Zázraky ale nečekejte, velký kus si musíte „oddřít“ sama. Jako velkého pomocníka ale akupunkturu rozhodně akceptovat můžete. Jestli se nebojíte jehliček a jemného píchnutí do těla, určitě to vyzkoušejte. Výzkumy naznačují, že díky akupunktuře můžete zmírnit některé zdravotní problémy, včetně bolesti zad, úzkosti, ale také návalů či pocení. Používá se i k podpoře hubnutí.

Princip akupunktury spočívá ve stimulaci přesně určených aktivních bodů na povrchu těla pomocí speciálních jehliček. Tím, že do konkrétních míst vpíchne lékař jehlu, dojde k harmonizaci a reakci, které jsou tělu vlastní. Jehly se aplikují různě hluboko do kůže (aktivních bodů), které leží na určitých drahách. Proto se akupunktura dělí na celotělovou (aktivní body jsou uloženy na jednotlivých drahách a mají vztah jen k určitým orgánům či lokalitám) a mikrosystémů (energetické systémy, které zobrazují nejrůznější orgány těla na malé ploše – uši, prsty na rukách či nohách).

Jehličky proti návalům

Spousta žen se snaží zmírnit menopauzální návaly přírodní cestou. U více než poloviny žen přetrvávají návaly 7 až 10 let a mohou velmi výrazně ovlivnit spánek, pohodlí a kvalitu života. Hormonální terapie je v současnosti zřejmě nejúčinnější léčbou návalů horka, ale je spojená s riziky a vedlejšími účinky, proto ji řada žen odmítá. Podle studie, kterou prováděli vědci na Wake Forest Universtity, je ovšem možné zmírnit návaly a noční pocení až o 47 procent – a to díky akupunktuře!

Ženy, které se zúčastnily studie, byly rozděleny do dvou skupin: Přibližně 20 procent z nich dostávalo následujících šest měsíců od svého lékaře obvyklou péči, zatímco 80 procent dostalo navíc 20 akupunkturních ošetření. Léčba však nebyla slibná pro všechny ženy. Asi 37 procent žen vykázalo pouze minimální snížení frekvence návalů horka. Ženy, které měly prospěch z akupunktury, většinou cítily zlepšení po 3 nebo 4 týdnech.

Můžou za to endorfiny?

Důvody, proč akupunktura pomáhá v případě návalů horka, spočívají zřejmě v tom, že jehličkování podněcuje dilataci krevních cév a stimuluje uvolňování endorfinů potlačujících bolest nebo že spouští produkci hormonů regulujících náladu. Akupunktura může mít taky vliv na mozkový hypotalamus, který pomáhá kontrolovat reakci těla na změny teploty. A je samozřejmě i možné, že funguje placebo efekt, který výsledky ovlivnil. Vědci zatím nedokázali určit, proč některé ženy reagují pozitivně na akupunkturu a jiné ne. Existují náznaky, že ženy, které reagovaly nejlépe na tuto metodu, měly nízkou hladinu stresu a úzkosti.

Jehličky minimalizují chutě k jídlu

Podobně to funguje i v případě hubnutí. Podle jedné studie existuje teorie, že zavedení jehliček do určitého místa v uchu stimuluje různé spouštěcí body, které hrají roli ve vaší chuti k jídlu a taky rychlosti metabolismu. Souvislost mezi touto terapií a hubnutím může spočívat v tom, že jehličky uvolní napětí ve svalech a zvýší se produkce endorfinů. Ty pomůžou, abyste se cítila více v klidu, a minimalizují se i chutě k jídlu. Chcete-li ale zhubnout, kromě jehliček je zapotřebí změnit jídelní návyky – vynechat alkohol, slazené nápoje, cukr a sladkosti a pít jen vodu.