Ždárský zámek má pro děti hned dvě lákadla – pro ty starší, řekněme od sedmi osmi let výše, je to Muzeum nové generace, pro ty mladší letní zámecké prohlídky. Ty se konají vždy v pondělí, středu a pátek od deseti hodin dopoledne a rozhodně má smysl se na ně zarezervovat předem.

Do baroka, do historie

Zámecké lektorky děti, jejich rodiče nebo prarodiče pozvou do historie. „Při procházce zámkem se přesuneme do období baroka a poznáme tehdejší povolání. Ukážeme si, co měl na starost podkoní, kuchařka, sadař nebo sochař. Nahlédneme opět do různých zámeckých zákoutí, prohlídku si zpestříme různými aktivitami a děti si také odnesou něco na památku,“ popisuje program letních prohlídek Martina Schutová, vedoucí zámeckého lektorského oddělení. Prohlídky jsou pro děti plus minus od čtyř let výše.

Muzeum nové generace Žďár nad Sázavou vypráví příběh zdejšího areálu, ale způsobem, díky němuž dětem vůbec nedojde, že se učí zeměpis a dějepis. Zdejší expozice získala ocenění Živa award za nejkreativnější muzeum ve střední Evropě a v roce 2018 bylo muzeum zařazeno na 2. místo v kategorii Muzea České republiky ve výběru známého cestovatelského portálu TripAdvisor. Na místě rychle pochopíte proč.

Dlouhé texty a popisky? Ani náhodou. Vše důležité se dozvíte z audioprůvodce se sluchátky, v nichž uslyšíte dialog malého děvčátka z dnešní doby a dávného mnicha z cisterciáckého kláštera, kteří jsou průvodci návštěvníků. Že se muzeum věnuje jen zdejšímu regionu? To vůbec nevadí, poutavé je pro všechny – jak se snadno přesvědčíte, děti to rozhodně za minus nepovažují.

Tady se děti těší na další exponát

Kurátoři si pohráli s kontrastem světla a stínů, využívají animací, optických klamů, projekcí a dalších moderních nástrojů, jako jsou multidotykové tabule nebo interaktivní modely. Sahat na exponáty je v tomto muzeu přímo doporučeno, a tak se děti skutečně těší na každý další exponát.

Nechte je vstoupit do temných hvozdů, kde nebojácní mniši ve 13. století vybudovali první klášter. Seznámí se s jedním dnem v životě mnicha, prolistují virtuální kroniku či objeví krásu cisterciáckého umění.

Poté se díky kaleidoskopu přesunou do období prosperity, rozkvětu umění, vědy a architektury v době baroka. Seznámí se s opatem Vejmluvou, výraznou osobností bývalého kláštera, a samozřejmě potkají geniálního architekta Jana Blažeje Santiniho či proniknou do matematických tajů Poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře.

Muzeum nové generace navíc funguje jako klíč k pochopení celého areálu bývalého kláštera – dnešního zámku ve Žďáru nad Sázavou, kostela na Zelené hoře, který je památkou UNESCO, i širokého okolí. Rozhodně doporučujeme prohlídku Po stopách Santiniho, při níž vás průvodce provede celým areálem.

Setkání s géniem

Výjimečná stavba kostela ve tvaru pěticípé hvězdy na Zelené hoře vznikla díky spolupráci opata žďárského kláštera Václava Vejmluvy a architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichela. Představu opata o chrámu, v němž měl mít hlavní úlohu obrazec hvězdy, přetavil do působivé podoby, s využitím křesťanské i kabalistické nauky. Nám to dneska už tak možná nepřijde, ale ve své době to byl zcela mimořádný počin. Tehdy se kostely stavěly úplně jinak.

V srpnu ve Žďáru navíc nabízejí komentované prohlídky zdejších zahrad. Organizátoři slibují nevšední zážitek díky originálním květinovým instalacím na téma Pohled na čas. I když přijdete v době mimo tyto prohlídky, zahrady si užijete.

Každý, kdo někdy vkročil do zahrad, dosvědčí, že tu panuje opravdu nevšední atmosféra. Na jedné straně jste na dosah mnichům cisterciákům a jejich rajskému dvoru, kde se i v dnešní době pěstují bylinky a květiny podle tradic konventní zahrady. Na straně druhé vás doslova pohltí úchvatné výhledy přes Konventní rybník, ve kterém se jako v zrcadle odráží Santiniho Zelená hora.

Více informací na https://www.zamekzdar.cz/