Líbání dětí a jejich objímání ze strany prarodičů nám všem dlouho připadalo víceméně normální. Přitom na něj spousta lidí i v dospělosti nerada vzpomíná jako na něco, co neměli rádi. Tím se dostáváme k prvnímu důvodu, proč bychom děti neměli k ničemu podobnému nutit – není totiž správné dotýkat se jich, pokud s tím kluci a holky nesouhlasí.

„Hrozně jsem to nesnášela, vadila mi babiččina voňavka, vadil mi její lesk na rty, vadilo mi, že ten polibek byl vlhký, vždycky jsem se ho snažila tajně setřít do rukávu. Přitom jinak byla skvělá, strašně vtipná, třeba výlety s ní jsem milovala. Měla jsem je ráda i proto, že na veřejnosti mě nikdy nelíbala,“ vypráví čtyřicátnice Kamila. Nejde jen o polibky a objetí, některé děti nestojí ani o to, aby si je dospělí brali na klín a podobně.

Právo odmítnout platí i tady

Některé děti jsou v tomto směru samy iniciativní a po dotycích od babiček a dědečků touží, ale mnoha z nich to vadí už v raném věku a je na okolí, aby to respektovalo. Děti zkrátka mají právo odmítnout polibek nebo objetí od ostatních, a to i tehdy, pokud mají danou osobu vážně rády. Na okolí je, aby si to nebralo osobně.

„Souhlas se může zdát dospělým zbytečný, protože jde přece o děti. Ale i děti mají právo na souhlas či nesouhlas,“ vysvětluje psycholog Scott Andrea Bastiani Archibald. Děti by se zkrátka měly včas dozvědět od rodičů, že existují hranice, přes které nikoho nepustí, a že budou očekávat respekt po celý život. Tyhle včas nastavené hranice mohou mít vliv na to, jak se budou později v životě cítit a jak budou vnímat své vlastní tělo.

Možná vám to přijde přehnané – však to vnoučatům nijak neublíží a mohla by to pro vás udělat, vždyť vědí, jak vám na tom záleží. Jenže podobným přístupem děti učíme, že se musí podvolit něčemu, co jim je vyloženě nepříjemné, aby nepřišlo odmítnutí, nebo dokonce trest. Naštěstí existuje spousta dalších způsobů, jak projevit uznání, vděčnost a lásku. Někdy postačí úsměv či vzdušný polibek, potěšit mohou i lístečky se vzkazy a podobně.

Pozor na infekci!

A ten druhý důvod? Riziko sice není vysoké – teď neřešíme koronavirus, který je snad jen dočasnou hrozbou –, ale mohlo by se stát, že dítě nakazíte nějakou infekcí, o které nevíte. Může to být banální rýma, ale také některý z herpes virů, který přitom může zejména nejmenší děti vážně ohrozit.

Mezi herpes viry patří například ten, který se projevuje oparem – asi nikdo s aktivním vřídkem dítě líbat nebude, ale lidé bývají nakažliví ještě před tím, než se u nich opar objeví. Zatímco větší děti a dospělí se s virem umí vyrovnat, pro novorozence může být nákaza smrtelná.

Zvláště důležité je vyhnout se z tohoto důvodu polibkům na obličej, nebo dokonce na rty u dětí do věku zhruba dvou měsíců, kdy mají ještě ne zcela vyvinutý imunitní systém.

Zkuste se neurazit, pokud vás rodiče vnoučat poprosí, abyste děti nelíbali nebo neobjímali proti jejich vůli. Může se stát, že vás o to požádají i v případě, že dítě se – například proto, že je velmi malé – nijak nebrání. Zeptejte se jich, jaký způsob projevu vaší lásky by pro ně byl přijatelný.

Jasně, dříve se nic podobného neřešilo, ale zkuste to brát tak, že dnešní generace otců a matek se zabývá i tímhle. Nevyčítejte jim to, ale klidně přiznejte, že vás to zaskočilo a budete potřebovat nějaký čas, abyste se s tím srovnali. Ujistěte se, že to není nic osobního.