Proč je chleba považovaný za takového nepřítele? Lékařka Jasmine Shaikh vysvětluje, že chléb má sice ve srovnání s jinými potravinami, jako je ovoce či zelenina, vyšší obsah sacharidů a nízký obsah živin, jako je vláknina, tuk a bílkoviny. Ale jde o sacharidy komplexní, ty jsou důležitou součástí naší stravy a neměli bychom je vyhazovat z jídelníčku jen proto, že mají špatnou pověst. Chléb není nepřítel ani při hubnutí. Tajemství hubnutí spočívá v konzumaci méně kalorií, než během dne využijete. Jednoduché jako facka. Co přijmete, musíte vydat, a když hubnete, musíte přijmout méně a vydat víc. Ovšem i při hubnutí potřebujete různé druhy plnohodnotných potravin, mezi něž patří i chléb.

Výhody konzumace chleba

Chléb je jedním z nejpohodlnějších, snadno dostupných, chutných a výživných potravin a poskytuje dobrou možnost zasycení u snídaně, oběda nebo večeře. Kromě toho zvyšuje hladinu serotoninu v mozku, což je látka, která pomáhá potlačit chutě i zlepšit náladu. Signalizuje mozku, že jste s jídlem spokojení. Serotonin taky pomáhá při kontrole porcí a zabraňuje konzumovat více kalorií. Nesmíte jíst ale chleba v nadměrném množství. A taky je nutné vybírat vhodný chléb.

Bílý chléb versus celozrnný

Často obsahuje značné množství přidaného cukru. Má vysoký glykemický index a může tedy způsobit výkyvy hladiny cukru v krvi. Konzumace dvou krajíců bílého chleba (asi 120 gramů) denně je podle odborníků spojena se 40procentním zvýšeným rizikem přibírání na váze a obezitou. Vědci zjistili, že bílý chléb a bílá rýže, mají za následek zvyšování břišního tuku. Bílému pečivu je tedy vhodné se vyhnout. Celozrnný chléb obsahuje více bílkovin, vlákniny a vitaminů ve srovnání s bílým pšeničným chlebem. I když i celozrnný chléb má vyšší glykemický index, je bohatý na mikroživiny a při konzumaci poskytuje dostatek energie k provádění pohybové aktivity.

Nejlepší je kváskový!

Podle odborníků je nejzdravější ten, který je vyroben z celozrnné mouky ideálně žitné a kvašený třífázovým dlouhým kvašením (to znamená, aktivace kvásku, rozkvas a kvašení). Jak říká Hana Pávková Málková ze STOBu, žitná mouka, v lepším případě celozrnná, je sama o sobě nutričně hodnotnější než bílá pšeničná. Další výhodou je kvásek, kdy dochází k procesu fermentace (kvašení), který ovlivňuje výslední složení pečiva a přináší s sebou spousty benefitů. Kvásek na rozdíl od droždí obsahuje spousty kvasinek a bakterií, které dodávají chlebu kyselou chuť a umožňují lepší stravitelnost. Droždí obsahuje jen jednu kvasinkovou kulturu, která sice pomůže rychle nakynout, ale už nemá tolik výhod.

Proč je prospěšný

Kromě lepší stravitelnosti a využitelnosti některých prospěšných látek, má také nižší glykemický index a nevychyluje tak moc hladinu cukru. Zasytí tedy na delší dobu. A hodí se i při dietě. Hana Pávková Málková doporučuje ideálně žitný celozrnný kváskový chléb, ovšem nutné je pohlídat si množství. Z hlediska energie vyjde téměř nastejno, jako pšeničný bílý chléb. Důležité je také, s čím chleba jíte. Když si na něj namažete džem, bude výsledný glykemický index mnohem vyšší, než když si dáte na kváskový chleba nějakou bílkovinu, třeba šunku, tvaroh, vejce či sýr a spoustu zeleniny.

Zdroj: Vlasta.cz, https://www.medicinenet.com/can_i_eat_bread_and_still_lose_weight/article.htm, www.stob.cz

Související články