Přestože jsou muškáty všudypřítomné a leckdo by si pomyslel, že jde o „echt“ českou kytku, pocházejí z Jižní Afriky. V Evropě se ocitly až v 17. století, ale opravdu už dávno patří k tradiční české venkovské idyle a milovaly je již prababičky. Spousta současníků se k téhle retro kytce navíc vrátila potom, co na cestách alpskými zeměmi viděla tamní krásné dřevěné domy, které zdobí „přetékající“ kultivary pelargonie štítnaté. Dneska máme většinou muškáty na oknech a balkónech, ale mohou být i ozdobou květinových záhonů, tak na ně nezapomeňte při jejich plánování.

Čtěte také

Na základ můžete připevnit dekorace čistě přírodní nebo si pomoci i koupenými.

Čtěte také

Jarní věnec: Vyrobte si doma dekoraci na dveře, použijte proutky břízy nebo vrby

Zimu rády nemají

Pravda ale je, že ozdobné kultivary muškátů není až tak snadné dlouhodobě pěstovat, jak se říká, pokud je chcete mít opravdu pěkné. Pelargonie totiž nesnáší zimu a jsou citlivé i na podmínky přezimování v prostorách, kam je před mrazem schováte. Tam sice musí být chladno, ale zároveň místnost nesmí promrzat. Jenže botanický skleník nebo zámeckou oranžérii, které by na to byly ideální, doma opravdu každý nemá. Zkušení pěstitelé si však nakonec dokážou poradit a řešením bývají různé garáže a suterény nebo prostě vybudování malého skleníčku. Jestli ale opravdu na přezimování vhodný prostor nemáte, můžete příště zkusit rostliny postavit uvnitř bytu na parapety, pod nimiž nejsou zapnuté radiátory. Pak je ale nutné je dál zalévat i hnojit. Přezimovat můžete koneckonců i pouhé řízky pelargonií, což šetří místo, a v nové sezóně z nich opět vypěstujete rostliny.

Čtěte také

O Annie se psalo v novinách všech zemí, kterými projela.

Čtěte také

Annie Londonderry: První žena, která dokázala objet svět na kole. Za 15 měsíců

Ošmikat a zalít malinko

Na zimu se rostliny ukládají nesestříhané, čas na zmlazení nastává až koncem února. Jestli jste to ale letos nějak prošvihli, ještě to stihnete, pokud už rostliny nezačaly bujně růst. Odstřihněte jim odumřelé výhonky a ostatní zkraťte, stačí asi na patnáct dvacet centimetrů. Zkontrolovat můžete i kořeny a ty dlouhé taky zkrátit. Nejlepší by bylo dát jim rovnou čisté truhlíky s novým substrátem pro muškáty, jestli chcete, aby vypadaly k světu. Nebo jim aspoň z nového substrátu udělejte svrchní vrstvu. Pak je přeneste do teplé místnosti a začněte zalévat, nejdřív opatrně, aby se nepřemokřily. To totiž muškáty nesnášejí.

Čtěte také

Mezinárodní muzeum tapiserií najdete na Rue Williams-Dumazet, samozřejmě v Aubussonu.

Čtěte také

Francouzské gobelíny: Drahocenné koberce dokáže v Česku opravit jediná dílna

Zalévejte je vždycky až po oschnutí, protože vodu sice potřebují, ale zároveň nechtějí provlhlou hlínu kolem kořenů. Pokud je rostlina přemokřená, raději ji vyklepněte z květináče nebo z truhlíku a vysušte přebytečnou vodu papírovými utěrkami. Potřeba je hlídat i to, aby měly rostliny dost místa, protože jinak se zbytečně vytahují vzhůru. Rostou-li příliš nahusto, zamokříte při zálivce listy víc, než je vhodné. Pak se na nich objevuje plíseň a další choroby, což se obvykle projeví žlutými nebo nahnědlými skvrnami. Takové listy odstraňujte.

Než dáte muškáty ven úplně, ocení krátkodobé umístění na světlejším a teplejším místě uvnitř domu.

Kniha pro fanoušky

Jestli muškáty vážně milujete, potěší vás novinka, kterou připravila botanická zahrada v Praze-Tróji, která je v jejich pěstování přebornicí. Její kurátorky Alena Nováková, Jarmila Skružná a Eva Smržová, které o tamní jedinečnou sbírku pečují, se v nové knize Pelargonie vydávají po stopách nejen těch, které známe z našich zahrad a truhlíků. Publikace vás provede rozmanitým světem rodu Pelargonium, dozvíte se, jak je pěstovat, jak o ně pečovat a jak je množit. Knihu koupíte v botanické zahradě nebo na www.botanicka.cz.

 

 

Čtěte také

Becherovka se v posledních letech podávala podobně jako jiné destiláty i s pomerančem

Čtěte také

Poslední nositelkou tajemství rodiny Becherů byla dívka Hedda