Když jsme byli malí, svedl nás s ostatními vrstevníky dohromady život a systém. Školka, škola, kroužky, tábory… Jak ale stárneme, život nás spíš rozděluje. Takže je potřeba tomu aktivně pomoct. Sezením doma si novou nejlepší kamarádku fakt nenajdete. Ne, ani vy, co jste introvertní.

S kůží na přátelský trh

I když budete mít pocit, že jste jediná sama a všechny ostatní ženy kamarádky mají, není to pravda. Hodně nám jich totiž odpadlo stěhováním, rozvody, změnou práce a podobně. Takže zažeňte dojem, že se každému jen vnucujete nebo že se snažíte vetřít do zavedené party. Přihlaste se na Facebooku do všech zájmových skupin, které vás baví. Zahrádkáři, sportovci, cestovatelé, stopaři, sběratelé – jsou tam všichni. Jděte se naučit něco nového do kurzů ve vzdělávacích agenturách nebo kulturních domech. Pořiďte si psa, kočku nebo papouška. Pes je na seznamování nejlepší, ale i papouškáři jsou přátelská skupina, kde na vás čekají nová přátelství.

Kdyby se vám vážně nechtělo do nových vztahů, využijte sílu internetu a dohledejte staré spolužáky a spolužačky ze všech škol, kam jste kdy chodila. Navázat na společné zážitky se dá vždycky. Nebo zrevidujte drobná povrchní přátelství z jógy, od vás z domu nebo z práce a třeba tam na vás čeká budoucí nejka.

Zachraňte, co už máte

Docela často necháme nějaké přátelství zajít na úbytě a pak si na něj už ani nevzpomeneme. Jestli nějaký takový vztah máte a dokážete si představit, že by se ještě dal oživit, pusťte se do toho. Jestli chcete. Jako dospělí totiž musíme kamarády a kamarádky vědomě držet ve svém životě. Už se nepotkáváme náhodně ve škole, po škole nebo za školou. Musíte si volat, pravidelně se scházet, psát si. Prostě si jedna pro druhou udělat místo v kalendáři jako pro zubaře a gynekologa, jakkoliv podivně to zní. A jestli jste vážně daleko (ať už z Budějic do Aše, nebo z Prahy do New Yorku), využijte mailů a videohovorů na maximum. A jednou ročně si dejte sraz na půl cesty. No dobře, v tom druhém případě raději někde na pevnině.

Rozšiřte základnu

V duchu rčení lepší vrabec v hrsti nežli holub na střeše doporučují psychologové i nahradit jednu nejlepší kamarádku skupinou výborných kamarádek. Je to tak a jde to. Nemusíte mít nutně jednu spřízněnou duši pro všechny příležitosti – od opery po spaní pod širákem. Kvalitní skupina báječných holek vám umožní najít společnici pro každou špatnost i radost, i když to pokaždé nebude ta samá. A i takových skupin můžete mít víc. Čím širší základna, tím větší pravděpodobnost, že se v důchodu nebudete nudit sama na lavičce v parku.

V mladistvém věku a ve dvaceti letech se můžete setkat pouze s lidmi, které považujete za fascinující a brilantní. Jak však stárnete a přátel mezi nimi ubývá, je rozumné standardy mírně upravit. I když nikdy není skvělý čas trávit čas s lidmi, kteří mají negativní vliv na váš život, navazování kontaktů s lidmi, se kterými byste se normálně nemohla stýkat, vám může pomoci okamžitě rozšířit váš sociální kruh.

„V mládí se můžete setkat pouze s lidmi, které považujete za fascinující a brilantní. Jak však stárnete a přátel mezi nimi ubývá, je rozumné vaše standardy mírně upravit. Navazování kontaktů s lidmi, se kterými byste možná dřív nechtěli ani vidět, může pomoci rozšířit váš sociální kruh,“ radí odborníci ve článku Jak získat nové přátele po padesátce (viz zde).

Začněte hned a házejte návnady, kudy chodíte. Nejlepší ani výborná kamarádka se nevypěstuje za den. Třeba nakonec procestujete půlku světa s ženskou, se kterou jste před deseti lety pracovala a nesnášela ji jako osinu v zadku. Ale stejně jste na ni byla milá a nakonec jste si k sobě našly cestu. Vzhůru na misi!

Zdroj: https://bestlifeonline.com/