Mysleli jste si, že stačí vynechat přílohy? Bohužel, tak snadné to není
Vynechte přílohy, nejezte knedlíky, brambory ani rýži, nejezte pečivo. Takhle zní pro spoustu lidí mantra, podle níž hodlají zhubnout. Ale je lepší se jí nedržet.
Je fér říct, že pokud vynecháte přílohy, skutečně zhubnete. A to poměrně rychle. Ale nejspíš to nebude mít dlouhého trvání anebo se budete muset smířit s tím, že už se nikdy pořádně nenajíte. Což taky není zrovna dvakrát pěkná vyhlídka.
Doporučení „nejezte přílohy“ vychází ze snahy naprosto omezit sacharidy – pro většinu lidí je přitom zcela dostačující, když se pokusí úplně vynechat sladkosti a na přílohách trochu uberou. I to samo o sobě může přispět k tomu, že začnou hubnout.
Drastické omezení příloh navíc vede k tomu, že člověk se snaží urvat hubnutí hlavně dietou a už se nesnaží cvičit, což je chyba – kdo cvičí, nemusí se tolik omezovat v jídle a hlavně si buduje svaly, které i v klidu spálí více energie než tukové buňky.
Dejte si je i večer
Někteří lidé vynechávají přílohy jen částečně, zejména večer. „Častou chybou je, že lidé v dobré víře, že si díky tomu uhlídají váhu, vynechávají přílohy. Dají si jen salát s masem. Ale i večeře by měla být komplexní. To znamená, že má obsahovat jak sacharidy, tedy například rýži či pečivo, tak zeleninu a bílkoviny,“ říká Karolína Hlavatá, dietoložka spolupracující se společností Vím, co jím.
Pro představu, například u večeře i u oběda by měla třetinu talíře tvořit zelenina, třetinu bílkoviny a zbylou třetinu sacharidy neboli přílohy. Pozor na zrádnost zeleninových salátů – aby mohl skutečně posloužit jako plnohodnotná večeře, musí v něm být maso, sýr nebo vajíčko.
Karolína Hlavatá vynechání příloh zásadně nedoporučuje ani těm, kdo se zrovna snaží zhubnout a tvrdí, že jsou v hubnoucím režimu. Podle ní je stokrát lepší dát si kopeček rýže nebo dalamánek, případně třeba vyloženě dietní bílý jogurt – nikoli smetanový –, než později čelit nočnímu hladu.
Ale samozřejmě není příloha jako příloha – rozhodně byste měli vynechat všechny smažené, ale třeba i chytáky v podobě šťouchaných brambor, které v sobě nezřídka mají více tuků než všeobecně opovrhované hranolky. Rozlišujte i mezi rýží, nemusíte si hned dávat hnědou naturální, ale basmati je lepší než jasmínová, protože zažene hlad na delší dobu.
Zdroje:
www.cookinglight.com/healthy-living/weight-loss/weight-loss-sides