Hned při prvních příznacích začněte s domácí léčbou, která vám pomůže uvolnit ucpaný nos, povzbudí váš imunitní systém a urychlí průběh onemocnění – na rozdíl od některých klasických léků, které mohou mít řadu negativních účinků, jako jsou například dehydratace, útlum během dne či narušení spánkového režimu. Konvenční léky nemusí uzdravení urychlit, ale naopak často přispívají k prodloužení nemoci. Většinou tlumí jen příznaky, ale neléčí.

Bolesti v krku

Po nachlazení se může objevit zánět hltanu (virová faryngitida) s nevolnostmi, zvýšenou teplotou a se zarudlým (ne oteklým) hrdlem. Při zánětu hltanu pijte studené nápoje, užívejte paralen, a pokud by se stav neupravil do pěti dnů, poraďte se s lékařem.

Streptokoková angína (tonzilitida)

Projeví se zvětšenými a bolestivými krčními mandlemi s hnisavými čepy a vysokými teplotami. Někdy bolí i klouby a může se objevit červená vyrážka. Při angíně vyhledejte lékaře. (Bílé povlaky na mandlích a další příznaky mohou také signalizovat mononukleózu.)

Proti pálení a bolestem si připravte domácí kloktadla:

  • Rozmíchejte ve čtvrtlitrové sklenici teplé vody lžičku soli, která utlumí bolest.
  • Do sklenice teplé vody vymačkejte trochu citronové šťávy. Toto tradiční kloktadlo je ideální proti bolení v krku, neboť vytváří kyselé prostředí, ve kterém se nedaří bakteriím ani virům.
  • Šalvěj hojí rozbolavělý krk. Připravte si silný nálev ze sušené šalvěje a podle potřeby několikrát denně kloktejte.

3 zásady pro kloktání

3 zásady pro kloktání

Pokaždé si připravte čerstvé kloktadlo. Je lepší trochu ho vylít, než je nechat stát ve sklenici, kde by se mohlo kontaminovat bakteriemi. Použijte co nejteplejší vodu, jakou můžete snést. Studená voda nemá žádný účinek. Kloktadlo nikdy nepolykejte.

Kašel

Nejčastější příčinou kašle je nachlazení nebo v horším případě chřipka. Infekce horních cest dýchacích způsobuje otékání a podráždění sliznice spojené s tvorbou hlenu, který vykašláváte.

Dva druhy

Lékaři rozlišují dva typy kašle. Při vlhkém neboli produktivním kašli se vytváří hlen. Tento typ kašle bývá spojen se zánětem, nachlazením nebo jinou infekcí dýchacích cest. Suchý neboli neproduktivní kašel se při nachlazení někdy také objeví, ale spíš bývá vyvolán cigaretovým kouřem, prachem, výpary nebo jiným podrážděním. Tento typ kašle pouze dráždí sliznici krku a nutí k neustálému pokašlávání.

Kdy dojít k lékaři

Ve většině případů kašel odezní během jednoho týdne až 10 dnů. Pokud vás však trápí déle než tři týdny nebo vykašláváte nazelenalé či krvavé hleny, zajděte k lékaři.

Může to být příznak vážnějšího zdravotního problému, například chronického onemocnění dýchacích cest, astmatu nebo nádoru. Může být také projevem srdečního selhání, především tehdy, je-li spojen se sípáním, vykašláváním růžového zpěněného obsahu, ztíženým dechem či otokem kotníků.

Ostré bolesti na hrudníku, zimnice a horečka vyšší než 38 °C trvající spolu s kašlem déle než tři dny mohou být příznakem zápalu plic.

Lékaře vyhledejte co nejdříve, pokud kašlem onemocní dítě nebo starší oslabená osoba, a samozřejmě také v případě, že vaše vlastní léčba selhává a necítíte se dobře.

Jídlem proti nachlazení

Těmto nemocem se nejlépe daří ve vyschlé ústní dutině, hrdle a dýchacích cestách. Pokud budete hodně pít, lépe si udržíte sliznice vlhké a ty budou lépe zachytávat viry. Ty potom buď vysmrkáte, nebo spolknete – a pak je zničí žaludeční kyseliny a vy neonemocníte.

Pokud neradi pijete obyčejnou vodu, nakrájejte si do džbánu s vodou pár pomerančů. Každý z nich dodá vašemu tělu 50 mg vitaminu C. Čerstvě připravená pomerančová šťáva obsahuje daleko víc vitaminu C než komerčně připravené (i stoprocentní) džusy.

Vyhýbejte se kofeinu, alkoholu a sladkým pokrmům. Zvýšená hladina krevního cukru zpomaluje bílé krvinky a ty potom nejsou schopné ničit viry.

Byliny na posílení imunity

Byliny na posílení imunity

Kozinec sladkolistý, léty prověřená čínská bylina, povzbuzuje imunitní systém, je vysoce účinná proti nachlazení a chřipce. Také vodilka povzbuzuje imunitní systém a obsahuje látky, které mají schopnost ničit viry. Echinacea posiluje obranyschopnost.

Domácí léky

Slepičí nebo kuřecí vývar je přirozeným všelékem, který pomáhá nejen proti chřipce a nachlazení. Současné vědecké průzkumy potvrdily, že může tlumit zánět tím, že zabraňuje shlukování určitého typu bílých krvinek, zvaných neutrofily. Rovněž ředí hleny, které naše tělo během zánětu produkuje ve velkém množství, a má lepší účinky než obyčejná horká voda. Nejkvalitnější je vývar uvařený doma. Přidejte do něj nasekaný čerstvý česnek. Stimuluje tvorbu buněk imunitního systému a jeho aktivní sloučeniny doslova zabíjejí choroboplodné zárodky.

Česnek

Do boje proti virům rozhodně zapojte česnek – přírodní antiseptikum. Pokud vám česnek nevadí, vložte si do úst malý stroužek a jeho výpary vdechujte do hrdla a plic. Jakmile aroma zesílí a stroužek změkne, rychle ho rozžvýkejte na malé kousky, spolkněte a zapijte vodou (pozor ale na žaludeční potíže, pokud jste na ně náchylní). Čerstvý česnek můžete nahradit česnekovými kapslemi či sušeným česnekem.

Bylinky pomáhají

Bylinky pomáhají

Řebříček obecný pomáhá srážet teplotu, obvykle se používá v kombinaci s černým bezem: 1 čajovou lžičku sušené natě s květem přelijte vroucí vodou, pijte 3 šálky denně.

Tymián pomáhá léčit záněty dýchacích cest (nachlazení, angínu, zánět hrtanu) a mírní kašel. Čajovou lžičku sušeného tymiánu nebo 2 lžičky čerstvých listů přelijte vroucí vodou a pijte 3 šálky denně.

Pijte vodu

Nachlazení může vést k velkým ztrátám tekutin. Pijte co nejvíce vody, nejméně osm čtvrtlitrových sklenic denně, aby sliznice byly stále vlhké. Dostatek tekutin vám uleví i od dalších nepříjemných příznaků, jako jsou například suché oči. Tekutiny ředí hlen, který se vám pak bude lépe vykašlávat.

Aby hlen zůstal řídký, pobývejte ve vlhké, teplé a dobře větrané místnosti. Vzduch v ní můžete zvlhčit tak, že v blízkosti radiátorů rozmístíte misky s vodou (v zimním období) nebo pustíte zvlhčovač vzduchu. V akutních případech vařte vodu ve varné konvici se zvednutým víčkem, aby se do vzduchu dostala pára.

Nápoj proti únavě při horečce

Nápoj proti únavě při horečce

Budete potřebovat:

  • 15 g citronové kůry, 
  • 15 g pomerančové kůry, 
  • 10 g hřebíčků, 
  • 30 g skořice

Postup:

Nechte 15 minut louhovat v horké vodě a pijte ráno a večer.

Inhalujte

Uvolnit dýchací cesty pomůže i klasická inhalace. Do větší mísy nalijte vroucí vodu, nakloňte se nad ni a přes hlavu si přetáhněte osušku, abyste zachytili horkou páru. Vdechujte nosem a vydechujte ústy. Inhalujte 5–10 minut. Nepřibližujte obličej k vodě příliš blízko, abyste se neopařili vdechnutím příliš horké páry. Mísu postavte na stabilní stůl, v žádném případě inhalaci nezkoušejte na lůžku!

Její účinek posílíte, když do horké vody přidáte několik kapek tymiánového, hřebíčkového nebo eukalyptového oleje. Během inhalace mějte zavřené oči, neboť kombinace horké páry a aromatického oleje by je mohla podráždit.

Pokud nemáte čas inhalovat nad párou, na kapesník si kápněte několik kapek eukalyptového oleje. Jakmile budete mít pocit, že máte ucpané dýchací cesty nebo dutiny, přiložte kapesník k nosu a inhalujte.

Jak uvolnit dýchací cesty

Jak uvolnit dýchací cesty

  • Zkuste ucpané dýchací cesty uvolnit i snědením kousku nastrouhaného křenu nebo čerstvého zázvorového kořene. Křen i zázvor užívejte po jídle, abyste si nepodráždili žaludek. 
  • Hlen uvolňuje jablečník. Čajovou lžičku sušené natě s květem přelijte vroucí vodu a pijte 3 šálky denně. 
  • Vypijte šálek čaje, který připravíte z 1/2 lžičky strouhaného zázvorového kořene. Zázvor brání vzniku látek, které způsobují neprůchodnost průdušek, a navíc obsahuje látky potlačující kašel. 
  • Do vývaru nebo polévky přidejte trochu omáčky Tabasco, drcených chilli papriček nebo pálivého koření wasabi, které se vyrábí z křenu a používá se na ochucení japonské pochoutky suši. Přidáte-li je do jakéhokoli pokrmu, začne se vám snáze dýchat. 
  • Mokré ponožky na noc. Je to jeden z uznávaných alternativních postupů, jak srazit bez léků horečku a uvolnit ucpané dýchací cesty. Tím, že se krev stáhne do chodidel, dojde také k povzbuzení celkového krevního oběhu. Chodidla si nejprve nahřejte v horké lázni. Tenké bavlněné ponožky namočte do studené vody, vyždímejte je a oblečte si je, až si půjdete lehnout. Přes mokré ponožky navlékněte pár suchých vlněných ponožek. Tenké ponožky budou ráno zahřáté a vysušené a vy se budete cítit o poznání lépe. Tuto metodu však raději nepoužívejte, pokud spíte v chladné a nevytápěné místnosti. 
  • Koupejte si chodidla v hořčičné lázni: Do velkého umyvadla nalijte 1 l horké vody a v ní rozpusťte 1 lžíci hořčičného prášku. Hořčice stahuje krev do chodidel a pomáhá tím uvolnit ucpané dýchací cesty. 
  • Vyzkoušejte starý prostředek na uvolnění dýchacích cest: hořčičný zábal: 1/3 šálku mleté hořčice smíchejte se šálkem mouky nebo mletých ovesných vloček a přidejte právě tolik vody, aby vznikla pasta. Hrudník si natřete ochrannou vrstvou vazelíny a posléze hořčičnou pastou. Pronikavé aroma pomáhá uvolnit ucpané dutiny, teplo povzbuzuje krevní oběh a uvolňuje hlen. Zábal nechte působit maximálně 15 minut, abyste si nepopálili pokožku.

Zkuste fén

Vyžeňte virus horkým vzduchem z obyčejného fénu. Přestože to zní velmi zvláštně, vdechování teplého vzduchu ničí viry, které se množí na nosní sliznici. V jednom ze zahraničních výzkumů se ukázalo, že lidé, kteří dýchali teplý vzduch, měli o polovinu méně příznaků rýmy než lidé, kteří dýchali vzduch při pokojové teplotě. Nastavte fén na teplý (nikoli horký) vzduch, držte jej na vzdálenost paže od obličeje a nosem vzduch vdechujte. Vydržte to alespoň 2 až 3 minuty.

Umíte smrkat?

Pokud se vám tato otázka nezdá namístě, stejně čtěte dál: Při silném smrkání může vzniknout vztlak, který posune viry a bakterie dál do dutin. Abychom vztlaku zabránili, je třeba smrkat spíš jemně a dírky během smrkání vystřídat.

Pozor na složení

Raději nezkoušejte některé léky proti rýmě, které obsahují antihistaminika. Ta sice pomáhají proti alergiím, ale nikoli proti ucpání dýchacích cest způsobenému nachlazením. Antihistaminikum ve skutečnosti ještě více zahušťuje hleny a tím ztěžuje smrkání i odkašlávání. Použijte raději některý z jednoduchých prostředků proti zahlenění, například nosní sprej, ale maximálně tři dny.

Ztuhlá šíje

Chřipka a nachlazení může přivodit bolestivé ztuhnutí oblastí kolem krční páteře, kterou si můžete uvolnit přikládáním horkých obkladů. Namočený a vyždímaný ručník vložte do igelitového sáčku a nechte 60 vteřin nahřívat v mikrovlnné troubě. Nebo jednoduše namočte ručník do velmi horké vody, vyždímejte, zkontrolujte, zda není příliš horký, a uvažte si jej kolem ramen a šíje. Potom si lehněte. (Podložte se plážovou nebo koupelovou osuškou, abyste nenamočili ložní prádlo.) Mokrý ručník ovažte ještě jedním suchým ručníkem, aby vydržel déle hřát. Alternativou jsou zahřívací polštářky, které vložíte do mikrovlnné trouby a potom přiložíte na bolavá místa.

Sex prospívá

K dobrému zdravotnímu stavu přispívá pravidelné milování. Sex jedenkrát týdně působí jako prevence proti chřipce a nachlazení. Jeden z výzkumů prokázal u mužů a žen, kteří mají nejméně jedenkrát týdně pohlavní styk, vyšší hodnoty molekul imunoglobulinu než u lidí, kteří jsou méně sexuálně aktivní. Imunoglobulin hraje důležitou roli při ochraně sliznic před choroboplodnými zárodky.

Při prvních příznacích nachlazení

Při prvních příznacích nachlazení

  • Užívejte zinek. Nepřekračujte dávku 150 mg denně a neužívejte zinek déle než jeden týden. 
  • Pijte bezinkový čaj. Nálev připravíte z 2–5 g sušených květů, které zalijete šálkem vroucí vody, necháte 5–10 minut vylouhovat a přecedíte. Pijte nejméně 3 šálky denně. Bezinky se sbírají od května do července, proto je vhodné si vyrobit vlastní bezinkový likér nebo víno (květy i plody mají stejný účinek), které můžete uložit ve spíži a užívat po celý rok jako příjemný nápoj nebo domácí lék proti nachlazení. Extrakt z černého bezu zkracuje dobu nemoci na polovinu, pokud ho začnete užívat ihned při prvních příznacích. Bezinky obsahují látky, které pomáhají posilovat imunitu a tlumit záněty. 
  • Jakmile si povšimnete prvních příznaků nachlazení nebo chřipky, začněte užívat 200 mg vitaminu C 5krát denně s jídlem. Pomáhá bránit množení viru a tlumí tak rozvoj onemocnění. Kupte si tablety s přídavkem biofl avonoidů, které posilují účinek vitaminu C až o 35 %. Dávky snižte, kdyby se objevil průjem.

ZDROJ: časopis Vlasta, minimed.at, herbalista.cz