"Mytí rukou mýdlem je nejjednodušší, nejúčinnější a také finančně dostupný způsob prevence mnoha nemocí," potvrzuje Vojtěch Šonka, praktický lékař z Moje ambulance v Praze. Nečistýma rukama můžeme podle něj přenášet velmi nebezpečné viry, bakterie a houby, které mohou způsobit například žloutenku typu A, virová i bakteriální průjmová onemocnění a řadu dalších infekčních onemocnění.

Mytí rukou mýdlem by tak mělo patřit k samozřejmým hygienickým návykům, a to bez ohledu na pandemii. "Měli bychom ho používat, když se vracíme z venku, před jídlem, po vysmrkání nebo také poté, co jsme se dotýkali živých zvířat," nastiňuje příklady použití mýdla Vojtěch Šonka.

Kdy použít desinfekci rukou?

A kdy je třeba použít desinfekci? "Ta se hodí tehdy, pokud navštívíme nemocnici nebo jiné zdravotnické zařízení, a to při příchodu i odchodu. Používá se také, když ošetřujeme nemocného nebo jsme v kontaktu s někým, o kom víme, že by ho mohla jakákoliv infekce vážně ohrozit. Jedná se například o těžce chronicky nemocné lidi," vysvětluje Šonka.

Naštěstí, jak ukázaly výzkumy z posledního roku, pandemie Covid-19 zvýšila obezřetnost k vlastnímu zdraví, v nemalé míře i k osobní hygieně. Víc než 75 procent dotazovaných používá k hygieně rukou jak mýdlo, tak i dezinfekci. Téměř polovina po ní dokonce sáhne i po příchodu domů. Ukázal to průzkum, kterým společnost HARTMANN – RICO oslovila bezmála tisíc respondentů. Přes 40 procent z nich uvedlo, že dezinfekci použije dva až třikrát denně.

"Dezinfekce je bezesporu nenahraditelná například v hromadné dopravě, na úřadech, ale také v nemocnicích, zkratka tam, kde se nemůžeme snadno dostat k vodě a mýdlu. V těchto případech je rozumné použít ji jak při příchodu, tak i na odchodu," myslí si Šonka.

„Ačkoliv jsme jedním z hlavních světových výrobců dezinfekce, vždy ji, vedle zdravotnických zařízení, doporučujeme především tam, kde není tak jednoduché umýt si ruce vodou a mýdlem nebo je nutné dočasně zvýšit standard hygieny rukou, například když má někdo v domácnosti infekční onemocnění,“ potvrzuje Petr Havlíček, který je ve společnosti HARTMANN – RICO za oblast dezinfekce zodpovědný. Pouhých 20 vteřin spolu s mýdlem a vodou postačí k účinné prevenci.

O Světovém dni mytí rukou

O Světovém dni mytí rukou

Globální den mytí rukou existuje od roku 2008 a koná se každoročně 15. října. Je zaměřen na všechny dospělé a děti, ale zejména na všechny školy, domovy důchodců, nemocnice a všechna další zdravotnická zařízení. Jedná se o mezinárodní iniciativu podporovanou institucemi, jako je Světová banka, UNICEF, Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC/USA) a různé další společnosti.