Nemá smysl se snažit menopauze vyhnout, nemyslet na ni a doufat, že to nějak překlepete, stejně jako to musely udělat vaše matka či babička. Daleko lepší je snažit se pochopit, proč se tyhle změny dějí a jaké další vás čekají. Také je dobré vědět, že přijdou mnohem dříve, než se ohlásí samotný přechod, ačkoli spousta z nás spojuje velké změny týkající se těla i psychiky až s ním.

Zeptej se matky

Převedeno na čísla, změny způsobené hormony čekejte zhruba někdy od dvaačtyřiceti, protože, jak říká Vladimír Dvořák z České gynekologicko-porodnické společnosti, průměrná česká žena se do přechodu dostává ve dvaapadesáti. A to jsme na tom pořád lépe než předchozí generace žen, protože tento věk se sice mírně, ale stále zvyšuje. Kuřačky mívají přechod dříve. Pokud chce žena zhruba vědět, kdy by se u ní mohly projevit první příznaky přechodu, měla by se zeptat svojí matky, bývá to podobné.

Co všechno se změní?

Když se řekne menopauza, mnoha ženám vytanou na mysli obávané návaly. Není divu, během klimakteria jimi trpí tři čtvrtiny všech žen a jsou jeho nejčastějším projevem. Mezi fyzické potíže můžeme zařadit i zkracování a všelijaké nepravidelnosti cyklu. A bohužel také pocení, potíže se spaním, bušení srdce, bolest na prsou, dechovou nedostatečnost, oslabování sliznice v pochvě a její vysoušení, potíže s udržením moči, žlutavý gynekologický výtok a častější infekce močových cest. Nebolestivé, ale velmi nepříjemné je rovněž zvětšování prsů a ztráta jejich pružnosti. Mezi časté psychické neduhy pak patří podrážděnost, náladovost, deprese, úzkostné stavy či nesoustředěnost.

Za tohle všechno může pokles hladiny ženských pohlavních hormonů, stejně jako za zpomalující se metabolismus a s ním spojené ukládání tuku kolem pasu. S tím pomůže úprava jídelníčku, pohyb i speciální preparáty.

Jako bych měla pořád PMS

Výkyvy nálady se často objevují v době, kdy ještě žena normálně menstruuje, ale už neovuluje, tím pádem se nespustí tvorba progesteronu a mizerná nálada je na světě. Vybavte si náladovost, která vás trápí či trápila v období menstruačního cyklu, respektive těsně před krvácením, a budete mít představu, co vás může potkat často ještě ve větší míře.

Když sečtete období před menopauzou a pak vlastní menopauzu, dostanete se na nějakých pět až deset let, během nichž se vaše tělo i psychika budou měnit. Je to celkem dlouhá doba na to, abyste doufala, že to prostě jen nějak přežijete, a zároveň by byla škoda všechno jen trpně přijmout. Navíc náročné období jednou přece jen skončí a vy z toho můžete svým způsobem vyjít jako vítěz. Důležité ale je v pravidelných kontrolách u lékaře pokračovat. I když nemenstruujete, stále vám hrozí nádorová onemocnění ženských orgánů. A čas v je v tomto případě zásadní – čím dříve se problém odhalí, tím je větší šance na vyléčení!