Řada rodičů má k online hrám negativní vztah. To je samozřejmě pochopitelné. Pokud se ale s Robloxem dostatečně seznámíte, zjistíte, že to nemusí být tak špatné, zvlášť během pandemii, kdy děti udržují sociální kontakt se svými kamarády tak maximálně prostřednictvím Zoomu. V současné situaci může být Roblox pro děti přínosem, je ale třeba dodržovat určitá pravidla.

Co je to Roblox?

Pokud zatím nemáte tušení, o co je, pak je to hra, nebo spíše platforma, ve které je možné tvořit a hrát nespočet tématicky různě zaměřených her. Najdete zde klasické hry, budovatelské hry podobné Minecraftu, únikovky, šachy, ale i některé zcela bizarní kousky.

Už při registraci musíte vyplnit datum narození hráče, zvolíte přezdívku (nedávejte pravé jméno dítěte). Vy nebo vaše dítě si pak můžete upravit svého avatara (postavičku) podle svých představ. Pak si už stačí jen vybrat jednu z her.

Pozor! V některých hrách jsou různé placené VIP vychytávky a jiné bonusy, které se kupují za virtuální cenu Robux. Vy ale dětem žádné nekupujte, i bez nich se dá v Robloxu plnohodnotně hrát kvalitní hry.

Výhodou Robloxu je okamžitá možnost potkat se ve vybrané hře s kamarády (tedy jejich postavičkami). Lidé to ocenili především během pandemie, kdy byl sociální styk omezen na minimum. Není tak divu, že během roku 2020 vzrostl počet uživatelů Robloxu o 85 % na 32,6 milionů. Úspěch platformy byl korunovaný tento měsíc úspěšným vstupem na burzu. Stalo se tak 10.3.2021.

Má Roblox nějaké výhody?

Jak už je zmíněno výše, v současné době je obrovskou výhodou Robloxu to, že se v něm vaše dítě může snadno spojit se svými kamarády. Je tak dobrou zbraní při boji proti sociální deprivaci, což v posledních měsících ocenil už nejeden rodič.

Další výhodu je i možnost procvičení angličtiny. Jednak je většina her v tomto jazyku a díky možnosti komunikovat s hráči po celém světě se budou muset děti rychle v angličtině dovzdělat. Už po pár dnech se na ně nějaká ta slovíčka nalepí, postupně i celé věty. Ale ze začátku to bude vyžadovat i vaši asistenci v podobě překladatele.

Další nespornou výhodou je možnost tvořit si své vlastní hry. Děti se naučí něco o programování a dají průchod své kreativitě. Mohou sledovat, či jsou jejich výtvory úspěšné a co se lidem líbí.

Jak zajistit bezpečí dítěte při hraní?

Roblox je možné hrát, jak na počítači, tak na tabletu či v mobilu. Pokud dáváte dítěti na hraní mobil, přesvědče te se, že je opravu o kvalitní kousek, který se nepřehřívá, nezapomeňte také, že ani kryty na mobil nejsou jenom pro ozdobu, pro dítě je to must-have příslušenství.

Aktivitu v Robloxu, stejně jako v jiné hře či aplikaci, musíte dítěti do určité míry kontrolovat a omezovat. Internet může být velmi nebezpečným místem a jsou si toho vědomi i samotní tvůrci platformy. I pro ně je bezpečnost v rámci hry velmi důležitým tématem. Roblox, který je vyvíjený od roku 1998, má tak spoustu opatření, které rodiče potěší.

V rámci celé platformy je možné nahlásit nevhodné chování, poznámky, vzhled… To ale není vše. Umělá inteligence v chatu zakóduje všechny osobní otázky. Zeptá-li se někdo vašeho dítěte, jaké je jeho pravé jméno, místo otázky se objeví křížky. Stejně tak pokud váš potomek bude chtít někomu napsat telefonní číslo, nezobrazí se. Pokud by se někdo nevhodně ptal, je možné hráče nahlásit správcům.

Tvůrci Robloxu sami apelují na rodiče, aby dávali na své děti při hraní pozor. Mluvili s nimi o tom, co hrají, s kým se hrají, o čem si povídají. Myslí na to i v nastavení pod položkami Security a Privacy. Zde si můžete pohrát s nastavením tak, aby vaše dítě nemohl nikdo kontaktovat prostřednictvím chatu a aby se mu zobrazoval jenom obsah, který už byl vybrán a zkontrolován správci.

V dnešní době je velkým problémem i závislost dětí na hrách a na mobilech celkově. Pokud má vaše dítě nainstalovaný Roblox, ale i jiné hry v telefonu, například v iPhonu, prostřednictvím vašeho ID mu můžete nastavit omezení času u obrazovky. Stačí jít jen do vašeho nastavení ID, zvolit možnost Rodinné sdílení, Čas u Obrazovky a pak budete postupovat podle vašich preferencí.