Na co jste mysleli těsně předtím, než jste si přečetli tuhle větu? Co vám lítalo hlavou a rozptylovalo vás od čtení? Bylo to pozitivní, milé a veselé, nebo pesimistické a plné obav. S pozitivními myšlenkami nic dělat nechceme, ty jsou vítané. Ale ty druhé, ty se můžeme naučit ovládat ve svůj prospěch. Abychom odhalili myšlenky, které ve vás spouštějí negativní emoce, musíme se podrobně podívat sami na sebe a propátrat svoje vědomí. Doktor Nevid nabízí pár jednoduchých vodítek:

Zastavte se a zamyslete

Myšlenky nám proudí hlavou v jedno nepřerušovaném toku vědomí. Abyste mohli rozlišit jednotlivé kapky v řece, musíte zpomalit a zaměřit se do sebe. Zastavte se a přemýšlejte. Zmáčkněte ve svém mozku pauzu a prohlédněte si, co právě v tento okamžik vidíte a co se vám nelíbí.

Své negativní myšlenky si zapište

Vyskytují se v několika vzorcích. A vracejí se. Bojím se něčeho? Bojím se, že se něco špatného stane? Nafukuji problémy do tragických rozměrů? Nadávám si do neschopů a amatérů. Týden dva si zapisujte všechno negativní, na co myslíte, pak se na to podívejte a hledejte vzorec, který se opakuje. Pochybujete o sobě? Omezuje vás strach? Bojíte se potenciálních katastrof? Snižujete svoje schopnosti?

Vystopujte zdroj

Cítíte se smutná, vzteká nebo máte strach? Co se dneska stalo, že to ve vás vyvolalo tyhle emoce? Čeho jste se bála? Co bylo dneska jinak? Jaké jste měla starosti? Postavte se zpátky na místo činu, tam, kde negativní myšlenky přišly. A pak se pokuste vystopovat, jakým proudem myšlenek jste se dostala až ke svému současnému stavu. Budete na to potřebovat klid a čas – takovou myšlenkovou knihovnu.

Prožijte to znovu

Když ve své představivosti prožijete znovu událost, která způsobila negativní emoce, můžete se dostat ke vzniku svých myšlenek. Psycholog radí vybavit si ten zážitek co nejživěji, jako kdyby se děl právě teď znovu. Zavřete oči a zvizualizujte si, co se stalo. A teď – zastavte negativní emoce hned v zárodku. Místo toho tam zabudujte motivaci pro budoucnost. Nebo povzbuzení sama pro sebe. Podle svých možností nahraďte negativní směr pozitivním. A příště, až se podobná situace vyskytne znovu, máte šanci, že tentokrát podobné emoce vyvolají jiné myšlenky. Je to práce, ale stojí to za to.

Určitě to není cesta k ovládání emocí, to totiž není možné. Ale je možné změnit myšlenky, které nechtěné emoce vyvolávají. Někdo to zvládne sám, někdo potřebuje vedení kognitivně behaviorálního terapeuta, který ho krok po kroku provede celým procesem. Emoce neumí existovat bez myšlenek stejně jako oheň bez kyslíku. Takže se vyplatí hlídat, co říkáme sami sobě, co si šeptáme po emocionální fousy, jak sami sobě říkáme, jak se hodnotíme. Můžete tak vzít do svých rukou kontrolu nad svým štěstím. Stačí je důkladně přečíst své myšlenky…