Člověk si říká, že jemu se to přece stát nemůže. Že se před sluncem chrání. Jenže ouha! Bohužel o tom, zda budeme mít větší či menší „šanci“ nádor dostat, totiž rozhodují již naši rodiče a genetická výbava, kterou nám předali. Velkou roli hraje ale i to, kolik času jsme v útlém dětství trávili na sluníčku. Počet mateřských znamének totiž přímo úměrně souvisí s dávkou ultrafialového záření z prvních let života. A přestože maligní melanom vzniká z mateřských znamének jen někdy, při jejich vyšším počtu riziko rakoviny logicky roste. Ochrana před sluncem, zejména v letních měsících, je ale jako prevence zásadní v každém věku.

Jak rozpoznat melanom?

Sami se známe nejlépe. A totéž platí o naší kůži, kterou bychom měli pravidelně kontrolovat. Jen tak totiž dokážeme zaznamenat její změny a odhalit sebemenší odchylky v průběhu času. Už dávno neplatí, že rizikové znaménko je pouze to, které začne svědit, krvácet nebo kolem kterého se dokola utvoří zánět. V takové chvíli může jít mnohdy už o pozdní fázi melanomu. Pojďme si proto představit příznaky, které mohou signalizovat přeměnu klidného pigmentového znaménka do počátečního zhoubného nádoru. Měli bychom se na ně zaměřit při domácím samovyšetření a lze je shrnout do pravidel ABCDE.

Pravidla ABCDE

Pravidla ABCDE

A (asymmetry): asymetrie

Asymetrická je skvrna, která nemá symetrickou formu, jako např. ovál či kruh.

B (border): ohraničení

Hranice skvrny by měla být ostrá a pravidelná. Neostré, rozpité ohraničení nebo nepravidelné výběžky vybíhající ze znaménka by měly rozhodně upoutat vaši pozornost.

C (colour): barva

Příznivé není ani to, když je znaménko tmavě hnědé až černé anebo má nepravidelnou skvrnitou pigmentaci s různými odstíny.

D (diameter): průměr

Za kontrolu stojí pigmentové znaménko, jehož průměr je větší než 5 milimetrů.

E (elevation): vyvýšení

Pokud pozorujeme růst pigmentového znaménka do výšky, může to být známkou progredujícího nádoru. Pokud však máme mateřské znaménko již řadu let nad úrovní okolní kůže, nutně nebezpečné být nemusí.

Pokud jsou dva a více písmen pozitivních, pravděpodobně se jedná o rizikový projev a je načase navštívit dermatologa, který pomocí speciálních optických přístrojů stanoví diagnózu. Překontrolovat svá znaménka si však můžete nechat i pouze preventivně a zcela zdarma, a to v rámci vyšetřovací akce Stan proti melanomu, která probíhá v pondělí 16. a v úterý 17. května v Praze na Václavském náměstí na úrovni ulice Opletalova. V pondělí 23. května se pak přesune do Brna na náměstí Svobody a skončí v úterý 24. května v Ostravě před obchodním centrem Avion Shopping Park. Akce trvá vždy od 10 do 18 hodin.

Zdroj: stan.denmelanomu.cz