Poloha při usínání ovlivňuje nejen kvalitu vašeho spánku, ale může opravdu i věštit nadcházející rozchod. Vyplývá to z výsledků britské studie, kterou si zadal poměrně netradičně výrobce matrací.

Společnost jménem The Dozy Owl (Ospalá sova) využila svých zákaznických kontaktů a zeptala se deseti tisíc rozvedených lidí na jejich spánkové návyky s bývalým partnerem. Většina otázek směřovala na to, v jaké pozici usínali a spali. Účastníci vybírali z nabízených odpovědí.

Z výsledků lze vyčíst, že existují tři pozice, které se nejčastěji objevovaly v odpovědích rozvedených účastníků výzkumu. Z toho se dá vyvodit, že signalizovaly rozpoložení partnerů těsně před rozchodem.

Velká lžička

První pozice je ta, kdy je žena takzvaná velká lžička a muž malá. Tedy oba leží na boku, ona za ním a objímá ho zezadu. V této pozici usínalo 86 procent dotázaných. Druhá pozice byla zastoupena u 82 procent zúčastněných – oba partneři při ní opět leží na boku a ten vzadu má nohu položenou na tom vepředu. A třetí nejčastější pozice, popsalo ji 78 procent účastníků studie, je zády k sobě. U té je aspoň na první pohled jasné, že nikdo nechce intimitu a nehodlá s tím druhým komunikovat. Ale proč ty první dvě?

Pozice lžiček je většinou znakem láskyplného vztahu, pokud je ale vzadu muž a objímá ženu, které tak dává pocit bezpečí. Pokud je vzadu žena a muže objímá, pak je to buď výjimka, nebo se snaží získat aspoň trochu intimity od partnera, který je už mentálně na odchodu. To samé platí o pozici, kdy má jeden z partnerů přehozenou nohu přes druhého. To je poměrně nepohodlné pro oba a značí to dominanci ze strany toho, kdo má nohu nahoře. Omezuje tak pohyb svého protějšku a drží si ho u sebe, i když ten už nechce.

Zády k sobě

A jaké tři pozice byly naopak nejméně časté, takže se dá říct, že pro budoucnost vztahu věští poměrně zářivé zítřky? První je obličejem k sobě a v objetí. To je tutovka. Takhle usínalo jen 19 procent rozvedených účastníků studie. Spí takhle páry, které si chtějí být blízko a zároveň z lásky tolerují chrápání nebo noční dech.

Druhou pozicí spokojených partnerů je sice zády k sobě, ale s dotykem. Kdo potřebuje v noci cítit teplo partnerova těla, i když je k němu zády, ten určitě nemyslí na rozchod. Třetí nejoblíbenější pozicí těch spokojených bylo obličejem k sobě, bez objetí. Takhle usnete, když si třeba ještě nějakou dobu povídáte…

Berte tuto studii s nadsázkou, přece jen si ji zadali výrobci matrací, ale když nic jiného, aspoň víme, jak většinově usínají lidé, jejichž manželství se nevydaří – ať už z jakéhokoliv důvodu. A jestli usínáte v jedné z vyjmenovaných pozic, zkuste to dnes večer změnit nebo zjistit, co vás nutí se od partnera v noci izolovat. Výjimku tvoří ti, kteří sdílí lože s výrobcem nadměrného hluku či jiných efektů. V takovém případě nejde o lásku, ale o přežití.