Existuje mnoho ukazatelů toho, jak jsme zdraví, a hmotnost je jen jedním z nich. Proto spoustu lidí správně bere hubnutí jako snahu o to, jak být zdravější. Je už dávno známo, že kdo shodí byť jen pět procent své váhy, měřitelně si zlepší krevní tlak a hodnoty krevního cukru, sníží rizika rozvoje civilizačních chorob a zmírní potíže s klouby – více například v této studii.

Talíř je důležitější než posilovna

Zároveň se v mnoha výzkumech opakovaně ukazuje, že nejlépe na to funguje zdravý životní styl, který v sobě zahrnuje jak nepřejídání se, tak dostatek pohybu. Základem je samozřejmě sníst méně energie, než kolik jí spálíte – z čehož logický vyplývá, že čím více se hýbete, tím více toho můžete sníst.

„Výzkumy ukazují, že je snazší dosáhnout kalorického deficitu úpravou jídelníčku spíše než cvičením, stejně jako je snazší to dělat dlouhodobě,“ citoval web eatingwell.com dietoložku Lainey Younkinovou. Jinými slovy, pokud s hubnutím zrovna začínáte, soustřeďte se především na to, co máte na talíři, místo abyste se neustále snažili cvičit.

Ovšem pozor, držet se restriktivní diety není dobrý způsob, jak zhubnout nadobro, i když to ze začátku jde většinou dobře a kila skutečně mizí. Ve skutečnosti by vám mělo jít o to, abyste se trvale naučili jíst o něco méně, a toho se už navždy držet – platí to, co už jste asi slyšeli mnohokrát: jíst menší porce, zvýšit příjem zeleniny a bílkovin, omezit příjem jednoduchých sacharidů, cukru a alkoholu.

A samozřejmě, úplně bez pohybu to nejde – měli byste se alespoň třikrát týdně vydat na delší procházku a čtyřikrát týdně posilovat, klidně doma.

Co je nejdůležitější pro udržení hmotnosti

Když lidé dokážou zhubnout, většina z nich si ještě po půl roce drží nižší váhu a mohou případně pokračovat v dalším hubnutí, ale pak už úspěšnost výrazně klesá. Studie zveřejněná v BioPsychoSocial Medicine doložila, že po dvou letech si desetiprocentní pokles váhy dokáže udržet sotva třicet procent lidí.

To nezní moc nadějně, ale je dobré podívat se, co pomohlo těm, kdo byli úspěšní – podle výše zmíněného výzkumu se zdá, že pokud jde o dlouhodobé udržení nižší hmotnosti, je naopak důležitější vhodně zvolený pohyb než přísná dieta. Lidé, kteří uspěli, měli totiž jedno společné – každý den středně intenzivně cvičili, přičemž nebylo až tak rozhodující, jaký sport provozovali. Věnovali se mu v průměru 40 minut denně a nemuselo to být ani v kuse, fungovalo i několik desetiminutových úseků.

Jak to, že při hubnutí záleží více na jídle, zatímco při udržení žádoucí nižší hmotnosti je naopak zásadnější cvičení? Je to tím, že hubnutí vyžaduje kalorický deficit, kdežto udržování váhy kalorickou rovnováhu, kterou dostanete pod kontrolu spíše pohybovou aktivitou.

Pokud jde o dlouhodobé udržení nižší váhy, mohly by vám vyhovovat následující tipy: jezte každé tři až čtyři hodiny (pokud vám to nesedí, naopak se do toho nenuťte), zásadně omezte sladkosti a alkohol, jídelníček si naplánujte na den či dva dopředu a snažte se, aby čtyři z každých pěti jídel byla zdravá a dietní, zbytek neřešte. Zdravé a dietní jídlo obsahuje z poloviny talíře zeleninu, čtvrtinu tvoří celozrnné produkty a poslední čtvrtinu libové bílkoviny.

Zdroj: https://www.cdc.gov/healthyweight/losing_weight/index.html, https://bpsmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13030-017-0099-3