °C a plech vyložte pečicím papírem. V míse vyšlehejte máslo pokojové teploty s cukry do pěny. Přidejte vanilku, vejce a opět dobře prošlehejte. Vsypte vločky, mouku, skořici, sodu, sůl, muškátový oříšek a dobře promíchejte, ale nepřešlehejte. Nakonec vmíchejte mrkev a rozinky. Pokud je těsto příliš tuhé, přilijte lžíci mléka.

2. Lžící tvořte na plech kopečky a pečte 9–11 minut dozlatova. Potom vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout.

3. Náplň: V míse vymíchejte všechny suroviny do nadýchaného krému. Naplňte jím cukrářský sáček a postupně vždy dvě sušenky pomocí krému slepujte k sobě.

Pomerančovomrkvový chlebíček

Spojení nenápadné mrkve a výraznějšího pomeranče spolu s ořechy vytvoří nezapomenutelný moučník.

Doba přípravy: 25 minut + chladnutí, pečení 50 minut

Suroviny na 1 chlebík (asi 12 plátků):

Chlebíček:

  • 240 g najemno nastrouhané mrkve
  • 180 g hladké mouky
  • 50 g lískových oříšků
  • 50 g mletých mandlí
  • 3 vejce
  • 150 g másla
  • 130 ml pomerančové šťávy
  • 100 g hnědého cukru
  • špetka kardamomu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • kůra z 1 pomeranče
  • 1 balíček kypřicího prášku
  • špetka soli

Sirup:

  • 100 ml pomerančové šťávy
  • 2-3 lžíce citronové šťávy

Poleva:

  • 200 g moučkového cukru
  • 2 lžíce pomerančové šťávy

Postup:

1. Sirup: Šťávy vlijte do kastrůlku, zredukujte je na třetinu a pak nechte vychladnout.

2. Troubu rozehřejte na 180 °C a formu na biskupský chlebíček vyložte papírem.

3. Chlebíček: V míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny a po jednom zašlehejte vejce. Přidejte pomerančovou šťávu i kůru, nastrouhanou mrkev, mouku, kardamom, skořici, kypřicí prášek a promíchejte. Nakonec vsypte nasekané lískové oříšky a zamíchejte. Hmotu vylijte do připravené formy a pečte 45–50 minut. Dle potřeby si propečenost ověřte testem špejlí.

4. Ještě teplý chlebík polijte pomerančovým sirupem a nechte vychladnout.

5. Poleva: V misce smíchejte cukr s 1–3 lžícemi pomerančové šťávy, aby vznikla hladká poleva. Vychladlý chlebík přelijte polevou a ozdobte kolečky pomeranče. Po zatuhnutí můžete krájet a podávat.

Zdroj: vlasta.cz časopis Vlasta kucharidodomu.cz