Větu „jsme to, co jíme“ známe všichni. V tomto případě je však namístě říci „jsme to, co pijeme“. Pravidelné zavlažování organismu je důležité, ještě důležitější je ovšem to, jaké nápoje konzumujeme. Pokud za jeden den vypijeme dva litry slazené limonády a dovršíme to třemi velkými šálky kafe, je to horší, než kdybychom vypili pouze litr neperlivé vody. À propos, když už jsme u vody, právě tuto tekutinu bychom si měli dopřávat co nejvíce, což znamená alespoň dva litry denně, v parném počasí ještě o litr více. Kromě vody však můžeme v horkých letních dnech bez obav sáhnout i po dalších nápojích…

Zelená káva pro štíhlou linii

O pozitivních účincích zelené kávy při redukci váhy a na celkové zdraví člověka toho bylo napsáno již mnoho. Nepražená zelená káva obsahuje fenolické sloučeniny, což jsou antioxidanty, které společně s kofeinem pomáhají snižovat vstřebávání cukru a zabraňují tak, aby se nadbytečný cukr v našem těle měnil v tuk. To vede nejen ke snadnějšímu shazování nadbytečných kilogramů, ale také ke snížení rizika cukrovky.

Mrkvová šťáva pro krásnou pleť

Čerstvě vylisovaná karotková šťáva je elixírem zdraví pro celou rodinu. Obsahuje vitaminy a minerály, které mají blahodárné účinky na pokožku, vlasy a nehty, což ocení zejména ženy. Dětem pomůže s trávením, posílí jejich zrak a zlepší funkci nervového systému. No a pánové, kteří si sem tam rádi dají skleničku rumu nebo whisky, by si ji měli dopřát, protože regeneruje játra a čistí je od tuků a toxinů.

Mléko pro silné kosti

Z hlediska výživy není mléko nápojem, ale potravinou. Přesto jsme ho sem zařadili, protože většina z nás ho vzhledem k tekuté formě jako nápoj vnímá. Mléko obsahuje bílkoviny a vápník, které jsou klíčové pro zdravé a silné kosti, a mléčný cukr, který příznivě podporuje činnost mnoha druhů střevních mikroorganismů.

Šťáva z granátových jablek čistí tělo

Granátové jablko je efektivním antioxidantem, který zabraňuje usazování škodlivých volných radikálů v těle. Mimo to vyrovnává kyselé prostředí v žaludku a čistí střeva, čímž napomáhá lepšímu trávení, reguluje krevní tlak, podporuje správnou funkci ledvin a brání kornatění tepen.

Jablečný mošt pro klidný spánek

Pokud počítáte ovečky do aleluja, ale spánek je stále v nedohlednu, zkuste zhruba 30 minut před ulehnutím sníst jablko nebo vypít sklenici jablečného moštu. Příčinou špatného spánku bývá pokles hladiny krevního cukru, pokud si však dáte několik doušků přirozeně sladkého jablečného moštu, hladinka krevního cukru zůstane déle na žádoucích hodnotách. Kromě toho mošt obsahuje i hořčík a vitaminy skupiny B, které zklidní nervy, takže usnete raz dva.

Voda pro hydrataci

Náš organismus je tvořen vodou zhruba ze 65 procent. Zatímco bez jídla jsme schopni přežít až neuvěřitelných 60 dní, bez vody bychom nevydrželi ani týden. Pití dvou litrů nezávadné vody denně je pro lidské zdraví zásadní. Pravidelný příjem tekutin udržuje v chodu nejen všechny buňky v těle, významný vliv má také na pevnost a pružnost pokožky a vlasů. Bez dostatečného přísunu vody se zvyšuje riziko vzniku migrén, vyčerpanosti, alergických reakcí i ekzémů.

Zelený čaj proti rakovině

Pokud si každý den vychutnáte jeden nebo dva šálky kvalitního, nejlépe sypaného zeleného čaje, bude vám tělo vděčné. Kromě katechinu, což je bioflavonoid, který chrání buňky před rakovinou, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a zmírňuje projevy alergických reakcí, obsahuje také důležitý vitamin C a aminokyseliny, které aktivují mozkovou činnost a podporují koncentraci.

Pomerančový fresh pro silnou imunitu

Stoprocentní čerstvá pomerančová šťáva potěší svou lahodností nejen chuťové pohárky, ale díky obsahu vitaminů a minerálních látek vzpruží i imunitní systém, povzbudí mozkovou činnost a rozproudí krevní oběh. Jelikož pomáhá také při překyselení organismu, je skvělým pomocníkem při očistných kúrách a dietách.

Kokosová voda proti stárnutí

Tento osvěžující a energetizující nápoj se právem honosí přezdívkou „elixír mládí“. Voda z mladých kokosů obsahuje cytosiny a kyselinu laurovou, které mají silné antiagingové účinky. Je v ní ale také dost hořčíku a draslíku, které jsou důležité pro správný krevní oběh, a antioxidantů, které působí proti nebezpečným volným radikálům a potlačují otoky končetin. Sečteno a podtrženo, chcete-li si užívat života plnými doušky i ve vysokém věku, dejte si denně sklenici kokosové vody. Nebo radši dvě!

Řepná šťáva proti chudokrevnosti

Domovinou červené řepy je severní pobřeží Středozemního moře, kde ji pěstují od starověku. V naší vlasti se pěstuje řepa červená, žlutá i bílá. Jakou z nich použijete k vylisování čerstvé šťávy, to je pouze na vás. Všechny druhy totiž obsahují spoustu tělu prospěšných látek, hlavně sodík, draslík, hořčík, železo a vápník. A kromě nich pak ještě bílkovinu zvanou betain, která působí jako přírodní cytostatikum, tudíž bojuje proti vzniku rakoviny, chlor, jenž čistí ledviny, játra a žlučník, a antokyany, což jsou barviva přispívající k pevnosti kapilár a podporující tvorbu červených krvinek.